Udało mi się zakupić akumulator 24V 225Ah od wózka widłowego.
Chciałbym go za jakieś 2 lata podłączyć pod elektrownię wiatrową ale do tego czasu muszę jakoś o niego jakoś zadbać.

Dodam że akumulator składa się z 12 ogniw.
I teraz mama kilka pytań:
1. Czy ja mogę go naładować takim prostownikiem?
2. Do jakiego napięcia można bezpiecznie rozładowywać taki akumulator?
3. Jakim napięciem maksymalnym można bezpiecznie ładować taki akumulator?
4. Obecnie planuję podłączyć go pod Solara - sterowanie.
I w takim wypadku potrzebuję z niego 6V,12V i 24V
Czy takie podłączenie na odczepach nie będzie miało wpływu podczas pracy elektroniki i ładowania akumulatora?
5. W jaki sposób za pomocą mikrokontrolera AVR kontrolować ładowanie takiego akumulatora?
Nie mam pojęcia w jaki sposób jest to rozwiązane w oryginalnych prostownikach które po naładowaniu aku kończą tryb ładowania.
Chciałem to zrobić w ten sposób:
- AVR kontroluje napięcie akumulatora
- po przekroczeniu min uruchamia ładowanie
- i tu problem..............................
- można mierzyć napięcie akumulatora podczas ładowania? Przecież to chyba nie to samo.
- podczas ładowania chciałem robić przerwę ok. 30s i wtedy skontrolować czy zachodzi jeszcze potrzeba kontynuowania procesu ładowania.
Poprawcie mnie jeżeli gdzieś walnąłem głupotę. Dzięki
Chciałbym go za jakieś 2 lata podłączyć pod elektrownię wiatrową ale do tego czasu muszę jakoś o niego jakoś zadbać.

Dodam że akumulator składa się z 12 ogniw.
I teraz mama kilka pytań:
1. Czy ja mogę go naładować takim prostownikiem?

2. Do jakiego napięcia można bezpiecznie rozładowywać taki akumulator?
3. Jakim napięciem maksymalnym można bezpiecznie ładować taki akumulator?
4. Obecnie planuję podłączyć go pod Solara - sterowanie.
I w takim wypadku potrzebuję z niego 6V,12V i 24V
Czy takie podłączenie na odczepach nie będzie miało wpływu podczas pracy elektroniki i ładowania akumulatora?
5. W jaki sposób za pomocą mikrokontrolera AVR kontrolować ładowanie takiego akumulatora?
Nie mam pojęcia w jaki sposób jest to rozwiązane w oryginalnych prostownikach które po naładowaniu aku kończą tryb ładowania.
Chciałem to zrobić w ten sposób:
- AVR kontroluje napięcie akumulatora
- po przekroczeniu min uruchamia ładowanie
- i tu problem..............................
- można mierzyć napięcie akumulatora podczas ładowania? Przecież to chyba nie to samo.
- podczas ładowania chciałem robić przerwę ok. 30s i wtedy skontrolować czy zachodzi jeszcze potrzeba kontynuowania procesu ładowania.
Poprawcie mnie jeżeli gdzieś walnąłem głupotę. Dzięki