logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku SATA 320GB-750GB do Toshiba Satellite A-300 - 24Z, budżet 250zł

superconductor 10 Paź 2012 23:30 1266 6
  • #1 11399272
    superconductor
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam :) Szukam odpowiedniego dysku SATA do mojego laptopa, gdyż obecny po 3.5 roku intensywnego eksploatowania zbilża się do zakończenia swego żywota... i w związku z powyższym prosiłbym o pomoc w wyborze właściwego zamiennika :)
    W grę wchodzą pojemności od 320GB do 750GB. Jeżeli chodzi o kwotę którą jestem w stanie wydać to 250zł +/- 20zł :)
    Nie wiem czy brać coś z Hitachi, (taki jest w oryginale) czy też firmowego Toshibę, czy też wybrać coś z "potentatów" HDD - Samsung bądź WD :roll: Proszę o propozycje :) z góry dziękuję :)
  • #2 11399301
    trsr
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Z Hitachi wiele osób ma nieciekawe doświadczenia. Pozostałe mniej lub bardziej pozytywnie odbierane. Osobiście brałbym WD, ale to tylko moja subiektywna opinia - jak na razie od jakichś 8 lat nie mam z dyskami tej firmy żadnych problemów.
  • #3 11399365
    superconductor
    Poziom 16  
    Oki :) wobec tego czy coś z nw. propozycji godne są zainteresowania?
    link
    link
  • #4 11399413
    krzychosk
    Poziom 23  
    Ocena: 71
    Nie polecam dysków obrotowych do codziennego użytku. Czym większy tym więcej plików do stracenia. Za te pieniążki lepszym wyborem jest dysk SSD małej pojemności, np. 60Gb. Do tego dysk w kieszeni do backup-u danych tak jest bezpieczniej. Produkowane dyski w dzisiejszych czasach z ledwością bez awaryjnie przeżywają okres gwarancji. Kożyści z SSD są bardzo duże - sam system ładuje się w mgnieniu oka nie wspominając o programach.
  • #5 11399442
    superconductor
    Poziom 16  
    krzychosk - masz rację, ale wtedy (tak jak piszesz) musiałbym dokupić kolejny dysk do back'upu. Poza tym nie używam programów zasobo i pamięciożernych a sam system dość szybko się ładuje, więc taka opcja na razie odpada. A czy z tych propozycji które podałem mógłbym coś wybrać? :)
  • #6 11399445
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Rozejrzyj się za Black WD5000BPKT. Mają ostatnio cenę porównywalną z serią Blue, a wydajność o wiele lepsza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dysku SATA o pojemności od 320GB do 750GB do laptopa Toshiba Satellite A-300, z budżetem do 250zł. W odpowiedziach zasugerowano unikanie dysków Hitachi z powodu negatywnych doświadczeń, a także rozważenie dysków WD, szczególnie modelu Black WD5000BPKT, który oferuje lepszą wydajność w porównaniu do serii Blue. Zasugerowano również rozważenie dysków SSD, mimo że użytkownik preferuje tradycyjne dyski ze względu na potrzebę większej pojemności. Podkreślono znaczenie długości gwarancji i ostrożności przy zakupach na Allegro.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA