logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor LCD Belinea 101920 - (111912) migające białe pixele

Rzbik 08 Paź 2012 00:13 2475 3
REKLAMA
  • #1 11388888
    Rzbik
    Poziom 2  
    Witam,

Numer seryjny to: AA1119120511 AS14801589 rev14.

Problemu nie ma zaraz po włączeniu. Jak trochę pochodzi i się "nagrzeje" to pojawia się coraz więcej migoczących na biało pikseli. Efekt jest najbardziej widoczny wokół jasnych napisów na ciemnym tle. Wygląda to trochę jak śnieżenie na dawnych telewizorach kineskopowych.

Te białe pixele losowo skaczą po okolicy, czasem to aż poziome paski o długości kilkunastu pikseli. Na jasnym tle są również widoczne ale wtedy są ciemne i w mniejszych ilościach. Wyeliminowałem kartę graficzną i kable poprzez:

1. Użyłem innego kabla DVI - bez zmian.
    2. Użyłem kabla VGA - bez zmian.
    3. Podlączyłem do innego komputera - bez zmian.
    4. Menu OSD nie miga.
    5. Odpiąłem kabel DVI kompletnie i obraz kontrolny (no signal) jest idealny - brak śniegu.
    6. Próbowałem ruszać kablem w gnieździe, żeby wyeliminować zimne luty - bez zmian.

Monitor już rozkręciłem na kawałki, ale nie wiem od czego zacząć. Chyba mimo wszystko na pierwszy ogień pójdą gniazda kabli i elektrolity. Sam nie wiem czy elektrolity mogą mieć znaczenie bo obraz kontrolny "no signal" jest w porządku, a gniazda raczej obydwa na raz nie puściły lutów.

Pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 11389189
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Rzbik napisał:
    na pierwszy ogień pójdą gniazda kabli i elektrolity.

Dobrze główkujesz. Gniazda i wtyki przemyj dokładnie izopropanolem.
  • REKLAMA
  • #3 11392209
    Rzbik
    Poziom 2  
    Niestety czyszczenie styków nie pomogło. Ocynowałem również wszystkie nogi od przewlekanych gniazd, żeby wyeliminować zimne luty. Jak włączam monitor to jest ok. Niestety jak się nagrzewa pojawiają się te migające pixele i z czasem jest ich więcej.

Ciekawe, że obraz kontrolny i OSD nie śnieżą zupełnie. Wnioskuję z tego, że matryca i połączenie płytki sterującej z matrycą jest w porządku. Stwierdziłbym, iż moduł zasilający też jest w porządku, bo złe napięcia miałyby wpływ na OSD i na obraz kontrolny również (chyba)?

Czy ma ktoś może pojęcie, co może powodować takie śnieżenie? Coś jakby zakłócało lekko sygnał, ale tylko z wejść video. Ktoś spotkał się z czymś takim?
  • #4 11399396
    Rzbik
    Poziom 2  
    No to po problemie.
    Wziąłem płytkę sterującą do pracy z zamiarem wymiany wszystkich alusów na nowe. Nie dawał mi jednak spokoju ten żółtawy nalot w okolicach SOT-323 (U5, U10). Przyjąłem, że mogły popuścić (ze strachu?) sąsiadujące elektrolity i zrobiłem je jako pierwsze: C311 i C303 (22uF 16V).

Monitor chodzi już kilka godzin i ani płatka śniegu. Wymiana tylko tych 2 kondensatorów usunęła problem. Jak widać na obrazku Belinea była na Hyundai MST7131A.

Mam nadzieję, że komuś się przyda wiedza z mojego przypadku. Usterka usunięta.
REKLAMA