logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba, Satelite L300 1A7 - karta WIfi Realatek 8187B, po ok 20-30 min rozłącza

JohnDeere6530 07 Paź 2012 13:34 2166 7
REKLAMA
  • #1 11386165
    JohnDeere6530
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam, mam problem z karta wifi w tym laptopie. Po ok 30 min rozłącza siec, po ponownym połączeniu działa ok 2 - 3 min. Instalowałem stery nowe i nadal nic. Natomiast po zainstalowaniu zewnętrznej wifi wszystko było dobrze. Dodam iz z netem jest wszystko ok, inny laptop pracuje bez problemu. Były testowane, na dwóch innych sieciach i routerach. Proszę o pomoc :(
  • REKLAMA
  • #2 11388308
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Ocena: 200
    Ja mam tego lapka z tą kartą i to samo się działo, od ptaszkowałem oszczędzanie energii na karcie, teraz mam zwiechę raz na miesiąc. Czytałem w necie że te karty nieraz nie lubią wybranych ruterów.
  • REKLAMA
  • #3 11395142
    JohnDeere6530
    Poziom 10  
    ja też dawno to zrobiłem i nadal jest to samo :(
  • #4 11396091
    ferguson6600
    Poziom 21  
    No to masz pecha jak ja, nic nie wskórasz, ja cuda robiłem i zwiechy były, są i teraz ale rzadziej, a karty nie podmienisz bo bios nie daje, nie rozpoznaje innej karty innego producenta, trzeba zmodyfikowany bios wgrać, ja szukałem ale takiego w necie nie znalazłem, a producent miał ale nie chciał podesłać bo sami chcieli wgrać, powód wiadomy. A tak propo jaki masz system pewnie xp załadowany, bo ja mam taki i taki problem, pod Vistą chodzi bez zwiech.
  • #5 11396948
    JohnDeere6530
    Poziom 10  
    Mam wina 7, a oryginalnie była Vista :)
  • REKLAMA
  • #6 11398887
    ferguson6600
    Poziom 21  
    A pod Vistą było dobrze?, bo to prawie to samo co win 7, spróbuj zbotować jakiegoś linuxa z płyty i zobaczysz co się będzie działo z kartą.
  • REKLAMA
  • #7 11400421
    JohnDeere6530
    Poziom 10  
    Otóż. otórz problem jest nadzwyczaj śmieszny :)
    Pobrałem sterowniki do innego modelu karty realtek'a i jak narazie wszystko działa ;) Tylko że w menadżerze urządzeń nadal jest wpisany REALTEK 8187B, taki jak w temacie.

Przeinstalowane sterowniki nic jednak nie dały, gubi internet tylko po troche dłuższym czasie, przeinstalowałem system i na xp po 10 min pracy wiesza sie nie wiedzieć czemu :( znów zmieniłem na win 7. Laptop został rozkręcony i wyczyszczony, nadal jest ten sam problem. Chyba będe musiał wymienić kartę wifi, a jeżeli to nie pomoże to czeka mnie instalacja zewnętrznej karty wifi, co nie bardzo mi odpowiada :( Mam jeszcze problem z uruchomieniem linuxa, nie chce botować, proszę o pomoc ;(
  • #8 11411084
    ferguson6600
    Poziom 21  
    Ju z pisałem, na 99% nie wsadzisz innej karty bo bios nie da, tzn da ale nie będzie wykrywana, ja tak miałem, a co do bptowania to dlaczego nie botuje?, pewnie czekasz aż się sam zbotuję. Wkładasz płytkę na logo biosu dajesz f12 potem zjeżdżasz na cd-rom i klikasz enter i po sprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą WiFi Realtek 8187B w laptopie Toshiba Satellite L300 1A7, która rozłącza się po około 20-30 minutach użytkowania. Po ponownym połączeniu internet działa przez 2-3 minuty. Zainstalowanie nowych sterowników nie przyniosło poprawy, natomiast zewnętrzna karta WiFi działała bez problemów. Inni użytkownicy sugerują wyłączenie oszczędzania energii na karcie, co pomogło w ich przypadkach, ale nie rozwiązało problemu autora. Wspomniano również o problemach z BIOS-em, który nie pozwala na wymianę karty WiFi na inną. Użytkownik próbował różnych systemów operacyjnych, w tym Windows XP i Windows 7, oraz rozważa instalację zewnętrznej karty WiFi. Dodatkowo, pojawiły się trudności z bootowaniem systemu Linux.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA