logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE37R87BDR - Przejaskrawiony obraz, brak reakcji na regulację podświetlenia

n3ur0 05 Paź 2012 12:16 4248 10
REKLAMA
  • #1 11379528
    n3ur0
    Poziom 2  
    witam,

Mam problem z samsungiem Le37R87 , obraz jest przejaskrawiony - twarze osób robią się momentami zielone. W menu w opcjach obrazu nie ma reakcji na zmianę podświetlenia czy jest 1 czy 10 obraz taki sam.
    W trybie Film obraz wygląda w miarę normalnie bo jest przyciemniony ale regulacja podświetlenia dalej nie reaguje.
    Obraz jest z tunera sat - ale kolory są również trochę pozmieniane w menu.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11380042
    Zygik
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    Witam!Sprawdż T-con.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 11380200
    jankoszczanko
    Poziom 10  
    Tam nie ma AS.

3.1. Zabronione jest w szczególności:
    3.1.15. Publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 11380223
    jankoszczanko
    Poziom 10  
    Ja nie wiem, czemu Ty Tomku wszędzie węszysz tego AS, nawet zdjęcia nie ma....
    Poza tym gość nie ma pojęcia o naprawach, bo jakby miał to by napisał coś więcej , np. co już sprawdził itd itp...
    Tam może być matryca samsunga.

Dodano po 2 [minuty]:

3.1. Zabronione jest w szczególności:
    3.1.15. Publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

3.2.01. Zabronione jest także pomaganie w takich tematach. :wink:
  • #7 11380293
    LCD-LED-PDP

Poziom 28  
    Ocena: 233
    Adaś jak długo żyję a jest już tego trochę to nie widziałem nigdy matrycy LCD samsunga w rozmiarze 37 i 42 cale. Równie dobrze może być choć ja tylko sugeruję a nie wskazuję uszkodzenia. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    POL UK Elektronik Tomasz Doros
    Lipowa 14/9, Pakość, 88170
  • #8 11381301
    n3ur0
    Poziom 2  
    Dzięki za info. Totalnym laikiem nie jestem ale nie zajmowałem się wcześniej LCD.

Jest jakiś prosty sposób żeby sprawdzić t-con bez podmiany płyty.

pozdriawiam
  • Pomocny post
    #9 11381671
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 159
    Wymień AS15F lub G i po sprawie.
  • #10 11440867
    n3ur0
    Poziom 2  
    witam,

Wymieniłem modul T370XW02 V5 CB 06A69-1A na nowy problem z przekontrastowanym obrazem zniknął ale pojawił się nowy problem jeszcze przed wymianą modułu ,
    obraz ma bardzo opóźnione odświeżanie matrycy elementów dłużej pozostających na ekranie np. po wejściu w menu i wyjściu widać ślad menu , który powoli znika.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Samsung LE37R87BDR, gdzie obraz jest przejaskrawiony, a regulacja podświetlenia nie działa. W trybie Film obraz wygląda lepiej, ale nadal nie można zmienić podświetlenia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie układu T-con oraz wymianę komponentów, takich jak AS15F lub G. Po wymianie modułu T370XW02 V5, problem z kontrastem zniknął, ale pojawił się nowy problem z opóźnionym odświeżaniem matrycy. Wskazano na możliwość uszkodzenia matrycy.
REKLAMA