logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ustawienie zworki Master czy Slave w pojedynczym napędzie CD-ROM – jak wybrać?

mayday25 28 Jan 2005 18:22 5025 5
ADVERTISEMENT
  • #1 1176869
    mayday25
    Level 12  
    Rate: 4
    witam mam jeden cd- rom w kompie i nie wiem jak powinna być zworka ustawiona?master czy slave?
  • ADVERTISEMENT
  • #2 1176916
    Platon
    Level 42  
    Help: 744
    Rate: 169
    hmm jak sam na tasmie to bez roznicy. zwykle master.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 1176937
    flash21
    Level 12  
    Help: 1
    Rate: 2
    nie wpływa na konfort.... ważne by nie był CD podłaczony na taśmie z HDD.... i jezeli masz SLAVE na CD to powinno sie podłaczac pod środkową wtyczke przy taśmie a jezeli na MASTER to na górną wtyczke przy taśmie... - pozdro flash21
    Attachments:
    • Ustawienie zworki Master czy Slave w pojedynczym napędzie CD-ROM – jak wybrać? untitled2.jpg (5.68 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • ADVERTISEMENT
  • #4 1177319
    prez8s
    Level 33  
    Help: 69
    Rate: 334
    Nie ma znaczenia jak to ustawisz, ale ja daje master.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 1177419
    longines
    Level 26  
    Help: 78
    Rate: 38
    Platon wrote:
    hmm jak sam na tasmie to bez roznicy. zwykle master.

No, nie tak do końca bez różnicy. Kolega nie podał swojej konfiguracji, ani nawet producenta napędu.
    Zdarza się w pewnych konfiguracjach (głównie dotyczy to starszego sprzętu), ale także pewnych producentów np. LG, których starsze napędy nie chcą pracować w trybie MASTER będąc same na taśmie. Używałem niegdyś napędu CD-Rom marki LG, który miał taką przywarę, jakiś czas po nim używałem nagrywarki, tego samego producenta, który też nie chciał pracować na MASTER. Sprawdzany był w kilku innych kompach, z racji noszenia nagrywarki do pracy, znajomych - tam sytuacja była identyczna ...

:arrow: Mayday25

Przyjęło się, że CD-Rom jeśli na danej taśmie nie ma towarzystwa w postaci innych dysków ustawia się na MASTER. Jednak zapewniam, że nie ma praktycznie żadnego znaczenia dla wydajności tak podłączonego dysku w porównaniu ze SLAVE.
    Unikaj kombinacji, gdzie urządzenie wolniejsze jest na MASTER, a szybsze na SLAVE ... i będzie dobrze :D
  • #6 1177451
    wifil
    Level 15  
    Help: 11
    Rate: 6
    Zgadzam się z Tobą longines. Mam combo LG i stoi sam na drugim kontrolerze. Jak był ustawiony na MASTER to windoza go nie wykrywał. Teraz jest na CABLE SELECT i jest wykrywany jako MASTER...
ADVERTISEMENT