Po wymianie, czy po uzupełnieniu? Rozumiem, że może chodzić o sfatygowaną skrzynię biegów i stare koła zębate. Więc albo brak kulki zatrzasku na wodziku skutkował niepełną pracą i doprowadził do określonego zużycia zębów. Zamontowanie zatrzasku spowodowało znianę warunków pracy i to jest efekt. Albo wymieniono koło zębate o czym nic nie słychać. Mogły się zużyć łożyskowania igłowe wałka. Głośna praca 2 i 5 biegu byłą przypadłością i znanym problemem produkcyjnym. Sprawę rozwiązywało parowanie/docieranie kół lub fazowanie zębów na krawędziach. Bywało, że wadliwa praca kół doprowadzała do dość łatwego wyzębiania. Koło przesuwne ma stosunkowo krótką piastę i jest podatne na wszelkie odstępstwa geometryczne uzębienia. W każdym razie przyczyną bezpośrednią nie może być wymiana zatrzasku.
Ale coś mi podejrzanie wygląda twoje oświadczenie o wymianie zatrzasku dla czwartego biegu. Pomyśl.
Jeśli wszystko wiesz to nie pytaj. Ja tylko pięć lat byłem technologiem montażu podwozia w URSUSIE. Nie zdążyłem nabyć tyle wiedzy jak u ciebie.