logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Livebox 2.0 - Co jakiś czas odwala internet i miga czerwona dioda.

masterafik 12 Paź 2012 12:28 10020 6
REKLAMA
  • #1 11403537
    masterafik
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam. W sumie to zdążyłem się przyzwyczaić ale ogólnie mi to bardzo przeszkadza.
    Mam neta 2.0 mb/s w neo i Liveboxa 2.0. Problem dotyczy modemu.
    Co jakiś czas, raz na pół godziny, czasem raz na 5 godzin a czasem po prostu co minutę odłącza mi internet i miga czerwona dioda oznaczona symbolem "@".
    Co może być przyczyną? Awaria na lini, czy coś z routerem?
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11403559
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Przyczyną może być jedno i drugie. Podaj parametry lini z liveboxa. ( wsparcie -> zaawansowane wsparcie - informacje systemowe -> ADSL i wklej wszystko co jest w charakterystyka techniczna
  • REKLAMA
  • #5 11403641
    Heinzek
    Parametry graniczne. Delikatnie przycięte 2490 zamiast 2496 down i 319 zamiast 320 up. przy tym tłumieniu powinieneś mieć nieco wyższy margines. Posprawdzaj instalację w domu, postaraj się wyeliminować płaskie kable z instalacji oraz czy instalacja nie jest rozparowana.
  • REKLAMA
  • #6 11403667
    masterafik
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Znaczy jak to rozparowana? Że kabel jest rozłączony na 2 np. ?.
  • #7 11403712
    Heinzek
    Kabel ma dwie pary, biało niebieską i biało pomarańczową. Więc błędnie jest podłączony kabel jeśli są użyte przewody np. niebieski i pomarańczowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem Livebox 2.0, który co jakiś czas odłącza internet, co objawia się migającą czerwoną diodą. Problemy występują losowo, co 30 minut, 5 godzin lub nawet co minutę. Użytkownik prosi o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny, sugerując, że może to być awaria na linii lub problem z routerem. Odpowiedzi wskazują na możliwość problemów z instalacją domową, w tym błędne podłączenie kabli telefonicznych. Użytkownik został poproszony o podanie parametrów linii ADSL z Liveboxa, co może pomóc w dalszej diagnostyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA