logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wejście RF-OUT w tunerze TV

lepcio13 11 Paź 2012 16:45 35814 15
  • #1 11400938
    lepcio13
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam tuner DVB-T URZ0083E, jest w nim 2 wejścia antenowe - RF IN i RF OUT, do tej pory wykorzystywałem wejście RF IN, dziś chciałem zobaczyć czy antena będzie działać również na tym drugim wejściu, no i niestety sygnał ani drgną. Czy to wejście nie jest do tego przeznaczone?
  • #2 11400956
    matis057
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    RF IN jak sama nazwa wskazuje jest to wejście sygnału.
    RF OUT jest to tak jakby rozgałęźnik żeby podłączyć drugi tuner bądź telewizor.
  • #3 11400985
    lepcio13
    Poziom 9  
    Kupiłem rozgałęźnik antenowy, niestety kupiłem go na wejście RF OUT, cel był taki że podłączę 2 tunery do 1 anteny. Piszesz że RF OUT to tj. rozgałęźnik, czy mogę:
    Podłączyć antenę do tunera przez wejście RF IN, a wejściem RF OUT podłączyć drugi tuner? Czy będzie to funkcjonować?
  • #4 11401003
    matis057
    Poziom 33  
    lepcio13 napisał:
    Podłączyć antenę do tunera przez wejście RF IN, a wejściem RF OUT podłączyć drugi tuner? Czy będzie to funkcjonować?

Dokładnie tak.
  • #5 11401259
    lepcio13
    Poziom 9  
    1. Mam rozdzielacz antenowy, 1>2, czy mogę włożyć go do wejścia RF-OUT(do tunera do którego podłączona jest antena) i podłączyć 2 telewizory(czyli w sumie 3)
    2. Nie mam wtyczki do RF-OUT czy mogę bez niej podłączyć antenę(liczę się że sygnał może być słabszy).
    3. Czy do tunera nr.2(korzystającego z anteny tunera nr.1) mogę podłączyć następny tuner przez wejście RF-OUT i tak w nieskończoność?
    4. Mam 2 różne przewody antenowe, jeden jest cieńszy drugi grubszy czy nie będzie to przeszkadzać?
  • #6 11401530
    matis057
    Poziom 33  
    lepcio13 napisał:
    2. Nie mam wtyczki do RF-OUT czy mogę bez niej podłączyć antenę(liczę się że sygnał może być słabszy).

Opisz dokładniej jak chcesz to podłączyć.
    lepcio13 napisał:
    Czy do tunera nr.2(korzystającego z anteny tunera nr.1) mogę podłączyć następny tuner przez wejście RF-OUT i tak w nieskończoność?

Możesz ale nie w nieskończoność. Trzeba pamiętać, że użyteczny sygnał słabnie wraz z podłączeniem każdego nowego odbiornika i trzeba wtedy zastosować wzmacniacz.
    lepcio13 napisał:
    Mam 2 różne przewody antenowe, jeden jest cieńszy drugi grubszy czy nie będzie to przeszkadzać?

Jeśli nie są uszkodzone i są dobrze ekranowane to raczej nie.
  • #7 11402862
    lepcio13
    Poziom 9  
    matis057 napisał:
    Opisz dokładniej jak chcesz to podłączyć.

Tj. nie którzy bez wtyczek po prostu wciskają przewód antenowy do wejścia RF IN, tak ja chcę podłączyć jedynie dotykając wejścia RF-OUT
    Chwila chwila, mam podłączyć przewód antenowy w tunerze w którym jest podłączona antena - do wejścia RF OUT, ale czy mam go poprowadzić do wejścia RF IN czy RF OUT - w drugim tunerze?
  • #8 11402878
    matis057
    Poziom 33  
    lepcio13 napisał:

Tj. nie którzy bez wtyczek po prostu wciskają przewód antenowy do wejścia RF IN, tak ja chcę podłączyć jedynie dotykając wejścia RF-OUT

Kup sobie złączkę i nie kombinuj, bo będziesz narzekać, że Ci nie odbiera.
    http://www.sklepantena.pl/wtyczki_zlaczki/gniazdo_antenowe_telmor_katowe

lepcio13 napisał:
    Chwila chwila, mam podłączyć przewód antenowy w tunerze w którym jest podłączona antena - do wejścia RF OUT, ale czy mam go poprowadzić do wejścia RF IN czy RF OUT - w drugim tunerze?

RF IN - WEJŚCIE SYGNAŁU
    RF OUT - WYJŚCIE SYGNAŁU
  • #9 11404181
    lepcio13
    Poziom 9  
    Próbowałem bez tej wtyczki, niestety nic z tego...;( Kupię wtyczkę i mam nadzieję że będzie działać..
    //Jeszcze takie pytanie, czytałem gdzieś że z tym RF OUT mogę oglądać tylko telewizję analogową, to prawda?
  • #10 11405026
    matis057
    Poziom 33  
    lepcio13 napisał:
    Jeszcze takie pytanie, czytałem gdzieś że z tym RF OUT mogę oglądać tylko telewizję analogową, to prawda?

Jeśli ma modulator to oglądasz obraz z tunera na telewizorze. Jeśli jest to tylko rozgałęźnik tak jak w przypadku URZ0083E to oglądasz co chcesz - cyfra i analog.
  • #11 11413362
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Popraw wreszcie ten żenujący temat: RF-OUT to nie jest wejście, tylko wyjście!
    Po drugie na tym etapie(RF-OUT/ RF-IN) rozmawiamy o surowym, nieobrobionym sygnale z anteny- jaką częstotliwość z niego wyłuskasz i jak zdekodujesz(analogowo czy cyfrowo) to zupełnie inna bajka!
  • #12 11413806
    lepcio13
    Poziom 9  
    maryann napisał:
    Popraw wreszcie ten żenujący temat: RF-OUT to nie jest wejście, tylko wyjście!

Sorka ale jak pewnie zauważyłeś wszedłem tu bo chciałem się dowiedzieć czym w ogóle jest RF-OUT, nie jestem specem, więc myślę że miałem prawo popełnić błąd...

##Kupiłem wtyczkę na RF-OUT, podłączyłem jeden tuner z drugim, sygnał ani drgnął;( W czym problem? Jedyne co zauważyłem to że przez druciki przewodu antenowego idzie prąd.

maryann napisał:
    Po drugie na tym etapie(RF-OUT/ RF-IN) rozmawiamy o surowym, nieobrobionym sygnale z anteny- jaką częstotliwość z niego wyłuskasz i jak zdekodujesz(analogowo czy cyfrowo) to zupełnie inna bajka!

Tuner jest przeznaczony do telewizji cyfrowej, więc mówimy tu o dekodowaniu cyfrowym
  • #13 11414133
    matis057
    Poziom 33  
    lepcio13 napisał:
    Tuner jest przeznaczony do telewizji cyfrowej, więc mówimy tu o dekodowaniu cyfrowym

A sygnał to sygnał... analog i cyfra to tylko sposób emisji czyli sygnał wchodzący z anteny i wychodzący przez RF-OUT jest taki sam.
  • #14 11415022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 11417003
    lepcio13
    Poziom 9  
    Sygnał jest łapany ale od razu zanika(siła sygnału do ok.60 i od razu spada do 0), co może być przyczyną? Mam wtyczke z podłączonym zasilaczem w 1 tunerze czy w drugim też muszę mieć zasilacz czy wystarczy wtyczka?
  • #16 11417958
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    lepcio13 napisał:
    Sygnał jest łapany ale od razu zanika(siła sygnału do ok.60 i od razu spada do 0), co może być przyczyną?

Totalnie źle zainstalowane zasilanie +12V z zasilacza a i separatorem zasilania bym się zajął.

Rozrysuj jak to wygląda.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące tunera DVB-T URZ0083E, w którym występują dwa wejścia antenowe: RF IN i RF OUT. RF IN służy do podłączenia sygnału antenowego, natomiast RF OUT działa jako wyjście sygnału, umożliwiające podłączenie dodatkowego tunera lub telewizora. Użytkownik próbował podłączyć antenę do RF OUT, co nie przyniosło efektów. W odpowiedziach wyjaśniono, że RF OUT nie jest przeznaczone do odbioru sygnału, a jedynie do jego rozdzielania. Zasugerowano użycie odpowiednich złączek oraz wzmacniaczy sygnału, aby poprawić jakość odbioru. Wskazano również, że sygnał może być osłabiony przy podłączaniu wielu urządzeń, a do prawidłowego działania może być wymagane zasilanie wzmacniacza antenowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA