Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DeDietich MCRII 24T - DeDietrich MCRII 24 T po nagrzaniu CWU włącza kod stanu 8

konri75 12 Paź 2012 09:49 1407 4
  • #1 12 Paź 2012 09:49
    konri75
    Poziom 9  

    Witam,
    DeDietrich MCRII 24 T po nagrzaniu CWU włącza kod 8 i nie grzeje CO.
    Zaraz po gwarancji zaczął przeciekać zawór trójdrożny na styku z napędem przełączającym. (piec działa prawidłowo - oprócz tego że cieknie)
    Serwisant przyjechał (a właściwie autoryzowany instalator) stwierdził, że trzeba wymienić blok wodny (zawór trójdrożny) i obwąchał napęd stwierdził, że napęd prawdopodobnie dostał wody i pewnie się zaraz zepsuje to tez do wymienimy.
    Rozebrał piec, wymienił wszystko, włączył piec. CWU grzeje (priorytet ciepłej wody itp..) to i CO grzeje. I pojechał.

    CWU się nagrzało, a piec się zatrzymał wyświetlając kod stanu pracy 8. (wentylator, albo pompka chodzi bo szumi)
    Wrócił serwis pocmokał popatrzył i stwierdził (po kilkukrotnych wizytach)
    Piec jest odpowietrzony,
    pompka odpowietrzona,
    filtry na wejsciu i wyjsciu czyste
    wymiennik czysty i niezapowietrzony
    zawór zwrotny na bypassie OK
    instalacja CO odpowietrzona i drożna
    napęd zaworu działa
    piec był resetowany do wartości domyslnych
    Czyli jest tzw UFO

    piec zatrzymuje się z kodem 8 tylko przy przelaczeniu w sterowniku na CO.
    Jeśli zdejmie się napęd (sprężyna w bloku domyślnie otwiera CO) i ustawimy sterownik na tylko CWU, to oczywiście grzeje z pełną mocą na kaloryfery.

    Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

    Ustawienia pieca
    p1 - 57
    p2 - 45
    p3 - 1
    p4 - 2
    p5 - 0
    p6 - 1 (ustawione zeby było widac w jakim jest stanie pracy)
    p17-pxx - domyslne

    Do pieca mam podpiety termostat AD137 i czujkę do temp cwu.
    Nie mam czujnika temp. zewnętrznej, a mimo to na wyświetlaczu pieca widzę t4 (posiadające różne wartości od -4 do 22 itp).
    W piecu mam jedną złączkę nigdzie nie podpiętą X132 ( Czujnik przepływu z kostki x13 piny 7 i 5)

    0 4
  • #2 13 Paź 2012 13:10
    exeter85
    Poziom 12  

    Witaj,
    Na złączu X9 jak masz podpięty regulator pod 7-8 wypnij regulator i wstaw zworkę zobacz czy kocioł ruszy na C.O
    Na X9 3-4 masz czujnik CWU wpięty, a pod 1-2 nie masz nic rozumiem.
    Dziwne jest to że pokazuje ci T4 jak nie jest wpięty czujnik zewnętrzny

    0
  • #3 28 Paź 2012 17:00
    jimmero
    Poziom 2  

    Rozwiazales swoj problem w koncu ?
    ja dzisiaj wylaczylem moj kociol z pradu na chwile bo instalowalem gdniazdka i jak wlaczylem kociol spowrotem do pradu wyswietla sie tylko kod 8 i nic wiecej ...

    0
  • #4 28 Paź 2012 18:51
    zybie
    Poziom 30  

    Jaka jest temperatura zasilania i powrotu.

    0
  • #5 31 Paź 2012 07:53
    jimmero
    Poziom 2  

    juz dziala. wyłączyłem i włączylem go jeszcze raz i pogodzinie zaskoczyl teraz dziala normalnie

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo