logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wkrętarka Skil 1003 - hamulec silnika nie działa, uszkodzony tranzystor?

ando09 11 Paź 2012 10:42 2817 4
REKLAMA
  • #1 11399907
    ando09
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Z góry przepraszam jeśli napisałem w złym dziale ale nie wiedziałem gdzie to umieścić.
    Jakiś czas temu w swojej wkrętarce Skil 1003 zauważyłem ze silnik po zdjęciu palca z włącznika obraca się jeszcze przez chwile (z rozpędu), gdy wkrętarka była nowa zatrzymywała się bez zarzutów. Później sam włącznik się zepsuł. Wczoraj wyciągnąłem go za starej wkrętarki (był taki sam) i włożyłem do Skil-a i teraz działa tak jak przedtem z tym ze nadal się nie zatrzymuje natychmiast po odpuszczeniu "spustu".
    Gdy wymieniałem włącznik wymieniłem tylko tą część odpowiedzialną za regulację obrotów (styki się nadpaliły) a druga część odpowiedzialna za rodzaj obrotów (lewo-prawo) została oryginalna (różniły się) czy to możliwe ze i ona jest zepsuta i przez to wkrętarka nie działa prawidłowo?

Dodano po 18 [minuty]:

Okazało się ze mam uszkodzony tranzystor (wkrętarka działa od razu z pełną mocą) domyślam się ze to przez to wypaliło mi styki w włączniku (chwile przez usterką można było odczuć na wolnych obrotach chwilowe wzrosty mocy tzn. nierówne chodzenie silnika.)
  • REKLAMA
  • #2 16243366
    Pomocyyyy
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam a pamiętasz może jaki to tranzystor chodzi mi o konkretny "model"
  • REKLAMA
  • #3 16272002
    ando09
    Poziom 19  
    Nie pamiętam. Nie mogę też sprawdzić bo już dawno wyzionęła ducha.
  • REKLAMA
  • #4 16272963
    Pomocyyyy
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wymieniłem ten tranzystor nadal nie działa chyba trzeba by wymienic cały włącznik ale nie bardzo mi się opłaci koszt ok 50~60 zł z przesyłką
  • #5 16274441
    ando09
    Poziom 19  
    Co prawda nie wiem do czego jej używasz ale mogę powiedzieć z własnego doświadczenia że nie jest to zbyt dobra wkrętarka. Popsuło mi się w niej chyba wszystko, i to w przeciągu pół roku od pierwszej usterki.
REKLAMA