logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odbierać MUX2 i MUX3 na antenie DVB-T we Wschowie?

xsunnyx 11 Paź 2012 18:06 13728 25
REKLAMA
  • #1 11401202
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam. Od niedawna jestem użytkownikiem cyfrowej telewizji naziemnej. Mam pewien problem ponieważ obojętnie w jakim kierunku ustawię antenę wyszukuje mi tylko i wyłącznie kanały z MUX1. Posiadam zwykłą antenę tv i taki tuner dvbt [...]
    Sąsiad mieszkający na przeciw odbiera Mux1, 2 i 3 bez problemu na takiej samej antenie i tunerze jak mój. Mieszkam we Wschowie woj. lubuskie. Proszę o radę co mam zrobić, aby odbierać większą liczbę kanałów.

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    GM
  • REKLAMA
  • #2 11401228
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Sprawdź dobrze swoją instalacje antenową, szczególnie stan kabla antenowego. We Wschowie rzeczywiście odbiera się MUX1/2/3 ze Śremu jak i MUX1/2 z Jemiołowa i Wichowa a także ze Ślęzy. Na lepszych antenach "widać" także MUX1 ze Śnieżnych Kotłów.
  • #3 11401271
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Kabel antenowy jest nowy, zakupiony tydzien temu

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

Czy antena wielokierunkowa załatwi sprawę?
  • #4 11402454
    irekr
    To że kabel zakupiony tydzień temu nie oznacza, ze jest sprawny. Jakiś czas temu robiłem instalacje u znajomego który kupił kabel w jakimś stoisku na bazarku. Okazało się że chińska podróba, miał przerwany tak oplot jak i żyłę główna.
    Jaki to kabel, jakiej firmy? Jaka antena i czy ma wzmacniacz? W jakim stanie jest sama antena?
    Jak odbiór analogowy TVP1/2 z Jemiołowa, TVP2 i POLSAT-u ze Śremu i TVP2/POLSAT ze Ślęży?
  • #5 11402558
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Kabel 1,60 zl za metr pan sprzedawca powiedzial ze to jest dobry drut. Zakupiony był w sklepie, nie na żadnym targu :)
    Wzmacniacz? Mam zwykłą antenę zakupioną jakieś 2 lata temu za 50 zł sąsiad ma taką samą, antenę 15 letnią i tak samo kabel i odbiera wszystkie 3 Muxy bez problemu. Antena była używana 2 miesiące, pozniej została wymontowana, kanały analogowe odbierała bez problemu. Mux 1,2,3 znajdują się w Śremie i stamtąd powinienem ściagać wszystkie ale daje rade tylko Mux 1.
  • #6 11402871
    irekr
    Możesz zrobić zdjęcie tej swojej anteny..?
    Czy przeskanowałeś recznie kanały MUX-ów 2 i MUX3 na k.28 ?

A także czy możesz sprawdzić na jakiej częstotliwości odbierasz ten MUX1 byśmy byli pewni, jaki to nadajnik. W Twojej okolicy MUX1 może być na kanałach 23, 45, 48 i 64.
  • #7 11402957
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Kolega irytuje się, lecz nie podaje żadnych miarodajnych informacji. A miejsce zakupu nie jest żadną informacją. A gdyby udało się ujawnić w jaki sposób i jak poprawnie jest ta antena połączona z przewodem a przewód z wtykiem? Zaraz wyjdzie, że występują tam "jakieś płytki, zasilacze itp". Przecież najbardziej kompetentna porada w takiej sytuacji to zatrudnienie specjalisty.
  • #8 11403238
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Tak, przeskanowałem ręcznkie kanały na pozycji 28 i nic.
    Mux1 odbieram na częstotliwości programu-48, mhz-690, pasmo-8M. Przesyłam zdjęcie anteny.
  • REKLAMA
  • #9 11403265
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 11403295
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Poziomy czyli?
    Jakość jest maksymalna. Odbieram tylko mux1. Sąsiad posiada zasilacz tylko dodatkowo w kablu ma jakiś metalowy wzmacniacz.. Nie jestem pewien ale u niego chyba sygnal z 1 anteny podzielony jest na 2 tv w tym pierwszym, gdzie jest zasilacz to... nie dziala zasilacz w drugim gdzie jest ten wzmacniacz sygnal jest
  • #11 11403375
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 11403416
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Telewizor LG, starszy model bez hdmi i wbudowanego dvbt. Moj dekoder to Easy Home DVB-T HD Dual. Nie wiem czy moja antena ma wzmacniacz. Wszystko wygląda tak-antena+płytka na niej, zamknieta w czarnej obudowie, kabel, zasilacz z wejsciem antenowym podłączony do dekodera dvbt. Przesyłam zdjęcie dekodera.
  • #13 11403519
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 11403569
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Nie mam wzmacniacza antenowego. Mam tylko podłączenie antenowe, które funkcjonowało przed cyfryzacją telewizji naziemnej w polsce czyli w okresie gdy występował tylko sygnał analogowy darmowej telewizji. Czyli tak jak napisałem: antena i kabel połączony wejściem antenowym+zasilacz do anteny wszystko podłączone do dekodera dvbt.
  • #15 11403624
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    xsunnyx napisał:
    Nie mam wzmacniacza antenowego.

xsunnyx napisał:
    Czyli tak jak napisałem: antena i kabel połączony wejściem antenowym+zasilacz do anteny

Cóż . Wypada się zdecydować albo przynajmiej zbadać. Już się obawiam, że zwarcie na przyłączu załatwiło zasilacz i pisanie nic nie rozwiąże. Do gniazda antenowego przechodzi tylko bardzo silny sygnał.
  • #17 11403708
    xsunnyx
    Poziom 9  
    To wygląda tak:
  • #18 11403867
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 11403887
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Wiem, że coś z tego fiksuje tylko co konkretnie... Wychodzi na to, że chyba będę musiał kupić nową antenę tylko mam przeczucie ze to nie załatwi sprawy i wykosztuję się niepotrzebnie bo antena jakby nie patrzec odbiera sygnal tylko ze dla 7 programow mux1
  • REKLAMA
  • #20 11404316
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 11404363
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Wymontowałem antenę i zmieniłem jej połozenie, dodatkowo miałem mux2 ale sygnał zanikał czyli chyba wszystko zależy jednak od anteny, jest za słaba albo źle ustawiona z tym, że mux1 odbiera prawie w kazdym kierunku anteny.

Dodano po 1 [minuty]:

Nie próbowałem odbioru z anteną wyposażoną tylko w symetryzator

Dodano po 41 [minuty]:

Zmieniłem zasilacz i mam mux1 i mux2 :)
  • #22 11405396
    irekr
    Jeżeli odbierasz MUX1 na kanale 48 to znaczy ze odbierasz go ze Śnieżnych Kotłów. Są odbierane bez problemu w Lesznie, a na lepszych antenach nawet w Poznaniu, pomimo pracy na tym samym kanale nadajnika analogowego w Mikstacie k.Kalisza.
    Nie wiem o której godzinie robiłeś zdjęcie, ale nie sadzę by była ustawiona na Śrem, raczej na południe lub południowy zachód.
    Ze Śnieżnych kotłów jest nadawany tylko MUX1. Jeżeli chcesz odbierać stacje ze Śremu to trzeba antenę przekręcić w kierunku na Leszno, czyli na azymut około 60 i potem parę stopni w lewo.

Jeżeli masz antenę ustawiona tak jak przypuszczam to MUX2 odbierasz najprawdopodobniej z Wichowa na kanale 41.

To w która stronę patrzy antena?

Przypuszczam że po zdjęciu tego wzmacniacza i założeniu symetryzatora oraz przekręceniu anteny na azymut 54 stopnie będziesz odbierał stabilnie wszystkie trzy MUX-y ze Śremu.
  • #23 11406175
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Bardzo chciałbym ustawić antenę w kierunku Śremu, ale niestety nie mogę, mam niefortunnie przymocowany uchwyt do anteny. Tak mux1 odbieram na kanale 48, mux2 na kanale 41 ale niestety często się zacina. Dziś obudziłem się i okazało się, że nie odbieram żadnego kanału, coś się stało z anteną pewnie przez wiatr choć dobrze była przykręcona będę musiał później to sprawdzić.
  • #24 11406273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 11406686
    xsunnyx
    Poziom 9  
    Wiem, ale ten uchwyt był montowany jakies 10 lat temu
  • #26 11407303
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Wschowy ma problem z odbiorem kanałów MUX2 i MUX3 na antenie DVB-T, odbierając jedynie MUX1. Pomimo posiadania podobnej anteny i tunera co sąsiad, który odbiera wszystkie trzy MUX-y, użytkownik nie może uzyskać stabilnego sygnału. W dyskusji poruszono kwestie związane z jakością kabla antenowego, stanem anteny, a także obecnością wzmacniacza. Użytkownik przeskanował kanały, ale nie uzyskał sygnału z MUX2 i MUX3. Po wymianie zasilacza udało mu się odbierać MUX1 i MUX2, jednak sygnał nadal bywa niestabilny. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawienia anteny, jej kierunku oraz ewentualną wymianę na lepszy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA