logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeDietrich MCR24 - samowyłączanie się pieca przy grzaniu

mcr24user 03 Paź 2012 13:39 11280 12
REKLAMA
  • #1 11372703
    mcr24user
    Poziom 9  
    Witam

Od 5 lat mam DeDietricha MCR 24 z oryginalnym wymiennikiem 100 l
    Do tej pory działał bez zarzutu, próbowałem przetestować ogrzewanie przed zimą i zaczęło się.
    Piec przy ogrzewaniu wody do grzejników po przekroczeniu temperatury wody 45-50 stopni sam się wyłącza - tak jakby odcinało zasilanie. Po ok minucie następuje standardowy rozruch ok 3 minut i od nowa może grzać i sam się wyłącza.

Instalator/serwisant po oględzinach wykluczył awarię zaworu trójdrożnego, pompy itp i wskazał awarię sterownika.
    Sterownik oddałem do sprawdzenia do elektronika - nie wykazał awarii.

I teraz najciekawsze, przy podłączeniu na luźnych kablach sterownika i wyświetlacza piec działał bez zarzutu. Dopiero zmontowaniu wszystkiego i zamknięciu obudowy problem samowyłączenia wraca.

Aktualnie drugi dzień pracuje na "wybebeszonym" sterowniku i wyświetlaczu - piec grzeje bez zarzutu, temperatura na grzejnikach 60 stopni i zasuwa bez zastrzeżeń, mogę przełączać na grzanie CWU i wracać na grzejniki - nie wyłącza się.

Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem?
    Jakiego typu usterka to może być?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11374525
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1978
    mcr24user napisał:
    I teraz najciekawsze, przy podłączeniu na luźnych kablach sterownika i wyświetlacza piec działał bez zarzutu. Dopiero zmontowaniu wszystkiego i zamknięciu obudowy problem samowyłączenia wraca.

Moim zdaniem nie chodzi tutaj o wybebeszony sterownik tylko o zamkniętą lub otwartą obudowę kotła.
    Jeżeli obudowa kotła jest otwarta zasysa on powietrze z pomieszczenia. Przy zamkniętej obudowie czerpie powietrze z zewnątrz poprzez komin.

Dziwne jest, że nie ma kodu awarii tyko kocioł się tak jakby resetuje.

Miałem podobną sytuację tylko wyświetlał się kod brak zapłonu. Okazało się, że rozszczelnił się komin spalinowy i kocioł zaciągał spaliny z powrotem.
    Gasł i przy próbie odpalenia blokował się.
  • #3 11375520
    mcr24user
    Poziom 9  
    Pircik, dziękuję za poradę :-)
    Dziś złożę do kupy sterownik z wyświetlaczem, i po zamknięciu zobaczę jak piec pracuje przy zdjętej samej obudowie i zamkniętym sterowniku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 11379238
    mcr24user
    Poziom 9  
    Piracik, sorry za literówkę.

Niestety opcja z zapchanym/niedrożnym kominem odpada.
    Piec resetuje się pomimo zdjętej obudowy.
    Poniżej załączam 3 zdjęcia z wersją w której piec się wiesza

i 2 na których działa.

jakieś pomysły?

Dodano po 1 [minuty]:

aha i proszę się nie sugerować manometrem - ten oryginalny nie działa, mam zainstalowany w innym miejscu w instalacji działający do kontroli ciśnienia
  • REKLAMA
  • #5 11379881
    Zloty60
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Widzę u kolegi MCR 1 :).
    Masz gdzieś załamany przewód pewnie jak zamykasz panel (aż do kliknęcia)
    Trzecie zdjęcia (opcja nie działająca) przedstawia wprawdzie otworzony panel ale zamknięta osłona tylna.Tam masz te plastikowe organizery (rowki) gdzie który przewód ma siedzieć.Może któryś przyciąłeś.Druga sprawa ,one są w takich peszlach czarnych ale zauważ ,że jak zamykasz panel to one trochę się cofają do wnętrza kotła i mogą dotykać do zaworu 3 drożnego lub gdzie indziej gdzie masz gorącą wodę.

Odcina zasilanie mówisz, może jest przerwa w przewodzie zasilającym który się gdzieś przeciął (dziwne ,że nie wywala bezpieczników).Błedu nie wywala.Spróbuj zamienić przewód zasilający ,jest to zwykły wtczkowy z bolcem, wkręcony w złącze zaciskowe i uziemiony do obudowy więc 2 min roboty.

Stawiam na przerwę w przewodach.
    Do przejrzenia też samo złącze X6 i styk tego bezpiecznika na płycie F1 2A.
  • #6 11389134
    mcr24user
    Poziom 9  
    Witaj Zloty60 :-)

"Już byłem w kurniku i witałem się z gąską ..."
    Znalazłem "przypieczony" kabel zasilania przy zaworach do dopuszczania wody gdzie kabel bezpośrednio wchodzi do pieca:

Jak widać żadna wiązka wewnątrz nie była naruszona, więc zaizolowałem kabel i założyłem na kabel dodatkowy izolator przy rurkach z ciepłą wodą - tym przypadku wężyk od pralki ;-)

Pełen nadziei skręciłem wszystko do kupy i ... jak to zazwyczaj bywa problem nie zniknął.
    Sprawdzałem ułożenie kabli w piecu, wszystkie możliwe miejsca gdzie stykają się z temperaturą starałem się wyeliminować.
    Opcja z przygniecionym, załamanym kablem w pozostaje otwarta - nie wiem tylko jaki to ma związek, że wywala w momencie haj piec łapie temperaturę i nie wiem jak to sprawdzić.

Pozdrawiam
  • #7 11389357
    Zloty60
    Poziom 21  
    No bo może wtedy właśnie rozmiękczona izolacja na kablu robi swoje. Jak jest wystygnięty to cośtam izoluje.
    Wymień cały kabel ,jak pisałem,powinno pomóc. :)
  • #8 11399609
    mcr24user
    Poziom 9  
    Witam

Niestety nowy tymczasowy nowy kabel nie wyeliminował usterki.
    Na zamkniętym panelu znowu dwa razy sam zgasł.

Pozostaje pytanie co może powodować gaśnięcie pieca i ponowny samoczynny rozruch po krótkim czasie???
    No i jaki to ma związek z otwartym panelem - do tej pory nie odnotowałem ani razu żeby się wyłączył na otwartym panelu.

Postaram się pomierzyć dokładnie czas na jaki piec się wyłącza - wczoraj to było w przedziale 60-75 sekund, może to coś podpowie.

Jeszcze jedna wskazówka - możliwe, że to nie zależy bezpośrednio od temperatury tylko od dużego obciążenia/spalania/spalin - nie odnotowałem przypadku, żeby zgasł na niskim spalaniu zawsze przy 4 świeczkach na wyświetlaczu.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
    mcr24user
  • #9 11400134
    Zloty60
    Poziom 21  
    Pisałeś ,że dawałeś płytę główną elektroniki kotła do sprawdzenia jakiemuś elektronikowi? Czy jesteś pewnien ,co on tam zrobił dokładnie ? Jak ją sprawdził ? Podłączył "na stole" ? Czy popatrzył z góry ,z dołu z boku ,że nie ma wypalonych dziur w druku ?
    Zmierzam do tego ,że trochę ten kabel zasilający nadpalony jest i może on juz robotę zrobił i padła jakaś przewtownica lub co tam innego w zasialniu.
    Bezpiecznika od zasilania kotła Ci nie wybiło wcześniej ani razu ?

Może zimny lut w druku, to już bardziej, z tym ,że ktoś Ci sprawdzał płytę.
    Jesteś pewien tego sprawdzenia ? No kurcze krąg poszukiwań zamiast się zawęzić to się teraz powiększył.
  • #10 11402233
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    Sprawdż wszystkie kabelki na połączeniach z płytą. Zdarzyło mi się że na wtyczce nie było pewnego styku i wentylator mi się zatrzymywał.
  • REKLAMA
  • #11 11444503
    mcr24user
    Poziom 9  
    Witam,

Przepraszam, że się nie odzywałem.
    Co do pieca - skończyły mi się narazie chęci i pomysły co dalej.
    Działa na otwartym panelu i aktualnie chyba to jest najważniejsze.

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto przeczyta ten temat i będzie już miał za sobą zmaganie z taką samą usterką.

Pozdrawiam i dziękuje za rady.
  • #12 11444672
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    Nie wiem ,może uporałeś się z problemem, troszkę czasu minęło.
    Nie mam doświadczenia ,jeżeli chodzi o same kotły. Natomiast jeżeli chodzi o elektronikę, to owszem.Trudno diagnozować telepatycznie, ale spróbuję:
    prawdopodobnie przy połączeniach wchodzących na płytę z elektroniką jest niepewny styk, który przy zamkniętej obudowie ma słabą wentylację i się przygrzewa zmieniając rezystancję przejścia, co skutkuje zmianą parametru: sygnału-prądu lub napięcia, zmieniając warunki pracy sterownika. Moją radą jest: kup psikacz aerozol do czyszczenia i konserwacji styków elektrycznych.Kolejno odpinaj,psikaj i zapinaj z powrotem każdy ze styków i wtyczek. Po wszystkim osusz płytę suszarką umiarkowaną temp. ,powinno pomóc.
  • #13 11446058
    abund
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zadzwon do serwisu gwarancyjnego, lista na http://www.dedietrich.pl
    niech Ci wymienia plytke wyswietlacza "tak padają po kilku latach" bo jak Ci się spali płyta główna to będziesz miał do wydania 2000 zamiast niecalych 400.
    A plyty glownej sie nie naprawia bo jest urzadzeniem bezpieczenstwa.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem DeDietrich MCR 24, który samoczynnie się wyłącza podczas grzania wody do grzejników po osiągnięciu temperatury 45-50 stopni. Instalator wykluczył awarię zaworu trójdrożnego i pompy, wskazując na możliwą usterkę sterownika. Po oddaniu sterownika do elektronika, nie wykryto awarii. Użytkownik zauważył, że piec działa poprawnie przy otwartej obudowie, ale problem powraca po jej zamknięciu. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie przewodów zasilających, styków oraz ewentualnych uszkodzeń na płycie głównej. Użytkownik zidentyfikował przypieczony kabel zasilania, jednak wymiana kabla nie rozwiązała problemu. Wskazano na możliwość, że problem może być związany z przegrzewaniem się styków przy zamkniętej obudowie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA