logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyprostować krzywo nawiniętą taśmę w kasecie magnetofonowej?

swiatowid98 24 Cze 2017 21:18 1611 3
REKLAMA
  • #1 16548953
    swiatowid98
    Poziom 1  
    Witam,
    jakieś 1,5 roku temu postanowiłem ożywić moją kolekcję klasycznych kaset magnetofonowych. Tak mnie to wciągnęło, że zacząłem nagrywać kolejne i słuchać ich na walkmanie w drodze do szkoły.
    I od tego taśma mi się krzywo zaczęła nawijać, w związku z czym mam zaburzony efekt stereo (nie odczytuje do końca któregoś z boków taśmy).
    Co powinienem teraz zrobić, żeby wyprostować tę taśmę na rolce? Próbowałem "opukać" kasetę i poprzewijać w tę i wewtę w odtwarzaczu i taka sama lipa jak na początku.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16548989
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Sprawdź raczej tor przesuwu taśmy przed głowicą. Czy rolka ciągnąca, ciągnie taśmę prosto? Czy obok głowicy jest element prowadzący taśmę? Czy głowica jest dobrze ustawiona? Czy głowica jest czysta?
    swiatowid98 napisał:
    I od tego taśma mi się krzywo zaczęła nawijać
    Czy taśma jest zniszczona mechanicznie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16549093
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    A na jakim sprzęcie przewijałeś?
    To, że walkman do przeglądu już napisał poprzednik, kwestia, czy taśma przeżyła.
  • #4 16549878
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    swiatowid98 napisał:
    taśma mi się krzywo zaczęła nawijać, w związku z czym mam zaburzony efekt stereo (nie odczytuje do końca któregoś z boków taśmy).
    Ewidentnie problem z dociskiem rolki gumowej do wałka napędowego. Sprawdź czy guma nie stwardniała ze starości, czy jest czysta (myje się IPA patyczkiem higienicznym do osiągnięcia pełnej czystości - patyczek nie będzie brudny).
    Możliwe też, że powodem jest zbyt silny naciąg taśmy przez talerzyk dowijający (ale raczej nie, bo nic nie piszesz o zmianie tonacji nagrania).
    mariann napisał:
    Czy taśma jest zniszczona mechanicznie?
    swiatowid98 napisał:
    Próbowałem "opukać" kasetę i poprzewijać w tę i wewtę w odtwarzaczu i taka sama lipa jak na początku.
    W takim wypadku taśma jest już raczej zniszczona - albo zagięta, albo wyciągnięta.
REKLAMA