logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wd 1tb dysk - Instalacja niezaleznego systemu na dysku zewnetrznym.

niewiem1979 04 Paź 2012 17:49 6309 21
REKLAMA
  • #1 11377051
    niewiem1979
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Witam.Mam dysk zewnetrzny Wd 1 TB .Chciałbym zainstalowac na nim taki powiedzmy "prywatny komputer"niezalezny od obecnego-w7 32 bit.Home.Chciałbym żeby na moim laptopie były ogólnodostepne dane dla każdego uzytkownika a na dysku cos prywatnego niedostepnego po odłączeniu tegoż.Proszę o instrukcje i porady ......
  • REKLAMA
  • #2 11377099
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Zainstaluj na przenośnym linuksa z szyfrowanym katalogiem domowym. Grub zainstaluj na MBR dysku przenośnego.
  • #3 11377309
    niewiem1979
    Poziom 20  
    Wiesz raczej nie bardzo z tym linuksem.Kiedys instalowałem linuksa ale to raczej nie dlamnie.Kiedyś żeby miec legalny system interesowałem się linuxem jednak tylko na tyle żeby go zainstalować i po godzinie zabawy zrezygnować.Kupiłem laptopa z systemem i mam spokój.Chciałbym pójść raczej w windowsa,chociaż może sprubó mnie przekonać?Oczekuje dalszych porad koledzy...
  • REKLAMA
  • #4 11377326
    linuks
    Spec od komputerów
    Masz licencję na drugi windows ? Pracuję na linuksie i uważam ,że jest lepszy od windowsa i łatwiejszy w obsłudze. Do gier linuks się nie nadaje. W gry nie gram to mi nie przeszkadza. Mam porównanie bo na tym samym sprzęcie obok linuksów mam xp-prof i win7-ultimate.
    Pozdrawiam
    Jak masz drugą licencję to nie ma problemu. Zainstaluj windows i po kłopocie.
  • #5 11377376
    niewiem1979
    Poziom 20  
    Nie ma problemu mam licencję na 3 komputery w domu.Więc jak to zrobić? jak zainstalować system na dysku zewnetrznym?
  • #6 11377398
    linuks
    Spec od komputerów
    Windows się nie da zainstalować na dysku USB ? Nie wiedziałem. Linuks bez problemu się instaluje.
  • #7 11377411
    niewiem1979
    Poziom 20  
    wiesz nie wiem czy sie da ,mysle ze tak.Jednak poszukuje podpowiedzi jak najlepiej to zrobic na takich warunkach jak napisałem w pytaniu?
  • REKLAMA
  • #9 11377476
    niewiem1979
    Poziom 20  
    a co jesli chodzi o xp?
  • #11 11377515
    niewiem1979
    Poziom 20  
    czyli na moim miejscu z linuksem byłoby NO PROBLEM?
  • #12 11377568
    linuks
    Spec od komputerów
    Oczywiście. Linuks bez problemu się zainstaluje na dyslu USB. Na czas instalacji proponuję na wszelki wypadek odłączyć dysk podstawowy lub uważać przy instalacji programu rozruchowego żeby nie zainstalować go na dysku podstawowym. Należy program rozruchowy zainstalować na dysku USB .Przy dwóch dyskach to będzie sdb. Domyślnie będzie to sda to należy zmienić na sdb
    Nadpisanie przez nieuwagę MBR na dysku podstawowym skomplikuje boot windowsa. Na wszelki wypadek kopię MBR nie zaszkodzi zrobić przed instalacją linuksa.
    Pozdrawiam
  • #13 11377639
    niewiem1979
    Poziom 20  
    spoko...jednak dam se siana.Mam taki pomysł że może zrobie tak że programy typu torrent i podobne .....umieszcze na tym przenosnym i będę korzystał po podłaczeniu go do laptopa?Tylko czy slady zapisywałyby sie w tedy na dysku c laptopa?jesli tak czy mozna byloby uzywac tylko aplikacji portable|?czy wtedy nie byłoby zadnych sladów?
  • #14 11377653
    linuks
    Spec od komputerów
    Będą się zapisywać ślady. Zdecydowanie lepiej zainstalować linuksa z szyfrowanym katalogiem domowym.Część dysku można przeznaczyć na partycję NTFS i używać normalnie z windowsa i z linuksa.
  • #15 11377807
    niewiem1979
    Poziom 20  
    polec odpowiedniego linuxa ...
  • #17 11386783
    niewiem1979
    Poziom 20  
    Czy mozna zainstalować linuxa na laptopie bez obawy o usuniecie obecnego systemu?
  • #18 11387674
    linuks
    Spec od komputerów
    Można.Tak mam u siebie. Tylko dobrze jest wcześniej przygotować partycje dla linuksa i kopię MBR zrobić. W czasie instalacji trzeba bardzo uważać z partycjami. Najlepiej wybrać ręczne (zaawansowane) przygotowanie partycji. Podaj fotkę z zarządzania dyskami to się wydzieli partycje dla linuksa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #19 11392608
    Qukac
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    niewiem1979

Są takie systemy windowsa XP/Vista/7 które uruchamiają się z pendriva lub mogą z twojego dysku USB, działają na ramdysku a więc nie zapisują niczego na dyskach.

W twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie uruchamiać takiego windowsa z pendriva a dysk na usb zaszyfrować jakimś programem. Pamiętaj instalacja linuksa obok windowsa nic nie zmieni, nadal będziesz mieć system na komputerze a z czasem zaczniesz popełniać błędy i coś niechcący umieścisz na komputerze.

Możesz również skorzystać z systemów linuksa livecd jak np. Puppy Linux, Slax, Porteus, takie systemy działają tylko na pamięci ram więc możesz spać spokojnie.
  • #20 11392730
    niewiem1979
    Poziom 20  
    chce poeksperymentowac troche z linuksem na obojetnie którym dysku.Z racji zainteresowania programem utorent i wymiana plikow p2p chciałbym mieć odłanczany osobny dysk z wszystkimi sladami uzytkowania tego programu i systemu p2p.
  • #21 11392849
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    niewiem1979 - albo poprawisz wszystkie błędy, albo wątek "zniknie".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #22 11406115
    linuks
    Spec od komputerów
    Proponuję Ubuntu 10.04 zainstalować na dysku USB z osobną szyfrowaną partycją /home.
    wd 1tb dysk - Instalacja niezaleznego systemu na dysku zewnetrznym. wd 1tb dysk - Instalacja niezaleznego systemu na dysku zewnetrznym. wd 1tb dysk - Instalacja niezaleznego systemu na dysku zewnetrznym. wd 1tb dysk - Instalacja niezaleznego systemu na dysku zewnetrznym.

Pliki w katalogu /home będą widoczne tylko z tej instalacji po podaniu hasła.
    Uruchomienie innego linuksa (np live) nie da dostępu do plików
    wd 1tb dysk - Instalacja niezaleznego systemu na dysku zewnetrznym.
    Program µtorrent bez problemu działa na linuksie.

To rozwiązanie nic nie zapisuje na dysku podstawowym. Wszystko jest zapisywane na dysku USB.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk zewnętrzny WD 1 TB i chce zainstalować na nim niezależny system operacyjny, aby przechowywać prywatne dane. W dyskusji poruszono możliwość instalacji systemu Linux z szyfrowanym katalogiem domowym, co zapewnia bezpieczeństwo danych. Użytkownik wyraził preferencje dotyczące systemu Windows, jednak pojawiły się wątpliwości co do instalacji Windows na dysku USB. Wskazano, że Linux, w tym Ubuntu, można zainstalować na dysku USB bez problemów, a także że istnieją systemy Windows, które mogą działać z pendrive'a. Użytkownik rozważał również użycie aplikacji przenośnych, ale obawiał się o pozostawiane ślady na laptopie. Ostatecznie zasugerowano, aby zainstalować Linuxa z osobną szyfrowaną partycją, co pozwoli na bezpieczne przechowywanie danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA