Witam !
Chciałbym zbudować prostą ładowarkę słoneczną 5 połączonych szeregowo akumulatorków Ni-MH 1,2V, co da 6V(pojemności 2Ah). Mam następujące ogniwo słoneczne do dyspozycji:
Moc maks : 5 W
Napięcie nominalne : 12 V
Napięcie maks : 21,0 V
Napięcie w punkcie mocy maks : 16,8 V
Prąd zwarcia : 0,34 A
Prąd w punkcie mocy maks : 0,29 A
Czy załączony schemat spełni moje oczekiwania ? Biorąc pod uwagę iż napięcie na wyjściu na schemacie będzie miało równe 6 V lub 5,9 V. Chodzi o to, że chciałbym zabezpieczyć jakoś te akumulatorki przed przeładowaniem, gdyż będą one zostawać na kilka dni same
i nie będę mógł ich mechanicznie wyjąć(a dłuższe ładowanie zapewne by je zniszczyło).
W schemacie chciałbym użyć np. LM7805 lub 7806.
Pozdrawiam
Dodano po 34 [minuty]:
Czy może lepiej wykorzystać jakąś przetwornicę DCDC, proszę o pomocne odpowiedzi i ewentualnie jakieś schematy...
Chciałbym zbudować prostą ładowarkę słoneczną 5 połączonych szeregowo akumulatorków Ni-MH 1,2V, co da 6V(pojemności 2Ah). Mam następujące ogniwo słoneczne do dyspozycji:
Moc maks : 5 W
Napięcie nominalne : 12 V
Napięcie maks : 21,0 V
Napięcie w punkcie mocy maks : 16,8 V
Prąd zwarcia : 0,34 A
Prąd w punkcie mocy maks : 0,29 A
Czy załączony schemat spełni moje oczekiwania ? Biorąc pod uwagę iż napięcie na wyjściu na schemacie będzie miało równe 6 V lub 5,9 V. Chodzi o to, że chciałbym zabezpieczyć jakoś te akumulatorki przed przeładowaniem, gdyż będą one zostawać na kilka dni same
W schemacie chciałbym użyć np. LM7805 lub 7806.
Pozdrawiam
Dodano po 34 [minuty]:
Czy może lepiej wykorzystać jakąś przetwornicę DCDC, proszę o pomocne odpowiedzi i ewentualnie jakieś schematy...