Mam problem a jestem trochę dziewicą w temacie.
Zrobiłem sobie płytkę developerską na STM32F205. Zrobiłem ja tak, że po prostu podłaczyłem piny zasilania układu do 3,3V, masy - do masy, BOOT0 do masy, kondensatorki dałem zgodnie z manualem do kostki, złacze J-TAG zgodnie z opisem Freddiego, popodpinałem jego piny do odpowiednich pinów na kostce i właczyłem system przez J-Tag od Freddiego.
Efekty są takie: Uruchamiam OpenOCD:
Na co ustrojstwo odpowiada mi czymś takim:
Jak usiłuje uruchamiać bez opcji "reset", to po prostu ostrzeżenie o ACK = 0 i cały czas nie daje rady dopukac się do kostki.
Uzycie telnetu na localhost 4444 nie daje nic, cały czas nie może się dopukać i np. mam taki efekt:
Przy połaczeniu gniazda J-tag z mikrokontrolerem tylko jedno miałem nie do końca pewne połaczenie: nSRST z pinu w manualu Freddiego mam podłaczone do pinu NRST kostki.
Po rozpięciu połaczenia układ w ogóle nie gadał z j-tag'iem (świeciły tylko 2 zielone diody). Dopiero po zwarciu rozpiętego połaczenia zapaliła sie trzeciazielona w samym rogu j-taga.
Gdyby ktos wiedział, o co chodzi, byłbym wdzięczny.
Zrobiłem sobie płytkę developerską na STM32F205. Zrobiłem ja tak, że po prostu podłaczyłem piny zasilania układu do 3,3V, masy - do masy, BOOT0 do masy, kondensatorki dałem zgodnie z manualem do kostki, złacze J-TAG zgodnie z opisem Freddiego, popodpinałem jego piny do odpowiednich pinów na kostce i właczyłem system przez J-Tag od Freddiego.
Efekty są takie: Uruchamiam OpenOCD:
openocd -f interface/jtagkey.cfg -f target/stm32f2x.cfg -c init -c resetNa co ustrojstwo odpowiada mi czymś takim:
Open On-Chip Debugger 0.5.0 (2011-12-03-10:15)
Licensed under GNU GPL v2
For bug reports, read
http://openocd.berlios.de/doc/doxygen/bugs.html
Info : only one transport option; autoselect 'jtag'
1000 kHz
adapter_nsrst_delay: 100
jtag_ntrst_delay: 100
Info : clock speed 1000 kHz
Info : JTAG tap: stm32f2xxx.cpu tap/device found: 0x4ba00477 (mfg: 0x23b, part: 0xba00, ver: 0x4)
Info : JTAG tap: stm32f2xxx.bs tap/device found: 0x06411041 (mfg: 0x020, part: 0x6411, ver: 0x0)
Warn : Invalid ACK 0 in JTAG-DP transaction
Polling target failed, GDB will be halted. Polling again in 100ms
Polling target failed, GDB will be halted. Polling again in 300msJak usiłuje uruchamiać bez opcji "reset", to po prostu ostrzeżenie o ACK = 0 i cały czas nie daje rady dopukac się do kostki.
Uzycie telnetu na localhost 4444 nie daje nic, cały czas nie może się dopukać i np. mam taki efekt:
>flash info 0
Target not examined yet
auto_probe failed
in procedure 'flash'
Polling target failed, GDB will be halted. Polling again in 6300ms
Polling target failed, GDB will be halted. Polling again in 6300msPrzy połaczeniu gniazda J-tag z mikrokontrolerem tylko jedno miałem nie do końca pewne połaczenie: nSRST z pinu w manualu Freddiego mam podłaczone do pinu NRST kostki.
Po rozpięciu połaczenia układ w ogóle nie gadał z j-tag'iem (świeciły tylko 2 zielone diody). Dopiero po zwarciu rozpiętego połaczenia zapaliła sie trzeciazielona w samym rogu j-taga.
Gdyby ktos wiedział, o co chodzi, byłbym wdzięczny.