logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP uruchamia się tylko w trybie awaryjnym, nie bootuje z płyty, restartuje się

hxspicck 10 Paź 2012 15:40 1734 10
REKLAMA
  • #1 11397265
    hxspicck
    Poziom 9  
    Witam mam taki problem mam komputer 2 lata nic w nim nie było robione,jakieś pare dni wcześniej komputer włączając się wyskakuje okno z poleceniem tryb awaryjny itd żadnej z tych opcji nie mogę wybrać po upływie określonego czasu na uruchomienie systemu pasek windowsa ładuje się 2 albo 3 razy i komputer włącza się na nowo,i tak cały czas.

System windows:Win Xp
    Zasilacz:SWITCHING POWER SUPPLY
    MODE COM
    MODEL:LC-B350ATX

Karta graficzna nVIDIA nFORCE 3 250

GIGABYTE TECHNOLOGY
    K8 Triton (tm)Series AGP8X/DDR 400 Motherboard
    Supports AMD Athlon(tm)64 Processor

Radeon 9600XT 128M DDR V/D/V0

Dodam że chciałem przeinstalować system ale płytę z systemem w ogóle nie wczytuje a w BIOSIE rozruch płyty jest ustawiony jako pierwszy(płyta jest dobra ponieważ sprawdzałem na 2 komputerze)
  • REKLAMA
  • #2 11397281
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Napisz jeszcze raz,używając znaków interpunkcyjnych (ten opis ciągnie się i jest niezbyt zrozumiały).
    Zasilacz to porażka,czarna lista.
    Czy próbowałeś jak wygląda sytuacja na botowalnym systemie (np. Linux Live CD)?.
    Kości pamięci komputer nie posiada?. Ile ich jest?.
    Mierzyleś napięcia zasilacza miernikiem?.
  • #3 11397292
    hxspicck
    Poziom 9  
    Czy próbowałeś jak wygląda sytuacja na botowalnym systemie (np. Linux Live CD)?.

Nie próbowałem

Mierzyleś napięcia zasilacza miernikiem?.

Nie posiadam miernika.
  • REKLAMA
  • #4 11397300
    RADU23
    Więc spróbuj na Linuxie Live CD.
    Następnie pomierz napięcia zasilacza miernikiem -daj wyniki pomiarów
    Ile kości ramu posiada komputer?.
    Gdy wykonasz powyższe czynności-zadaj następne pytania.
  • #5 11398653
    hxspicck
    Poziom 9  
    nagrałem tego linuxa na usb podczas włączania systemu spamuje missing operacting system.
    Może coś źle zrobiłem.
  • REKLAMA
  • #6 11398710
    RADU23
    Albo źle zgrałeś tego Linuxa,albo nie masz przestawionego botowania w biosie na usb.
  • REKLAMA
  • #7 11398882
    hxspicck
    Poziom 9  
    odłączyłem taśmę od stacji dyskietki bo była przerwana i wtyczkę od stacji i system win z płyty odpalil może to była przyczyna?
  • Pomocny post
    #8 11398923
    RADU23
    hxspicck napisał:
    odłączyłem taśmę od stacji dyskietki bo była przerwana i wtyczkę od stacji i system win z płyty odpalil może to była przyczyna?

Miejmy nadzieję.
  • #9 11398930
    hxspicck
    Poziom 9  
    ale dlaczego taśma była przerwana?bo nie kumam tego?:D
  • #10 11398992
    RADU23
    hxspicck napisał:
    ale dlaczego taśma była przerwana?bo nie kumam tego?:D

Wróżkami nie jesteśmy. Twój komp,więc ty powinieneś znać odpowiedź na to pytanie.
  • #11 11399327
    hxspicck
    Poziom 9  
    system zainstalowany raczej wszystko działa,jednak powodem była zerwana taśma.
    Dzięki RADU23 za chęć pomocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który uruchamia się tylko w trybie awaryjnym. Po kilku próbach uruchomienia systemu Windows XP, komputer nie reagował na wybór opcji rozruchu, a system ładował się wielokrotnie, co prowadziło do ponownego uruchomienia. Użytkownik próbował przeinstalować system, ale płyta instalacyjna nie była rozpoznawana, mimo że BIOS był poprawnie skonfigurowany. W odpowiedziach zasugerowano przetestowanie systemu z bootowalnym Linux Live CD oraz pomiar napięć zasilacza. Po odłączeniu uszkodzonej taśmy od stacji dyskietek, system Windows z płyty zainstalował się poprawnie, co wskazuje, że problemem była zerwana taśma.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA