logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić docisk taśmy w magnetofonie ZK-147?

Roberto1 29 Sty 2005 15:17 3872 18
REKLAMA
  • #1 1179185
    Roberto1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Kupiłem już szósty z kolei magnetofon szpulowy - tym razem jest to ZK-147. Magnetofon gra kiepsko za sprawą niedoskonałego docisku taśmy do głowicy. Ponieważ oryginalny filc na tasiemce dociskowej był już wyeksploatowany, więc przykleiłem na tą tasiemkę prostokącik ze szmatki irchowej do wycierania okularów. Najpierw zobaczyłem jak układa się tasiemka na głowicy i przykleiłem taki prostokącik, aby dociskał do centaralnej części głowicy (z naddatkiem) - docisk wydawał sie być dobry, ale jakość poprawiła sie nieznacznie. Próbowałem również ze sprasowanym filcem z wkładek do butów - mimo jeszcze mocniejszego docisku nie gralo najlepiej. Zauważyłem jednak, że gdy pod docisk podłożyłem pod kątem kawałeczek waty to grało i nagrywało idealnie - nigdy jednak nie mogłem z kolei uzyskać prawidłowego efektu na obu ścieżkach jednocześnie. Głowica nie była raczej ruszana - zalakierowane śruby regulacyjne i wizualnie nie jest jeszcze starta - brązowe czoło i trzy srebrne paski. Oczywiście cały przesów taśmy wyczyściłem denaturatem. Liczę, że ktoś mnie poratuje w tej kwestii zanim zrobię coś nie tak. Do szpulowców mam niestety okropnego pecha.
    Zapraszam, równiez do ankiety na temat taśm szpulowych.
  • REKLAMA
  • #2 1179228
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Po tylu latach eksploatacji -musisz jednak ruszyć głowice na początek "skos"tzn. wkrętem z boku głowicy -chyba z prawej-i na słuch uzyskaj najlepszą jakość (wysokie tony).
    za duży docisk "filcu" powoduje niszczenie taśmy i głowicy.
    Powodzenia!

Ps.czyści się spirytusem-denaturat zostawia niebieski nalot.
  • REKLAMA
  • #3 1179249
    janjan
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Nie ma problemu z dociskim taśmy, mam jesze kilka oryginalnych tasiemek dociskowych w swoim "archiwum części" do ZK.
  • #4 1180239
    Roberto1
    Poziom 14  
    marpiasek napisał:
    Po tylu latach eksploatacji -musisz jednak ruszyć głowice na początek "skos"tzn. wkrętem z boku głowicy -chyba z prawej-i na słuch uzyskaj najlepszą jakość (wysokie tony).

U mnie jest tylko wkręt z lewej strony - po dokładniejszych oględzinach stwierdziłem, że mógłbyć jednak kręcony, z prawej zaś strony jest sprężyna - czytałem gdzieś, że w tych ZK-ach były stosowane pewne uproszczenia w mocowaniu głowic.
  • #5 1180385
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    A więc spróbój? to jest ta regulacja-skos -dosłownie max 1 obrót w prawo lub lewo.Reszta się zgadza , są jeszcze dwa (z przodu i z tyłu głowicy) małe bez łepka -zamalowane na czerwono-narazie ich nie ruszaj!

Reguluj oczywiście tą po lewej
  • #6 1180427
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Jeśli mówisz, że jedna ścieżka lepiej gra od drugiej, pozostaje jeszcze ustawienie w pionie. Na górze są 2 śrubki. Przednią regulujesz wysokość położenia głowicy, tylną pion. (Zresztą może być na odwrót). Może się zdarzyć, że taśma lepiej dociska np. górę taśmy i lewy kanał będzie grał lepiej. Przy złym pionowaniu taśma będzie źle naciągana.
  • #7 1181109
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Podstawowa sprawa to zastosowanie oryginalnej taśmy dociskowej! Myślę, że kontakt z kol. "Janjan" da pozytywne rozwizanie w tym zakresie. Skos i wysokość głowicy najlepiej jest ustwić na nagranej, testowej taśmie przeznaczonej do głowic 4-ro ścieżkowych. W grę też może wchodzić wymiana rolki dociskowej (po dłuższej eksploatacji nie jest walcem tylko "beczka" lub "częścia stożka") no i oczywiście jej pionowe ustawienie. W ostateczności, jeśli nie uda się zdobyć taśmy testowej, można użyć do ustawienia głowicy, dobrze nagranej (na dobrym magnetofonie) jakiejś taśmy z duża zawartościa wysokich tonów. Nierównomierność obu ścieżek występowała prawie we wszystkich głowicach i tylko żmudne wybieranie poszczególnych egzemplarzy mogło doprowadzić do porównywalnych poziomów w obu kanałach.
    Jak dobrze poszukasz, znajdziesz na tym forum dość obszrna dyskusję na temat konserwacji i napraw magnetofonów taśmowych.
    Widzę, że ankieta jest "nieużywana"! Moim zdaniem spowodowane jest to nieprecyzyjnym określeniem jakości taśmy. Jedne taśmy (nawet tej samej firmy) w pewnych odcinkach czasowych były różnej jakości i miały wady i zalety. Nie wiadomo co kogoś w jakości taśm interesuje? Czy aktualne parametry elektroakustyczne (nowej taśmy), czy wytrzymałość mechaniczna, czy w końcu "żywotność". Jeśli chodzi o taśmy firmy "Basf" to były one w przekroju całej produkcji chyba najstabilniejsze i z dość dobrymi własnościami elektroakustycznymi. Firma "Orwo" miała ( w pewnym pkresie) słaby nośnik, który się ścierał. "Stilon" w ostatnim okresie (przed zakończeniem produkcji) wytwarzał już też całkiem przyzwoite taśmy, które ze względów eksploatacyjnych przewyższały wszystkie pozostałe. W przekroju czasowym jednak na pierwszym miejscu postawiłbym "Basf", na drugim "Agfę" i "Stilon". Przyznam się, że ja osobiście, miałem jakiś większy sentyment (?) do "Stilona". Może chodziło o stosunek ceny/jakość?
  • REKLAMA
  • #8 1181780
    janjan
    Poziom 15  
    Podaj Swoje bliższe namiary na moją PW lub email, wyślę Ci taśmę dociskową pocztą!
    Pozdawim.
  • #9 1199385
    Roberto1
    Poziom 14  
    Jeszcze raz dzięki za tasiemki. Założyłem do magnetofonu - teraz odtwarza i nagrywa mniej więcej tak samo na obie ścieżki ale jakością dźwięku nie grzeszy. Próbowałem regulować skos - przekręcenie wkręta o około 90° dało nieznaczną poprawę.
  • #10 1200676
    janjan
    Poziom 15  
    Obejrzyj pod lupą szczelinę głowicy - prawdopodobnie brudna lub już zużyta, chyba bez wymiany się nie obejdzie.
    Ale niestety, tych głowic już niemam.
  • REKLAMA
  • #11 1200918
    Roberto1
    Poziom 14  
    Jak podkładałem kawałeczk waty pod docisk to grało lux, w zależności od położenia waty ścieżka 1 lub 2.
    Z kolei z normalnym dociskiem mogłem wyregulować tymi śrubkami od wysokości i pochylenia, że jedna ze ścieżek, bodajże 2 grała lux. Stawiam więc na zły pion głowicy. Obejrzę jeszcze głowicę przy świetle pod lupą i dam znać jaki jest jej faktyczny stan ale jak już pisałem jest brązowa, gładka i rdzenie są w postaci trzech pasków, bez widocznych szczelin.

PS. Obejrzałem pod lupą - szczelina jest prawie niewidoczna - widać jakby rdzeń składał się z dwóch części pasujących do siebie.
  • #12 1202474
    Preskaler
    Poziom 40  
    Wadą używanej głowicy są zwykle nierównomiernie wyszlifowane czoła. Nowa powinna mieć kształt prostokątnego wycinka walca i przykładane do niej pionowe elementy powinny być do jej czoła dokładnie przylegające a opasująca ją taśma powinna uginać się tylko w płaszczyżnie pionowej. Po dłuższym czasie używania takiej głowicy jej czoło wyciera się tworząc wklęśnięcia w kształcie siodła a więc w dwuch płaszczyznach (i w dodatku przeciwnie wygiętych). Taśma dociskowa w pewnym, niewielkim stpniu likwiduje te nierówności, lecz tylko do pewnego stopnia. Włożenie tamponu z waty może to robić przy większym zużyciu głowicy, jednak też ma jakieś ograniczenia i wtedy trudno jest uzyskać jednakowe poziomy na obu ścieżkach a poza tym szybkość zużywania się głowicy gwałtownie wzrasta. Tak, że obserwacja głowicy nie powinna ograniczać się do obejrzenia szczelin lecz także, wklęsłego wyżłobienia jej czoła.
  • #13 1202914
    Roberto1
    Poziom 14  
    W moim przypadku jest tak: środkowy rdzeń (ekranujący) jest właśnie wycinkiem walca, ale górny i dolny jest zeszlifowany na równomierny prostokąt długości około 4mm. Poniżej zamieszczam rysunek poglądowy.
    Załączniki:
    • Jak poprawić docisk taśmy w magnetofonie ZK-147? głowica.gif (2.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1203056
    Preskaler
    Poziom 40  
    Tak to ma mniej więcej wygląfać! Tak jak na twoim rysunku tylko ten płaski, prostokątny obraz, trzeba nawinąć na walec. Wtedy wszystkie PIONOWE przekroje czoła głowicy powinny być liniami prostymi.
    Załączniki:
    • Jak poprawić docisk taśmy w magnetofonie ZK-147? Głowica mgnet..gif (949 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1203597
    Roberto1
    Poziom 14  
    Czyli w dobrej głowicy rdzenie powinny być wycinkami walca - spłaszczenie czół sugeruje na zużycie głowicy?
  • #16 1205987
    Roberto1
    Poziom 14  
    Jeszcze jeden rysunek:
    Załączniki:
    • Jak poprawić docisk taśmy w magnetofonie ZK-147? czoła_gło.gif (2.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1206202
    Preskaler
    Poziom 40  
    Takie wytarcie jak narysowałeś, nie jest aż tak bardzo szkodliwe bo zwiększa ono jedynie kąt opasania głowicy. Mnie jednak chodzi o tą drugą płaszczyznę. Jak przyłożysz pionowo lininjkę do czoła głowicy to nie powinno być zbyt wielkiego prześwitu (najlepiej żeby go wcale nie było)!
    Załączniki:
    • Jak poprawić docisk taśmy w magnetofonie ZK-147? Gł. mgn..gif (1.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1206363
    Roberto1
    Poziom 14  
    Teraz już wiem o co chodzi. U mnie taśma przylega równomiernie - nie ma prześwitów. W takim razie to chyba kwestia regulacji. W międzyczasie próbowałem ustawić na słuch metodą prób i błędów i udało mi się uzyskać całkiem dobrą jakość na obu ścieżkach i co ciekawe podkłądanie wacika pod docisk nie wpływało na jakość odtwarzania. Na razie dzięki za pomoc.
  • #19 1223422
    Roberto1
    Poziom 14  
    Przez ostatnie dwa wieczory dokonywałęm kolejnych prób w celu dobrego wyregulowania położenia głowicy i zniwelowania niedoskonałego docisku. Głowicę ustawiałem na najlepiej nagranej taśmie jaką miałem - lista przebojów trójki ze stycznia 1987. :)
    Niedoskonałość docisku zlikwidowałem przez przyklejenie do górnej części klapki ekranującej głowicę kawałka wacika. Teraz gra mi równo na obie ścieżki i nagrywa. Jakość dźwięku jest zadowalająca - nagrywa nawet wysokie tony. Zastanawiam się jeszcze czy nie wymienić w nim elektrolitów na nowe. Zważywszy, że magnetofon był przechowywany w piwnicy - jak poinformował mnie poprzedni właściciel, to może poprawiło by to trochę parametry. Chociażby ze względu na taki objaw, że przy stosunkowo niewielkiej głośności - jakieś 40% wzmacniacz zaczyna już "przeginać" barwę dźwięku. Samo pasmo przenoszenia wzmacniacza - nawet przy podsłuchu nagrywanego utworu wydaje mi się trochę za wąskie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem niedostatecznego docisku taśmy do głowicy w magnetofonie szpulowym ZK-147 wynikał z zużycia oryginalnej taśmy dociskowej oraz możliwych nieprawidłowości w ustawieniu głowicy. Próby zastąpienia filcu irchowym lub sprasowanym filcem nie przyniosły znaczącej poprawy, natomiast podkładanie waty pod docisk poprawiało jakość odtwarzania, choć nie równomiernie na obu ścieżkach. Regulacja skosu głowicy za pomocą wkręta po lewej stronie oraz pionowego ustawienia za pomocą śrub na górze głowicy pozwoliła na poprawę jakości dźwięku i wyrównanie poziomu obu ścieżek. Zalecane jest stosowanie oryginalnej taśmy dociskowej, którą można pozyskać z archiwum części lub od innych użytkowników. Warto również zwrócić uwagę na stan szczeliny i czoła głowicy – zużycie objawia się wklęsłościami i nierównomiernym szlifem, co wpływa na jakość kontaktu taśmy z głowicą. W przypadku znacznego zużycia głowicy wymagana jest jej wymiana, choć części te są trudno dostępne. Dodatkowo, wymiana elektrolitów w układzie wzmacniacza może poprawić parametry dźwięku, zwłaszcza jeśli magnetofon był przechowywany w niekorzystnych warunkach. Całość regulacji najlepiej przeprowadzać na dobrze nagranej taśmie testowej z dużą zawartością wysokich tonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA