logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zamiast strony logowania wyświetla mi się biała strona z dwoma linijkami tekstu

freeamericanwomen 12 Paź 2012 02:55 5643 7
REKLAMA
  • #1 11402822
    freeamericanwomen
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witajcie,

Zaniepokoiła mnie dziś następująca sytuacja:
    Otwieram stronę www.facebook.com i zamiast strony logowania wyświetla mi się biała strona z dwoma linijkami tekstu: nazwa jakieś firmy (komputerowej), numer telefonu i tekst "serwer działa poprawnie"
    Wklepałam przez wyszukiwarkę, otwieram przez pl-pl.facebook.com, strona niby się włącza ale przy logowaniu pisze że połączenie nie jest zaufane.

O co chodzi?

Wiem, że FB to fatalna strona, z mnóstwem błędów, ale do tej pory z komunikatem że strona typu FB czy Gmail jest niezaufana spotkałam się tylko na wydziałowej sieci gdzie wszystkie przesyłane dane przechodziły przez ręce administratora, a żeby zamiast strony łączyło mnie z czyimś nie-wiadomo-czym to pierwszy raz widzę!

[Edit1]
    Jeszcze jedno. Problem występuje tylko w jednej sieci (LAN), u drugiego operatora (Wi-Fi) wszystko działa poprawnie

[Edit2]
    Naszła mnie przy tym jeszcze jedna refleksja: jak można chronić prywatność przesyłanych danych (odwiedzane strony, pobierane z nich dane) tak żeby nie miał do nich dostępu operator albo jakiś inny zły człowiek? ;)
  • REKLAMA
  • #2 11402962
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Daj zrzut.
    Podaj jakie twój komputer ma DNS-y.
  • REKLAMA
  • #3 11402966
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie masz współdzielone łącze i ktoś wpadł na pomysł żeby monitorować ruch. Możliwe że Twój ISP albo kumpel z którym dzielisz internet jest "złym człowiekiem" o którym piszesz. Chociaż "człowiek" nie koniecznie musi być zły, możliwe że wysypało mu się coś na serwerze np. z ograniczaniem przepustowości do wykupionej przez Ciebie prędkości i w cale nie prowadzi jakichś szczególnych statystyk Twojej aktywności w necie.

Najlepiej zadaj pytanie Twojemu dostawcy internetu.

Co do ochrony prywatności - np. serwery proxy albo projekt Tor. Łatwo znaleźć w sieci.
  • #4 11403185
    Ledon_pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tutaj zgadzam się z powyższym postem. W pierwszej kolejności zgłoś tą sprawe do dostawcy internetu,wyjaśnij to. Czy to monitorowanie ruchu w sieci? Wątpie,bo wówczas oznaczałoby to,że większość z nas jest śledzona.
  • #5 11403790
    freeamericanwomen
    Poziom 14  
    Raczej nie podejrzewałabym od razu operatora, ale raczej kogoś kto ma do mnie jakieś "ale". Sąsiad, były facet, etc. Operator przyszedł mi do głowy po tym jak zgłosiłam problem do BOK'u i pomyślałam że teraz będą przeglądać całą moją historię surfowania w sieci...

Proxy jest ok do przeglądania stron, ale już do przesyłania danych loginów i haseł to niekoniecznie. Co za różnica czy puszczasz ruch przez serwer operatora, czy przez czyjś tam prywatny proxy? Efekt ten sam. O Torze właśnie czytałam i brzmi już lepiej, tylko jak mniemam powoduje spore spowalnianie łącza?
  • REKLAMA
  • #6 11403926
    Kosmoludek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    freeamericanwomen napisał:
    Co za różnica czy puszczasz ruch przez serwer operatora, czy przez czyjś tam prywatny proxy? Efekt ten sam.

Zasadnicza, operator raczej nie będzie mieć złych zamiarów. Prywatne proxy - nie wiesz do kogo należy, puszczając ruch przez niezaufane serwery możesz narazić się na utratę hasła np do FB. Ruch który idzie przez proxy może być podglądany, o ile używasz wszędzie gdzie się logujesz szyfrowanego połączenia to taką sytuację będziesz w stanie wychwycić (przeglądarka powinna zakomunikować że certyfikat strony został podmieniony) o tyle jeżeli używasz zwykłego http to cały ruch można podejrzeć i wyciągnąć ciekawe informację.
  • REKLAMA
  • #7 11429031
    freeamericanwomen
    Poziom 14  
    No to jak widać na załączonym obrazku przeglądarka problem wychwyciła.
    Byłam przekonana że nawet jeśli ktoś przechwyci połączenia https, to i tak hasła nie wyciągnie...?
  • #8 11429483
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    freeamericanwomen napisał:

Byłam przekonana że nawet jeśli ktoś przechwyci połączenia https, to i tak hasła nie wyciągnie...?

Nikt ci żadnego https nie przechwyci jeżeli certyfikat się zgadza. A nawet jak idzie przez brzydkiego proxy to i tak guzik zrobi, jedyne co widzi, to zakapselowane pakiety z A do B i wsjo. Owszem, możem je próbować blokować, aleI niech spróbuje sobie złamac klucz 1024 bitowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dostępem do strony logowania Facebooka, gdzie zamiast standardowej strony wyświetla się biała strona z informacjami o serwerze. Problem występuje tylko w jednej sieci LAN, podczas gdy w innej (Wi-Fi) strona działa poprawnie. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z monitorowaniem ruchu przez dostawcę internetu lub osobę z otoczenia. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym kontakt z dostawcą internetu oraz korzystanie z serwerów proxy lub Tor dla ochrony prywatności. Podkreślono również, że korzystanie z niezaufanych proxy może narazić na utratę danych logowania, a certyfikaty HTTPS powinny chronić przed przechwyceniem danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA