logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows i Linux. Dwa dyski twarde w jednym komputerze, bezpieczne przełączanie.

glecki 12 Sty 2018 11:40 5652 18
REKLAMA
  • #1 16954532
    glecki
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Komputer ma zainstalowany jeden dysk twardy, na którym są dwa systemy: Ubuntu i Windows 7. W Ubuntu jak i Windowsie mam bardzo ważne dane. Chcąc "pobawić" się innymi dystrybucjami Linuxa odłączam zasilanie tego dysku i wpinam w to miejsce dysk twardy na którym nie ma nic ważnego i na nim instaluje inne dystrybucje Linuxa. Niestety wiąże się to z tym, że komputer jest cały czas rozkręcony aby móc przełączać dyski. Czy istnieje jakaś możliwość, program żeby w trakcie startu komputera wybrać jeden z dysków a drugi był "niewidoczny". Jak zaznaczyłem powyżej na Ubuntu i Windowsie mam bardzo ważne dane,więc bardzo istotne jest aby dystrybucje "do zabawy" nie spowodowały jakiś zmian w dysku z tymi dwoma systemami.
  • REKLAMA
  • #2 16954551
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2054
    Witam,
    widze kilka rozwiazan, przykladowo:
    - kieszen na dysk
    - aktywacja/dezaktywacja w biosie jak masz te opcje
    - wylacznik na kablu zasilajacym :)
    - linuxy nie montuja domyslne innych dyskow poza wlasnym systemowym wiec czemu cos mialoby sie stac, chyba ze chcesz sie zabezpieczyc przed nieuwaga. Chyba ze uzywasz "eksperymentalnych" wersji ktore nie wiadomo co robia.
    - kopie bezpieczestwa :)
    Pozdrawiam
  • #3 16954559
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    @glecki do zabawy i poznania Linux-a (rdzennego ) polecam dystrybucje Linuxa 2 w 1, czyli Fedore (darmowa) i certyfikowana Red Hat Enterprise Linux. Trenując na Fedorze możesz podejść do Egzaminu certyfikowanego z RHEL.

glecki napisał:
    Jak zaznaczyłem powyżej na Ubuntu i Windowsie mam bardzo ważne dane
    Ważne dane Skopiuj na Pendrive.
    glecki napisał:
    W Ubuntu jak i Windowsie mam bardzo ważne dane. Chcąc "pobawić" się innymi dystrybucjami Linuxa odłączam zasilanie tego dysku i wpinam w to miejsce dysk twardy na którym nie ma nic ważnego i na nim instaluje inne dystrybucje Linuxa. Niestety wiąże się to z tym, że komputer jest cały czas rozkręcony aby móc przełączać dyski.

Służy do tego w Linuxie opcja GRUB, czyli "Menu wyboru systemu" do uruchomiania. Wymaga to jesnak od uzytkownika konfiguracji w pliku grub.conf

GRUB – zmiana kolejności systemów, dopisanie itp np. tak to jest w Linux-ie Fedora - fedora.pl - GRUB - https://wiki.fedora.pl/wiki/GRUB
  • #4 16954578
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2054
    Witam,
    skoro kolega "glecki" ma na jednym dysku win i linuxa przyjalem za domyslne ze wie co to i uzywa grub'a.
    Sadze ze raczej kolega obawia sie o montowanie tego dysku pod innymi dystrybucjami ktore testuje.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 16954626
    glecki
    Poziom 21  
    Koledzy, dziękuję za odpowiedzi.
    Kolego "viayner" , oczywiście wiem co to jest GRUB, i tak jak napisałeś nie mogę sobie pozwolić na "wysypanie" dysku z Win i Ubuntu. Jak się człowiek uczy i testuje różne konfiguracje czasem popełnia błędy, dlatego tak istotne jest dla mnie bezpieczeństwo dysku z Win i Ubuntu. Ostatnio wysypał mi się GRUB na Ubuntu i doinstalowywanej Fedorze. Dobrze, że było to na dysku testowym.Dodam, że instaluję i testuje bardzo różne dystrybucje więc sam GRUB nie załatwia sprawy.
    Z Waszych propozycji kieszeń na HDD jest najbardziej satysfakcjonująca. Jak rozumiem z Waszych wypowiedzi, nie ma programu który jeszcze przed GRUBEM zainstalował by mi dany dysk a inny odłączył.
  • REKLAMA
  • #7 16954724
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2356
    Wystarczy chyba że nie zamontujesz danego dysku, chyba ze będziesz wpisywał dziwne rzeczy w fdisku :P
  • #8 16954872
    glecki
    Poziom 21  
    Niestety w BIOS-ie nie mam możliwości wyłączenia poszczególnych dysków. Przyznam, że jeszcze nie spotkałem się z taką funkcją w BIOS-ie.
    Kolego "sylweksylwina" co masz na myśli pisząc "Wystarczy chyba że nie zamontujesz danego dysku" ?
    Mam podłączone dwa dyski. Uruchamiam komputer, bootuje z CD-ROM i zaczynam instalację kolejnego Linuxa. W którym momencie mam nie montować jednego z dysków ?
  • #9 16956098
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16956228
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2657
    Christophorus napisał:
    Ja na swoim komputerze mam rozwiązane to w ten sposób, że mam dwa fizyczne dyski.

Jest to jakieś rozwiązanie, chociaż moim zdaniem, dwa dyski można zagospodarować bardziej optymalnie. Na jednym oba systemy robocze, a drugi pracujący jako mirror. Jeśli nie chcemy się bawić w sprzętowe rozwiązania w tym zakresie, zostaje automatyczny backup przyrostowy (w linuksie działa to znakomicie, no i jest że się tak wyrażę immanentną cechą systemu).

Autor ma tu inną zabawę, dorzucanie kolejnego systemu na jeden dysk twardy w najlepszym przypadku może wprowadzić niechciane zmiany do programu zarządzającego startem systemów (tutaj wspomniany grub2). Jest na to proste lekarstwo, wystarczy skopiować sobie prawidłową konfigurację tegoż grub'a i po ew. kraksie ją przywrócić. Można też uruchomić instalator grub'a (uruchamiamy system linux z płyty/pendrive'a i montujemy ręcznie odpowiednie partycje), ale wymaga to odrobiny wiedzy i umiejętności pracy w konsoli.

Na pewno przy takiej pracy należy bezwzględnie sporządzić listę wszystkich prawidłowych partycji z opisem ich typów i przeznaczeniem. Pamiętajmy też, że te same partycje są inaczej wyświetlane w różnych systemach. A tu musimy być pewni, że to są nasze prawidłowe partycje, żeby w przypadkowy sposób nie usunąć jakichś strategicznych dla nas danych.

Dawniej mocno przekonującą metodą w takich sytuacjach było użycie dwóch kieszeni dyskowych, jednak z czasem to rozwiązanie wycofano z rynku. Zawsze to kolejny rządek połączeń stykowych pracujących mechanicznie, dodatkowo wyjęte dyski twarde dostawały bardziej w kość przy ich przenoszeniu/przekładaniu.
  • #11 16956351
    glecki
    Poziom 21  
    Kolego Yogi009
    Drugi dysk pracujący jako mirror będzie odzwierciedlał wszystko co robię na pierwszym, również błędy. Backup przyrostowy w Linuxie działa super, ale w Windowsie już niekoniecznie.Backup GRUB-a jest niezłym rozwiązaniem, nie mniej jednak po przywracaniu prawidłowego GRUB-a sypał się Windows.
    Póki co zastosowałem takie trochę prymitywne rozwiązanie, ale działa :-D

Windows i Linux. Dwa dyski twarde w jednym komputerze, bezpieczne przełączanie.
  • #12 16956390
    yogi009
    Poziom 43  
    glecki napisał:
    ale w Windowsie już niekoniecznie

To zależy od narzędzia do backup'u.

glecki napisał:
    po przywracaniu prawidłowego GRUB-a sypał się Windows

A jaką metodą to "przywracałeś"?
  • REKLAMA
  • #13 16957312
    glecki
    Poziom 21  
    Kolego Yogi009.....zapisywałem prawidłowe pliki GRUB-a i po problemach kopiowałem ich w odpowiednie miejsce.Czasem pomagało, czasem nie. Nie da się ukryć, że przy Windows-ie i jednej dystrybucji Linuxa GRUB zawsze pracował poprawnie, jednak przy dwóch lub więcej Linuxów GRUB robił rózne problemy. Backup i potem przywracanie jest czasochłonne, wiec w moim przypadku odpada, tym bardziej, że backup robię na zewnętrznych dyskach USB.

Dodano po 3 [minuty]:

Poza tym nigdy specjalnie nie skupiałem się na GRUB-ie. Doszedłem do wniosku, że jak wybiorę dystrybucję która mi będzie w stu procentach odpowiadać, zainstaluje takową z Windowsem i tak już zostanie :-D
  • #14 16957649
    yogi009
    Poziom 43  
    W dalszym ciągu sądzę, że przywracanie nie jest kłopotem. Trzeba tylko robić kopię konfiguracji grub2 na tym samym dysku (w tej samej partycji), optymalnie jest zrobić oddzielną partycję startową. A przywracanie przez start z nośnika (płyta/pendrive) i kilka komend w konsoli. Zakładając, że nie zmieniłeś nic w podstawowym układzie głównego linuksa i windows, oba systemy powinny pracować normalnie.
  • #15 16957891
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 16957964
    yogi009
    Poziom 43  
    Christophorus napisał:
    Jednak wydanie polecenia sudo apt-get upgrade spowoduje, że Grub "znajdzie" inne dyski z innymi systemami co na swoim komputerze odbieram jako działanie niepożądane.

To jest książkowe zachowanie, wydajesz polecenie aktualizacji grub'a, na co on znajduje wszystkie obecne w komputerku systemy.

Nawiasem mówiąc, prawdziwa zabawa zaczyna się w momencie dodania do tej układanki zjawisk nazwanych luks i lvm :-) Siedziałem kiedyś nad tym klnąc szpetnie "Sacrébleu!" po francusku :-)
  • #17 16958022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 16958057
    yogi009
    Poziom 43  
    Christophorus napisał:
    Wiem o tym, ale nie zawsze jest to działanie pożądane

Tak, tak, to jest jasne. Pomyśl, że próbowałem z 3-4 systemami na jednym dysku, drugi jako archiwum i wszystko Luks+LVM.
  • #19 21815463
    pestek54
    Poziom 1  
    Ja mam HP, miałem Win 10, wgrałem system Winux obok Win 10, z tym że mam dwa dyski, na jednym jest Win 10, a na drugim Winux. Podczas uruchamiania, jak chcę Winuxa, to na początku uruchamiania naciskam F12 i ładuje się Winux. Jeśli nic nie wciskam, ładuje się Win 10 i oba systemy chodzą dobrze.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.19. Publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. Przez dyskusje archiwalne rozumie się dyskusje oznaczone odpowiednio przez Usługodawcę jako: Temat archiwalny lub Wątek archiwalny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy bezpiecznego używania dwóch dysków twardych w jednym komputerze, gdzie na jednym znajdują się ważne dane i dwa systemy: Windows 7 oraz Ubuntu, a drugi służy do testowania różnych dystrybucji Linuxa. Rozważano rozwiązania takie jak kieszeń na dysk, odłączanie zasilania, wybór dysku z poziomu BIOS/boot menu oraz konfigurację GRUB-a. Podkreślono, że instalatory i aktualizacje Linuxa mogą wykrywać inne dyski i modyfikować GRUB2, dlatego podczas instalacji testowych systemów warto odłączać dysk z systemem produkcyjnym. Wskazano też, że Linux zwykle nie montuje automatycznie obcych dysków, a ryzyko zmian na dysku z Windows i Ubuntu dotyczy głównie błędów użytkownika lub ingerencji w bootloader. Ostatecznie jako praktyczne rozwiązania wskazano wybór dysku z BIOS-u/F8/F12, użycie kieszeni na HDD oraz wykonywanie kopii zapasowych konfiguracji GRUB-a.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA