logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C 330 - wycie na 2 i 5 biegu po wymianie kulki i sprężynki od 4 biegu

Marcin6868 08 Paź 2012 08:46 10056 6
REKLAMA
  • #1 11389172
    Marcin6868
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W traktorze Ursus C 330 przy hamowaniu silnikiem wyje 2 i 5 bieg jaki może być powód proszę o podpowiedź.Zaczeło wyć po wymianie kólki i sprężynki od biegu 4
  • REKLAMA
  • #2 11394886
    gucio233
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Też tak miałem i trzeba było wymienić łożyska dolnego wałka (on się chyba choinka nazywa) skrzyni biegów. Może to zbieg okoliczności, że to stało się po wymianie kulki i sprężynki.
  • REKLAMA
  • #3 11396983
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Po wymianie, czy po uzupełnieniu? Rozumiem, że może chodzić o sfatygowaną skrzynię biegów i stare koła zębate. Więc albo brak kulki zatrzasku na wodziku skutkował niepełną pracą i doprowadził do określonego zużycia zębów. Zamontowanie zatrzasku spowodowało znianę warunków pracy i to jest efekt. Albo wymieniono koło zębate o czym nic nie słychać. Mogły się zużyć łożyskowania igłowe wałka. Głośna praca 2 i 5 biegu byłą przypadłością i znanym problemem produkcyjnym. Sprawę rozwiązywało parowanie/docieranie kół lub fazowanie zębów na krawędziach. Bywało, że wadliwa praca kół doprowadzała do dość łatwego wyzębiania. Koło przesuwne ma stosunkowo krótką piastę i jest podatne na wszelkie odstępstwa geometryczne uzębienia. W każdym razie przyczyną bezpośrednią nie może być wymiana zatrzasku.
    Ale coś mi podejrzanie wygląda twoje oświadczenie o wymianie zatrzasku dla czwartego biegu. Pomyśl.

Jeśli wszystko wiesz to nie pytaj. Ja tylko pięć lat byłem technologiem montażu podwozia w URSUSIE. Nie zdążyłem nabyć tyle wiedzy jak u ciebie.
  • REKLAMA
  • #4 11399583
    Marcin6868
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jeśli by były zużyte tryby to by wyło cały czas w skrzyni biegów a nie tylko przy hamowaniu silnikiem filozofie
  • REKLAMA
  • #5 12943783
    andrzej30111974
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    teraz taką usterkę robiłem składa się na to kilka rzeczy

Dodano po 4 [minuty]:

może to być za duży luz między rybami na dolnym wałku albo wyrobione gniazda kulek
  • #6 13038099
    wedkuje50
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Zanim zaczniesz inwestować i rozbierać poważnie spróbuj coś takiego: Dwusiarczek Molibdenu (można w sieci znaleźć, koszt śmiesznie niski , ok 10zł), a może pomóc!
  • #7 14438762
    Maniekowski
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Piszecie straszne głupoty... Odkręć górny wałek i dostań się do dolnego, musisz wyciągnąć tryb smarujący i dokręcić wałek kluczem 55 i wymień łożyska na dolnym wałku

Podsumowanie tematu

✨ W traktorze Ursus C 330 występuje problem wycia na biegach 2 i 5 podczas hamowania silnikiem, co zaczęło się po wymianie kulki i sprężynki od biegu 4. Użytkownicy sugerują kilka potencjalnych przyczyn, w tym zużyte łożyska dolnego wałka, niewłaściwe luzowanie między rybami na dolnym wałku, oraz problemy z gniazdami kulek. Wskazano również na możliwość, że głośna praca biegów 2 i 5 jest znanym problemem produkcyjnym, który może być spowodowany zużyciem zębów kół zębatych. Proponowane rozwiązania obejmują użycie dwusiarczku molibdenu jako środka smarującego oraz dokładne sprawdzenie i ewentualną wymianę łożysk.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA