logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw na głośnikach STX - czy taka konfiguracja ma sens

PiotrRDiablo 07 Paź 2012 22:33 1557 1
REKLAMA
  • #1 11388576
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Witam. Mam prośbę o ocenę, czy taka konstrukcja ma sens.
    Zestawy mają być wybitnie budżetowe - są to zestawy pomocnicze, które mają być wykonane przede wszystkim tanio.
    Słucham w stereo, głośniki przednie pełnopasmowe, fabryczne. Te zestawy, o które pytam są uzupełnieniem, stoją z tyłu i uzupełniają scenę dźwiękową - jakieś chińskie "no name" z przysłowiowej "Biedronki" z 2 głośnikami 17 cm i jedną kopułką 10cm plus "zwrotnica" w postaci kondensatora 3,3 µF i otwór BR z tyłu :D
    Wiem, że robię to od "drugiej strony", ale chciałbym wykorzystać obudowy tych tanich głośników (wyglądają ładnie, a ja nie mam możliwości wykonania obudów - brak zaplecza stolarskiego i umiejętności). Wymiary wewnętrzne to 18 cm x 84 cm x 20,6 cm co daje 29,6 litra. Dodatkowo dałbym wewnętrzne wzmocnienia co dałoby objętość wewnętrzną rzędu 28 litrów.
    Chciałbym zastosować następujące głośniki STX-a (ale nie znam stx-a, ostatnia moja konstrukcja od podstaw - miałem wtedy zaplecze stolarskie i pomoc fachowca - powstała 20 lat temu. "Z hakiem". Wtedy miałem dostęp tyko do "Tonsili")"
    1. Wariant I - 3 drożne:
    1xGDN-17-100-8-SC (nie wiem jaki litraż i jaki BR czy może obudowa zamknięta)
    1XGDM-17-180-8-SC (taki mocny tyko ze względu na średnicę)
    1xT.STX.4.1.200.8.F.P.MS (PJ)

2. Wariant II - 2 drożne:
    2xWM.STX.6,5.1.50.4.F.S.MC (GDN-16-50-4-SC) - szeregowo - obudowa zamknięta - zalecana przez producenta 15 litrów/głośnik
    1xT.STX.4.1.200.8.F.P.MS (PJ)

Zwrotnice wykonam bez problemu, zestroję - dysponuję zarówno materiałami, sprzętem pomiarowym jak i wiedzą.

I tutaj moja prośba o ocenę. Który zestaw wybrać ? I Podstawowe pytanie, czy to w ogóle ma sens ?

Zestawy byłyby uzupełnieniem przednich kolumn, przy oglądaniu filmów (stereo) te tylne głośniki o mniejszej efektywności doskonale uzupełniają scenę dźwiękową. Być może w przyszłości te zestawy plus głośniki przednie wykorzystałbym do kina domowego - którego w chwili obecnej nie chcę, bo 95 % słucham muzyki, reszta to filmy.
    Proszę o opinie do tych wariantów, gdybym robił "od zera" wyglądałoby to zupełnie inaczej na zupełnie innych głośnikach.
  • REKLAMA
  • #2 11419380
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Cóż skoro brak odzewu, temat zamykam. Jak będzie czas i fundusze pozbędę się tego obecnie posiadanego "wynalazku" i zrobię to od zera, zgodnie z prawidłami sztuki.
REKLAMA