Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wsad do licznika Vento `94 1.9TDI pilnie potrzebny.

amd 28 Jan 2005 13:57 3932 23
    amd
    Level 16  
    Pilnie potrzebuje zawarosc eepromu do licznika MOTOMETER z Vento `94r 1.9 TDI.
    Zawartosc pamieci w moim jest uszkodzona lub ktos namieszal.
    Objawy typowe error na lcd nie dziala obrotomierz a lampka cisnienia oleju miga.
    autosuper
    Level 24  
    Czesc Kolego , sluze pomoca , wsad powinien byc dobry tylko niewiem ktory motometer ale z tego roku w tdi powinien byc chyba sw 6.4, szly te same w td , ale generalnie mozesz miec podmieniony licznik bo jesli produkcja tego auta jest 94 to powinien byc licznik vdo . Sproboj te wsady . Napisz czy sie udalo , jak nie to mam jeszcze troche wsadow , tylko zczytaj numer sw na naklejce licznika.
    amd
    Level 16  
    Otoz sprawa nie dzialajacego licznika powoli sie wyjasnia. Jak sie okazalo wczesniej byl licznik TRW a ten zostal dokupiony. Problem w tym aby zadoptowac ten Motometera do tego pojazdu.
    autosuper
    Level 24  
    No nie powinno byc problemow , musisz tylko soft wgrac , ja wiele razy podmienialem np. VDO na Motometra i jak byl dobry wsad to chodzilo .
    amd
    Level 16  
    Mozesz mi podrzucic troche wsadow do tych licznikow na pw ?
    Florciu
    Level 15  
    Mam licznik Motometer Golf3 92r i jest tam pamieć CS566 i nie moge jej odczytać PonyProgiem,a 93C46 czyta.Jakiego programatora używacie.
    Gate
    Level 23  
    Do cs566 użyj Combo3, Orange, Macrob lub coś z wyższej półki typu Picco-GAL.
    Florciu
    Level 15  
    Dzięki ,zamówiłem Combo3 do samodzielnego montażu z firmy www.progstar.com.pl ,działa wyśmienicie.
    amd
    Level 16  
    Ja to mam pecha. Na zadnym z tych wsadow nie poszlo. Albo lamka cisnienia miga i obrotomierz nie dziala albo przestaje swiecic lamka a obrotomierz pokazuje 4500 obr/min.
    Moze ma ktos taki licznik i pofatygowalby sie go zczytac.
    autosuper
    Level 24  
    Napisz jeszcze raz dokladnie o jaki licznik Ci chodzi , podaj firme , rok produkcji licznika , numer sw , oraz numer jako w formacie vw np. 1H0 919 .... , napewno cos takiego bede mial . A moze to jest TRW albo VDO , tylko w podmienionej obudowie ?. Napisz jaka ma pamiec . Pozdrawiam
    amd
    Level 16  
    Licznik firmy motometer 1H6.919.033-M, Sw 6.2 Hw 7.0, pamiec 93CS56, procek NEC D75308 GE ma pracowac w aucie takim jak w temacie. Wczesniej byl TRW.
    autosuper
    Level 24  
    Sproboj ten , tylko zwroc uwage na jedna rzecz , moze popelniasz blad i zamieniasz (lub nie zamieniasz ) bajty . Sproboj to wgrac z zamienionymi i niezamienionymi . To musi Ci pasowac bo jest dokladnie sw 6.2
    amd
    Level 16  
    Gdybym zamienial bajty to przebieg bylby tez nieprawidlowy.
    Klika dni temu robilem taki licznik z benzyniaka i roznil sie oprocz obrotomierza literka E w oznaczeniu a nie M jak w tym.
    Sprobuje twego wsadu moze pomoze.
    autosuper
    Level 24  
    To sproboj , jak sprawdzisz to napisz mi jaki efekt bo jestem bardzo ciekawy , ale tak jak wspominalem to musi byc to bo to jest sw. 6.2. A tak wogole to czym obslugujesz te cs566 ? Wylutowywujesz je czy nie ?
    amd
    Level 16  
    No niestety nie dziala. Dziwna sprawa. Wiesz moze do czego sluzy przelicznik w prawym dolnym rogu od strony pamieci i procka ?
    Jest tam jakas tabelka z liczbami i 4 zworki do ustawienia kombinacji.
    Ciekaw jestem co sie tym ustawia ?
    Pamieci CS programuje programatorem e-Clips bez potrzeby wylutowywania.
    autosuper
    Level 24  
    Dziwne , nie przypominam sobie zadnych zworek w tych licznikach . Kurcze to poprostu musi Ci chodzic . Chcesz to wysle Ci wszystkie motometry jakie mam ? Ale moim zdaniem to tam cos innego jest pochrzanione . P.S. Ten e-clips to sie kupuje gotowy , czy mozna go zlozyc samemu ? Jak masz moze jego schemat i program to przeslij mi na priv-a , jesli moge Cie o to oczywiscie prosic .
    amd
    Level 16  
    Masz racje licznik dziala ale nie w owym vento tylko po wlozeniu do golfa III z tegoz samego roku w ktorym byl rowniez licznik Motometer.
    O co wiec chodzi w zamianie licznikow ?
    autosuper
    Level 24  
    A co wogole nie wlasciwie ptracuje w tym liczniku kiedy jest wsadzony do tego vento ? wszystko czy tylko wybrane podzespoly takie jak predkosciomierz czy obrotomierz ?
    amd
    Level 16  
    Tak jak napisalem wczesniej miga lampka cisnienia oleju i nie dziala obrotomierz.
    autosuper
    Level 24  
    No to caly czas jest zly wsad pamieci . Mozliwe ze w jednym aucie z tym samym silnikiem bedzie wszystko ok a w drugim nie choc mnie sie cos takiego jeszcze nie zdarzylo a podmienialem np. vdo na mm . Musisz kombinowac dalej z wsadami . Auta te moga sie roznic np. komputerami ktore beda dawaly inne sygnaly na licznik .

Dodano po 4 [minuty]:

Przesylam Ci jeszcze inne wsady do golfa i vento motometer moze ktorys dopasujesz .
    Attachments:
    amd
    Level 16  
    Dzieki napewno skorzystam ale juz nie w tym przypadku. Za dlugo to trwalo i odpuscilem sobie.
    Jerzyczeka
    Level 17  
    Poszukuję wsadu do pamięci 93CS56 (8pin) do licznika z golfa
    Motometer
    1H6 919 033B
    616.055.2003
    5-4401-389-00/7
    KW31/91

Przebieg nieważny. Na tych, które posiadam ERROR

Pozdrawiam

Dodano po 36 [sekundy]:

PS: Licznik bez obrotomierza
    jacekelektro123
    Level 11  
    mam pytanko czy ktos wie ktore komorki sa odpowiedzialne za przebieg liczniku vdo ?