logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C4 - Dziwne zachowanie nawiewu climatronic

omen24 06 Paź 2012 19:40 39846 37
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego nawiew climatronic w Citroenie C4 raz działa, a po odpaleniu silnika robi krótki przedmuch i przestaje działać?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to problem z zasilaniem nawiewu w BSM/PSF, więc trzeba sprawdzić bezpiecznik F11, czarną dwupinową kostkę oraz przypalone piny i luty w skrzynce, bo w C4 nie ma klasycznej kostki stacyjki [#11389602][#11390086] W tym wątku usterkę ostatecznie rozwiązano przez wymianę skrzynki BSM na używaną [#11500779] W podobnym przypadku, gdy po odpaleniu pojawiało się ok. 6,5 V i dmuchawa robiła krótki przedmuch, pomogło przepięcie zasilania panelu razem z regulatorem obrotów: odcięcie brązowo-żółtego przewodu i podłączenie panelu do cienkiego czerwonego przewodu regulatora, żeby panel startował od nowa po każdym zgaszeniu [#16517224]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 11383881
    omen24
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam mam pytanie??
    mam citroena C4 1.6 benzyna 2005r w wyposażeniu jest climatronic i co dziwne przestała działać dmuchawa !! pojechałem do mechanika sprawdził dmuchawę podłączył na krótko dmuchawa działa, wymieniliśmy rezystor dmuchawy problem niestety nie znikł dmuchawa nadal raz działa raz nie tylko jest taka różnica ze po odpaleniu silnika robi taki dziwny przedmuch i przestaje działać:(no chyba ze niema przedmuchu to działa mechanik rozkłada ręce i sugeruje ze nowy rezystor może być trefny??? czy morze być coś innego ??? proszę o pomoc bo już nie mamy pomysłu :(
  • REKLAMA
  • #2 11383953
    motojuza
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Kostka stacyjki do sprawdzenia...
    Pozdrawiam
  • #3 11384184
    omen24
    Poziom 10  
    motojuza już też tak myślałem czytałem na innych forach ale mechanik twierdzi ze jak to była kostka dodatkowo coś innego powinno jeszcze fiksować.
  • #4 11384207
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Tutaj mechanik jest do wymiany. Nie zna się na elektryce.
  • #5 11384399
    omen24
    Poziom 10  
    Paweł WAWA dzięki za pomoc ale niestety jestem z WLKP i nie jest to realne żebym do WAWY podjechał :(
  • REKLAMA
  • #6 11385346
    Pawel wawa
    Zapewniam Cię, że na Twoich terenach, znajdziesz niejednego dobrego elektryka. Nie trzeba jechać do Warszawy.
  • #7 11386886
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    motojuza napisał:
    Kostka stacyjki do sprawdzenia...

Kostka stacyjki na pewno nie ma nic wspólnego z tą usterką, bo i jakim cudem?
  • #8 11386940
    omen24
    Poziom 10  
    kybernetes to co twoim zdaniem mogło by to być ????

Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

Pawel wawa a twoim zdaniem co to mogło by być????

Dodano po 2 [minuty]:

Pawel wawa a twoim zdaniem co to mogło by być???

Dodano po 3 [godziny] 35 [minuty]:

KOLEDZY POMÓŻCIE co z ta kostka stacyjki ??? czy to może być To??????
  • #9 11388986
    Pawel wawa
    kybernetes napisał:
    Kostka stacyjki na pewno nie ma nic wspólnego z tą usterką, bo i jakim cudem?
    A to akurat jest proste, uruchamiając rozrusznik, rozłączane zostają niektóre obwody prądożernego wyposażenia, np dmuchawa.
  • REKLAMA
  • #10 11389582
    omen24
    Poziom 10  
    witam byłem dzisiaj w sklepie z czesciami do aut francuskich i pytałem sie odnośnie tej kostki stacyjki i taki miły pan oświadczył mi ze w C4 kostki stacyjki niema o co chodzi bo ja już się gubię ?????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 11389602
    Pawel wawa
    Zobacz jeszcze w skrzynce bezpieczników, komora silnika, zasilanie na bezpieczniku czy jest, tam się lubi pin na kostce wypalać. Piszę bez schematów, z pamięci, więc numeru bezpiecznika nie podam. Jeśli nie ma kostki stacyjki, to jej funkcje analogicznie spełniają przekaźniki. Warto zajrzeć w schemat i ewentualnie poprawić luty.
  • Pomocny post
    #12 11390086
    kybernetes
    Poziom 39  
    C4, podobnie jak wszystkie późniejsze pojazdy PSA o tzw. "architeklturze full CAN" nie ma klasycznej kostki stacyjki. Jest tam zwykły niskoprądowy, trójpozycyjny przełącznik dający sygnał do BSI, które z kolei uruchamia poszczególne przekaźniki zasilań i rozrusznika. Przekaźnik zasilania wentylatora dmuchawy zlokalizowany jest w PSF (inaczej zwanym BSM), bezpiecznik F11, dwustykowa czarna kostka, styk nr 2.

Problemy z przerywaną praca dmuchawy często są spowodowane przypalonymi pinami w kostce modułu dmuchawy (rezystora).
  • #13 11392007
    omen24
    Poziom 10  
    kolego a gdzie ta czarna dwu stykowa kostka się znajduje w środku auta w tej skrzynce kolo lewej nogi czy w tej skrzynce po maska kolo silnika ????
  • Pomocny post
    #14 11392019
    kybernetes
    Poziom 39  
    W komorze silnika od strony kierowcy, poznasz od razu bo jest tylko jedna taka i kable grube.
  • #15 11399355
    omen24
    Poziom 10  
    kurcze teraz jestem w fazie poszukiwania tej skrzynki BSM niestety chyba jest troszkę nietypowa ponieważ nigdzie jej nie mogę dostać :( L04-00
  • #16 11428719
    Blackponey
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Właśnie wałkuję podobny temat w swoim C4 tyle że klima manual. Po dość długim sprawdzaniu okazało się że nie podawany jest prąd na bezpiecznik 11 (pewnie jakiś przekaźnik). Spróbuj podać na krótko tam prąd tylko porządnym przewodem. Jeśli zadziała to BSM. Ja teraz będę próbował naprawić przekaźnik. jeszcze nie wiem czy się da ale nic do stracenia.
  • #17 11500779
    omen24
    Poziom 10  
    witam troszkę czasu minęło ale problem został rozwiązany jednak była winna skrzynka BSM używana kosztowała mnie 150 zł i elektryk 50 zł i problem z głowy :)
  • #18 11714450
    steacz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam bardzo podobny problem.

W aucie, zamiast prąd płynąć po bezpieczniku to został spięty na krótko z aku (+ z aku do gniazda bezpiecznika pod pokrywą silnika [Bezpiecznik 11 pod pokrywą silnika (Dmuchawa powietrza - Klimatyzacja) 40A] wentylacja i klima działa ale powoduje to ciągły pobór prądu na postoju ok 0,3A = doszczętne wyładowanie aku po 2óch dniach postoju.

Po wypięciu kabelka i wpięciu bezpiecznika 40A na pracującym silniku, żadnej reakcji na dmuchawie czy klimie - nie działa, napięcie bezpiecznik - masa = 0,04V
    Po wyjęciu bezpiecznika na pracującym silniku, na + bezpiecznika jest ok 12,8V (na innych bezpiecznikach jest w tym czasie ok 14v) po wpięciu bezpiecznika klimy/wentylacji napięcie zanika ?!

Czy zanik napięcia po włożeniu bezpiecznika może być również spowodowany uszkodzoną skrzynką na bezpieczniki/przekaźnikiem ?
  • #19 11714626
    Pawel wawa
    Może, nie musi. Naprawić a nie robić takiej dokładanej "rzeźby". Jak już, to można było to zasilanie przez przekaźnik wstawić, wtedy nie byłoby poboru prądu na postoju.
  • #20 13368377
    afrikaislam
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    witam. mam jedno pytanie, gdzie szukac tego rezystora dmuchawy (modułu dmuchawy) ? w okolicach samej dmuchawy (wentylatora dojscie od strony pedałów) czy w tunelu srodkowym ? Ktos jest w stanie sprecyzowac lokalizacje tego rezystora ? dzieki z gory !
  • #21 13605761
    omen24
    Poziom 10  
    Witam.
    Rezystor dmuchawy znajduje się koło samej dmuchawy, koło prawej nogi od strony kierowcy zaraz przy pedale gazu.
  • #22 15389657
    Robbson92
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam identyczny problem co autor tematu. Mianowicie, przy odpalaniu auta gdy robi przedmuch - dmuchawa nie działa, nie robi przedmuchu - dmuchawa działa.
    BSM - wymienione
    "jerzyk" - wymieniony
    inna stacyjna tez sprawdzana.
    Problem nie został rozwiązany, czy ktoś ma jakieś rady?
  • #23 15404879
    afrikaislam
    Poziom 12  
    U mnie problem zniknął po wymianie rezystora dmuchawy (jeżyka)
  • #24 15439437
    jawiczka
    Poziom 28  
    Ocena: 418
    Witam!!
    Podpinam się również pod temat, posiadam ten sam problem co Robbson92 i autor tematu, podłożyłem już chyba wszystko,
    BSM - inny używany,
    rezystor - nowy HELLA oraz oryginał używany,
    panel klimatyzacji - inny używany,
    a problem nadal występuje. Czy jest ktoś kto miał podobny problem i sobie z nim poradził????
  • #25 15913669
    matiwiolka
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    jawiczka napisał:
    Witam!!
    Podpinam się również pod temat, posiadam ten sam problem co Robbson92 i autor tematu, podłożyłem już chyba wszystko,
    BSM - inny używany,
    rezystor - nowy HELLA oraz oryginał używany,
    panel klimatyzacji - inny używany,
    a problem nadal występuje. Czy jest ktoś kto miał podobny problem i sobie z nim poradził????

Witam ,
    podłączę się pod temat. Problem jak wyżej. Czy ktoś rozwiązał ten rebus?
    Znajomy z serwisu citroena twierdzi że nic innego jak tylko rezystor dmuchawy. ale to niestety nie to. Po zdjęciu i założeniu klemy na aku pracuje normalnie. po kilku minutach postoju jest lipa. mocne BLOW i brak sterowania. Autko kupiłem z serwisu jako okazja i problem nie daje się rozwiązać. Proszę o podpowiedzi..
  • #26 16139868
    maciekkar
    Poziom 2  
    Ocena: 22
    Witam ,
    podłączę się pod temat. Problem jak wyżej. Czy ktoś rozwiązał ten rebus?
    Znajomy z serwisu citroena twierdzi że nic innego jak tylko rezystor dmuchawy. ale to niestety nie to. Po zdjęciu i założeniu klemy na aku pracuje normalnie. po kilku minutach postoju jest lipa. mocne BLOW i brak sterowania. Autko kupiłem z serwisu jako okazja i problem nie daje się rozwiązać. Proszę o podpowiedzi..[/quote]

Mam ten sam problem po odłączeniu na chwile klemy problem znika na pare godzin. Ktoś rozwiązał problem z tą dmuchawą Pozdrawiam
  • #27 16388861
    rtgx
    Poziom 2  
    Cześć, mam identyczny problem, C4 2005 2.0 hdi. Udało się komuś to rozwiązać?
  • #28 16390983
    maciekkar
    Poziom 2  
    Ocena: 22
    W prywatnych wiadomościach masz poradnik jak jeden z moich kolegów to zrobił. u mnie zadziałało.
  • #29 16391042
    rtgx
    Poziom 2  
    Dziękuję za instrukcję, będę sprawdzał.
  • #30 16407438
    rtgx
    Poziom 2  
    To jednak nie to :) Spiąłem na krótko zasilanie z nóżką bezpiecznika i nic to nie dało.
    Mniej więcej 2 na 10 uruchomień jest ok, w pozostałych przypadkach krótki przedmuch i brak sterowania.
    Jakieś pomysły co dalej?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przerywanej pracy dmuchawy w Citroenie C4 z climatronikiem: po odpaleniu silnika pojawia się krótki „przedmuch”, po czym nawiew przestaje działać albo działa losowo. Sprawdzano dmuchawę na krótko, wymieniano rezystor/moduł dmuchawy, panel klimatronika, BSI oraz BSM, a także podejrzewano kostkę stacyjki i przekaźniki zasilania. Ustalono, że w C4 nie ma klasycznej kostki stacyjki, a zasilanie dmuchawy realizuje BSI/BSM; częstą przyczyną są przypalone piny w kostce modułu dmuchawy lub uszkodzenie skrzynki BSM/przekaźnika zasilania. W jednym przypadku problem rozwiązano po wymianie BSM, w innym po wymianie rezystora dmuchawy, a w późniejszym połączeniu zasilania panelu z regulatorem obrotów. Pojawiły się też wskazówki dotyczące sprawdzenia bezpiecznika F11/F14, skrzynki bezpieczników w komorze silnika oraz samego sterownika dmuchawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA