logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP zatrzymuje się na ekranie logowania – notebook nie startuje, tryb awaryjny też

Piotrek66 08 Cze 2006 16:21 1901 16
REKLAMA
  • #1 2710439
    Piotrek66
    Poziom 12  
    Witam.
    Mam notebooka i Windowsa XP. Gdy włączam go wszystko się ładuję, aż do momentu ekranu z logiem XP. Otóż niby sie ładuję, a jednak nic nie idzie. Próbowałem także w trybie awaryjnym go uruchomić, ale także nie chce iść dalej. Co może być przyczyną i jak go uruchomić?
    Teraz pisze z kompa brata.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2710502
    acdsee
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Odłącz kabel sieciowy i zobacz.
  • #3 2710609
    Piotrek66
    Poziom 12  
    To samo.
  • #4 2711095
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    W jakich okolicznościach problem zaczął występować? Po instalacji programu, sterownika czy zaraz po instalacji systemu?
    Jaki sprzęt?
  • REKLAMA
  • #5 2711289
    Piotrek66
    Poziom 12  
    Nie mam w tej chwili dokładnych informacji o sprzęcie (wiem tylko, że procek 1.7GHz, karta graficzna zintegrowana). Problem zaczął się pojawiać nagle. Rano wszystko było w porządku (nie instalowałem wtedy nic), a później po połdudniu już nie chciało pójść.
  • #6 2711736
    acdsee
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    W pierwszej chwili wygląda na ram, proponował bym załatwić jakąś płytke bootowalną np. windows minibootable, lub coś z linuxa np. Knoppix
    wtedy będziesz miał pewność co do uszkodzenia czy to sprzętowa czy programowe. Bo gdybać można.

Dodam że w laptopach często występuje zawieszenie systemu po dokupieniu nagrywarki dvd.

Znacznie lepiej by było jak byś podał konfiguracje tego komputera.
  • #7 2712570
    Piotrek66
    Poziom 12  
    No raczej nie moge ich podać bo nie znam. :P Może jestem zielony, ale powiedz mi co to znczy płytka bootowalna? :P
  • REKLAMA
  • #8 2712597
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    To taka płyta, która zawiera sektor rozruchowy podobny do tego na dysku. Dzięki temu można załadować np. system.
    Tak jak radzi acdsee - uruchom na laptopie jakąś dystrybucję liveCD - nawet najmniejszą. Wtedy będziesz wiedział co się dzieje - sprzęt czy winda.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2712618
    oshi
    Poziom 15  
    Chciałbym przyłączyć się; mam ten sam problem na komp. stacjonarnym.
    Athlon 2800+ płyta K8 GigaByte,grafika Radeon 9800. Nie wiem w jakich okolicznościach system padł; tak jak u kolegi pojawia się logo win xp prof. tylko że u mnie restartuje się system.
    Próbowałem wchodzić z instalki opcja napraw, wszedłem do tzw konsoli, mam dostęp do plików niby wszystko wygląda dobrze, z wyj config.sys którego nie można wyedytować (system wskazuje poj pliku zero).
    Nie posiadam dysku ratunkowego bo to komp kolegi; help!:|

Dodano po 3 [minuty]:

U mnie ram odpada bo bootowałem z płytki i komp działa.
  • #10 2712752
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Do kolegi Piotrek66. Jeśli masz w laptopie stację dyskietek, to ściągnij sobie niewielki program Memtest i nim przeprowadź test pamięci. Poradziłbym Ci rozkręcić laptopa, wyczyścić z ewentualnego kurzu i przeczyścić styki od pamięci, ale skoro Twoja wiedza jest taka, a nie inna, to może lepiej, żeby zrobił to ktoś, kto się na tym zna.
    Bez pełnej konfiguracji ciężko cokolwiek poradzić.

Do kolegi oshi. Jeżeli komputer posiada kartę graficzną, oraz napędy i pamięć RAM, to bądź łaskaw uzupełnić jego opis :!:
    Sprawdź RAM tymże samym programem Memtest.
    Zmierz miernikiem napięcia zasilacza pod obciążeniem.
    Sprawdź czy na płycie nie ma wybrzuszonych kondensatorów.
  • #11 2713393
    Piotrek66
    Poziom 12  
    Nie mam stacji dyskietek. I racja, poczekam na kogoś kto się zna - kolega brata ma dzisiaj wpaść i mi pomóc.
  • #12 2715108
    soldier41
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    proponuje sprawdzic dysk chkdsk c: /f. Zeby to zrobic przydal by sie inny komputer lub wersja instalacyjna windowsa xp albo windows pe.
  • #13 2715456
    mulat
    Poziom 17  
    a nie lepiej by bylo przy uruchamiianiu systemu zatrzymac system i dac mu przywracanie ?
  • #14 2716454
    Piotrek66
    Poziom 12  
    Czyli jak? Bo nie za bardzo wiem jak. :P

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

Był ten kolega brata i sformatował partycje C bo wogóle się z XP nie chciało uruchomić a ni nic. Potem jednak dalej instalator nie odpowiadał...
    Powiedział, żeby zawieźć do serwisu.
    I tu moje pytanie: czy da się przynajmniej te reszte plików jakoś skopiować na drugiego kompa? Bo w serwisie to zapewne wszystko stracę.
  • #15 2717962
    FTOMEK
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    oshi napisał:
    Chciałbym przyłączyć się; mam ten sam problem na komputer. stacjonarnym.
    Athlon 2800+ płyta K8 GigaByte,grafika Radeon 9800. Nie wiem w jakich okolicznościach system padł; tak jak u kolegi pojawia się logo win xp prof. tylko że u mnie restartuje się system.
    Próbowałem wchodzić z instalki opcja napraw, wszedłem do tzw konsoli, mam dostęp do plików niby wszystko wygląda dobrze, z wyj config.sys którego nie można wyedytować (system wskazuje poj pliku zero).
    Nie posiadam dysku ratunkowego bo to komputer kolegi; help!:|

Dodano po 3 [minuty]:

U mnie ram odpada bo bootowałem z płytki i komputer działa.

Nie w tym momencie użyłeś opcji napraw. Proponuję dać tutaj ENTER, a po akceptacji umowy licencyjnej, kiedy instalator wykryje że twój komputer ma zainstalowany system operacyjny - użyć opcji NAPRAW
  • #16 2721597
    oshi
    Poziom 15  
    Dzięki za sugestię FTOMEK jak naprawię to dam znać.
  • #17 2724569
    oshi
    Poziom 15  
    Po umowie licencyjnej nie było opcji napraw; przeinstalowałem system i jest ok. Swoją drogą to jak najlepiej zabezpieczyć się przed takimi wypadkami? Obraz i Ghost, czy może coś innego?

Podsumowanie tematu

✨ Notebook z systemem Windows XP zatrzymuje się na ekranie logowania, nie uruchamia się również w trybie awaryjnym. Próby odłączenia kabla sieciowego nie przyniosły efektu. Problem pojawił się nagle, bez instalacji nowych programów czy sterowników. Sugerowano testowanie pamięci RAM programem Memtest, sprawdzenie dysku poleceniem chkdsk oraz uruchomienie systemu z bootowalnej płyty liveCD (np. Knoppix) w celu diagnozy sprzętowej lub programowej. Brak dokładnej konfiguracji sprzętowej utrudnia diagnozę. Po formacie partycji systemowej i próbie reinstalacji Windows XP instalator nie odpowiadał, co skłoniło do oddania sprzętu do serwisu. Zalecano użycie opcji naprawy systemu z płyty instalacyjnej Windows XP, jednak w przypadku braku takiej opcji konieczna była pełna reinstalacja systemu. Na zakończenie pojawiło się pytanie o metody zabezpieczenia danych i systemu przed podobnymi awariami, wskazując na tworzenie obrazów systemu i użycie narzędzi typu Ghost.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA