logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć Normstahl Ultra Excellent przed krótkimi impulsami elektrycznymi?

mackoman 03 Paź 2012 17:59 2388 6
REKLAMA
  • #1 11373625
    mackoman
    Poziom 9  
    Witam,
    Dotknął mnie niestety problem który był już poruszany wcześniej na forum:
    Normstahl Ultra Excellent - nie trzyma ustawień
    Udało mi się naprawić napęd poprzez wymianę uszkodzonej części. Z tego co wiem takie uszkodzenie powstaje wtedy gdy układ potraktujemy krótkim impulsem (<0,5s). Chciałbym uniknąć takiej sytuacji w przyszłości i zastanawiam się czy mogę jakoś zabezpieczyć obwód w garażu przed takimi impulsami? Filtr lub inne zabezpieczenie?
    Dodam tylko ze uszkodzenie powstało po tym jak była przerwa w dostawie prądu a potem wielokrotnie prąd włączali i wyłączali - zapewne wtedy poszedł ten impuls.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 11385372
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    krótkie impulsy w obwodach DC idealnie filtrujemy elektrolitami o dużych pojemnościach. Dla obwodów AC niestety najlepsze jest UPS. Choć w tym przypadku nieopłacalne. Dlatego tez polecam zagłębić się w konstrukcje układu i znaleźć obwód DC
  • REKLAMA
  • #3 11392911
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    Przy obwodach DC oprócz kondensatora elektrolitycznego powinno stosować się kondensatory ceramiczne ( małe indukcyjności pasożytnicze ) . Natomiast przy obwodach AC proponuję stosować filtr przeciwzakłóceniowy LC ,a za nim jeszcze warystor .
  • REKLAMA
  • #4 11392949
    mackoman
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Raczej nie chciałbym wnikać aż tak bardzo w układ DC ponieważ całość jest jeszcze na gwarancji i tylko dzięki temu udało mi się dostać za darmo nowy procesor sterujący, który notabene sam musiałem wymienić bo serwis się nie pofatygował ;-)
    Zastanawiam się nad zastosowaniem metody Stan-Laba. Pomógłbyś mi dobrać odpowiednie elementy do takiego układziku? Znaczy filtr LC + warystor? A może znasz jakąś fajna stronę gdzie są gotowce opisane?
  • #5 11393517
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    Filtr przeciwzakłóceniowy najprościej wyciągnąć ze starego sprzętu AGD ( tam gdzie jest silnik ) . Zwykle jest to specjalny kondensator przeciwzakłóceniowy plus dławiki na rdzeniu ferrytowym . Jeśli nie nic takiego pod ręką , to można zastosować przedłużacz z filtrem ( np. taki do podłączenia komputera) . Na końcu podłączyć warystor np. S14K275 .

Dodano po 23 [minuty]:

Gotowy filtr to np. 1FD41-4R ( www.tme.eu/pl/katalog )
  • REKLAMA
  • #6 11397602
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    Lepiej kupić gotowy filtr przeciwzakloceniowy ,trochę kosztuje ale ma pewne parametry które są powtarzalne , z urządzeń agd mogą być trochę za słabe tzn mogą przepuszczać szpilki
  • #7 13619317
    mackoman
    Poziom 9  
    Problem rozwiazany przez zastosowanie gotowego filtru przeciwzakluceniowego. Poki co naped dziala i oby tak zostalo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem Normstahl Ultra Excellent, który nie trzymał ustawień po krótkich impulsach elektrycznych, co doprowadziło do uszkodzenia. W odpowiedzi na pytanie, uczestnicy forum zaproponowali różne metody zabezpieczenia obwodu przed impulsami. Zalecano stosowanie kondensatorów elektrolitycznych i ceramicznych w obwodach DC oraz filtrów LC i warystorów w obwodach AC. Sugerowano również wykorzystanie gotowych filtrów przeciwzakłóceniowych, które można znaleźć w starym sprzęcie AGD lub kupić jako gotowe rozwiązania. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, stosując gotowy filtr przeciwzakłóceniowy, co przywróciło prawidłowe działanie napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA