logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał WiFi w piwnicy z routera TP-Link?

adro 03 Paź 2012 02:32 4182 2
REKLAMA
  • #1 11371820
    adro
    Poziom 10  
    Witam widziałem wiele tematów na tym forum, wymyśliłem pewien sposób jak się podłączyć ale żeby to przetestować potrzebuję Waszej pomocy ;)

A więc do rzeczy.
    Kilka lat temu miałem telefon stacjonarny około 3 lat temu zrezygnowałem z tej usługi. Mieszkam na 3cim piętrze i chciałbym poprowadzić internet prosto do piwnicy
    Piwnica jest z tej samej strony co mieszkanie, lecz router w pokoju mego Ojca który zazwyczaj na noc (czasem się zapomni) wyłącza router (router wifi tp-link [modelu nie pamiętam dopiszę jutro]) Stojąc pod balkonem na telefonie Samsung Galaxy S3 jest słaby sygnał czy jakaś antena(y) poprawiła by jakość sygnału tak abym później mógł odpalić laptopa w piwnicy i mieć dostęp do sieci?

Jeśli nie to czy coś takiego by zadziałało:

Znalazł bym stary kabel telefoniczny który idzie gdzieś w ścianie(gniazdko zostało odcięte w chwili zerwania umowy) podłączył pod niego gniazdo, i przejściówką podłączył kabel z kablem RJ45, wolałbym postawić to na 2óch routerach ale czy da radę zrobić to w ten sposób żeby oba routery działały w jednym momencie ? Wymyśliłem nawet coś takiego: do routera wifi podłączam switch do switcha komputer stacjonarny via kabel (obecnie stacjonarka podłączona jest do routera wifi (jedno wejście lan w routerze + drugie[niebieskie także rj45] od jakiejś skrzynki z światłowodem) i drugi router podpięty do switcha (tym razem normalny router TP linka bez wifi) a od tego routera przejściówką rj45/rj11 (chyba dobrze pamiętam nazwę tych kabli) wiem że aktualnie sygnału w kablu od telefonu nie ma ale.. na dole stoi jakaś skrzynka z TP która ciągle jest otwarta :) mógłbym któregoś pięknego wieczoru pójść i poprzekładać kable tak abym miał sygnał i od tej skrzynki poprowadzić kabel do piwnicy. Nie jestem jednak pewny czy coś takiego jest legalne(jeśli nie to co mi za to grozi jeśli ktoś zauważy że coś jest nie tak jak powinno?)

I ostatnie pytanie związane jeszcze z WIFI czy dało by radę zrobić tak aby dwa routery wifi działały jednocześnie podpięte pod to samo źródło internetu (jeden do działania w domu drugi do tego komputera w piwnicy)?

Mam nadzieję że każdy mnie zrozumie, jest troche późno i mój mózg nie pracuje już tak jak za dnia ;]

Dziękuję z góry za każdą pomoc ! ;]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11371910
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Cytat:
    Nie jestem jednak pewny czy coś takiego jest legalne(jeśli nie to co mi za to grozi jeśli ktoś zauważy że coś jest nie tak jak powinno?)

Spokojnie będą mogli Ci narobić smrodu za nielegalną podpinkę.
    Cytat:
    I ostatnie pytanie związane jeszcze z WIFI czy dało by radę zrobić tak aby dwa routery wifi działały jednocześnie podpięte pod to samo źródło internetu

Nie można tak zrobić - albo działa jeden, albo drugi. Takich tematów było dużo.
    Zreszta nie napisałeś jaki to Internet - raz piszesz, że zrezygnowałeś z umowy na telefon, drugi raz, że jednak ten Internet przez telefon masz..
  • #3 11372023
    adro
    Poziom 10  
    Nie, nie mam internetu przez telefon chodziło mi o to aby do starej linii telefonicznej podprowadzić sygnał internetu z routera, w wieczne otwartej skrzynce przepiąłbym kabel tak aby sygnał z mojego domu docierał tam i od tego podpiął jeszcze jeden kabel który doprowadziłbym do piwnicy, mówisz że nie jest to legalne więc odpada.

Myślę że najlepszym rozwiązaniem jednak będzie kabel,
    tylko że:
    Blok w którym mieszkam jest dość dziwnej architektury, zamiast normalnej klatki i mieszkaniami przy korytarzach jest taras (z klatki schodowej wchodzi się na tarasy) a tam dopiero wejścia do 4rech mieszkań, jako że sąsiadów mam jakich mam nie chcę ciągnąć kabla przez korytarz więc myślałem żeby pociągnąć kabel kilka metrów przy ścianie i po suficie(tak aby nie przeszkadzał) a później z tarasu rzucił kabel na dół obok okienka piwnicznego korytarza (3cie piętro to około 20m kabla + 5 od drzwi mojego mieszkania do punktu zrzutu i + 10 od okienka do mojej piwnicy) Jako że na samym dole w tym samym budynku administracja ma swój oddział muszę uważać na wszelakie przepisy więc czy coś takiego wymaga jakiejkolwiek zgody ? Chodzi tu oczywiście o kabel który byłby na każdym z pięter przypięty albo do muru albo do barierki, jaki kabel najlepiej kupić na zewnątrz? I jak rozwiązać problem z tym że router główny może zostać wyłączony a internet na dole akurat jest potrzebny cały czas (chodzi o serwer dla strony internetowej, nikt nie jest w stanie zapewnić mi takich warunków jakie będę miał tam w piwnicy a chodzi mi o fizyczny dostęp do komputera )

@Edit Internet Petrotel 6mb -światłowód ;]
REKLAMA