logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki i słuchawki do jednego przewodu stereo jack?

puchw 11 Paź 2012 18:25 1806 7
  • #1 11401262
    puchw
    Poziom 9  
    Witam,

Potrzebuję pomocy z takim rozwiązaniem:

1. mam przewód stereo zakończony gniazdem jack.
    2. na tym przewodzie muszę wpiąć 2 głośniki (stereo) które mają grać jeśli w gniazdo jack nic nie jest podłączone.
    3. w momencie podłączenia np. słuchawek w gniazdo jack, głośniki o których pisałem wcześniej miały by przestać pracować a sygnał dźwiękowy był by przezazywany tylko na gniazdo jack.

z pomysłów które przyszły mi do głowy - Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale czy rozwiązanie na zasadzie rozdzielenia przewodu masy na: jeden bezpośrednio do gniazda jack i na drugi na głośniki gdzie wpięty był by tranzystor unipolarny (lub jakiś inny ?). Przewody sygnałowe prawy i lewy dochodzące do gniazda jack można by potraktować jako sterowanie bazy - bo teoretycznie jak wepniemy odbiornik w gniazdo jack to nam się obwody pozamykaja i przewodach sygnałowycj popłynie prąd.

może trochę chaotycznie ale dopiero zaczynam zabawę z elektroniką i przyjmę każdą krytykę :)

Z góry dziękuję za konstruktywną pomoc :)
  • #2 11401357
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Są gniazda Jack z takimi przełącznikami...
    I nie trzeba nic kombinować... Tylko ich poszukać. ;]
  • #3 11401630
    puchw
    Poziom 9  
    problem jest taki, że gniazdo jest montowane na stałe i nie da się go wymienić, stąd moje pytanie o rozwiązanie z rozdzieleniem przewodu
  • #4 11402131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11402246
    puchw
    Poziom 9  
    Na stałę mają być podłączone głośniki, które przestaną działać jak podłączę słuchawki i muszę mięć to - jak ładnie napisałeś - w sposób aktywny. Jeśli chodzi o sprzęt to jest to rodzaj komputera przemysłowego.

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić pisownię w swoich postach. Zdanie (każde) zaczyna wielka litera, a kończy kropka.
    (dj-MatyAS)
  • #6 11404071
    puchw
    Poziom 9  

Chodzi mi o rozwiązanie które przedstawiłem na powyższym schemacie - czy takie coś zadziała ? jeśli tak to jakie elementy powinienem zastosować ?
  • #7 11413601
    puchw
    Poziom 9  
    Udało mi się przesymulować układ w Crocodile Clips ale nie wiem czy nie popełniłem jakiegoś błędu - proszę o sprawdzenie Jak podłączyć głośniki i słuchawki do jednego przewodu stereo jack? Jak podłączyć głośniki i słuchawki do jednego przewodu stereo jack?
  • #8 11415826
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    puchw napisał:

Chodzi mi o rozwiązanie które przedstawiłem na powyższym schemacie - czy takie coś zadziała ? jeśli tak to jakie elementy powinienem zastosować ?

Nie zadziała - nie ma prawa zadziałać. po pierwsze głośniki/słuchawki otrzymują sygnał analogowy a nie sygnały o poziomie cyfrowym. Po drugie - dla każdego kanału musi być oddzielny klucz. Po trzecie - mierzenie napięcia doprowadzonego do gniazda słuchawek nic nie da - ono jest zawsze takie samo, czy słuchawki podpięte czy nie...

puchw napisał:
    Udało mi się przesymulować układ w Crocodile Clips ale nie wiem czy nie popełniłem jakiegoś błędu

Niestety herezje waść malujesz. Idea rozwiazania musi się opierac na pomiarze prądu płynącego do wejścia słuchawkowego, trzeba wiec w gorące przewody prowadzące do gniazda słuchawkowego wpiąć po rezystorze i napięcie zebrane z tego rezystora wzmocnić, nastepnie wyprostować i tym napięciem sterować kluczami wyłaczającymi głośniki - owe klucze najłatwiej zrealizować stosując przekaźnik...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia dwóch głośników i słuchawek do jednego gniazda jack, gdzie głośniki mają działać, gdy słuchawki nie są podłączone, a po ich podłączeniu mają się wyłączyć. Proponowane rozwiązania obejmują użycie gniazda jack z przełącznikiem, jednak użytkownik wskazuje, że gniazdo jest montowane na stałe. Inne sugestie dotyczą zastosowania tranzystora lub przekaźnika do aktywnego przełączania sygnału audio. Wskazano, że głośniki i słuchawki wymagają oddzielnych kluczy, a pomiar prądu w obwodzie słuchawkowym może być kluczowy dla działania układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA