logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja pilota Satel CA 10 z sygnalizatorem zewnętrznym - jak to zrobić?

Komar 29 Sty 2005 15:55 2013 5
REKLAMA
  • #1 1179281
    Komar
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mam problem, gdyż nie wiem jak skonfigurować centralę aby prawidłowo współdziałała z pilotem bezprzewodowym. Chodzi mi konkretnie o to aby
    włączjąc lub wyłączając alarm mieć potwierdzenie o tym na zewnątrz
    budynku za pomocą istniejącego już sygnalizatora zewnętrznego (może być w sposób akustyczny lub optyczny).
  • REKLAMA
  • #2 1179619
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witaj

wydaje mi się, że sygnalizator nie będziesz mógł wykorzystać do tej funkcji, tzn musiłabyś np: wejście optyczne wykorzystać tylko do celu informacyjnego (zazbrojenia i rozbrojenia systemu) czyli w trakcie wyzwolenia alarmu, sygnalizator nie będzie "błyskał".

może jest możliwość zainstalowania wewnętrznego sygnalizatora, który byłby słyszalny na zewnątrz???

radiolinie wstrajasz pod wejście z opcją "16"
  • REKLAMA
  • #3 1180061
    Komar
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mogę dołożyć dodatkowy sygnalizator ale jak oprogramować centralę aby działał podczas załączania i wyłączania alarmu (chodzi mi o konfigurację sygnalizatora a nie pilota, pilot chodzi ok.)
  • REKLAMA
  • #4 1180162
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witaj
    nie powinno być problemu:

ustalasz sobie wolne wyjście jeżeli OUT1-OUT4 masz zajęte, oprogramuj OUT5 lub 6 - (przez przekaźnik,) lub obciążeniem do 50 mA, opcją wyjść - "33"

cyt.: "33 - sygnalizacja włączenia czuwania / wyłączenia czuwania / wyłączenia czuwania i
    kasowania alarmu - wyjście sygnalizuje odpowiednio jednym, dwoma lub czterema impulsami
    po 0,16s wykonanie poszczególnych operacji."

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1180352
    mariusza24
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Użytkownik Kasprzyk ma rację. To powinno działać, chyba że masz sygnalizator MOS to możesz mieć problem, bo standardowo zworki są ustawione na opóźnienie wyzwalania sygnalizatora. Należałoby je pozmieniać, bo czas sygnalizacji załączania i wyłączania jest krótki i sygnalizator mógłby się nie wzbudzić.
  • #6 1180577
    GRZEGORZ OST
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Zaprogramuj centrale tak jak napisał kasprzyk i połącz wyjście zaprogramowane jako potwierdzające uzbrojenie/rozbrojenie z wyjściem sterującym sygnalizator ( tylko sprawdź zgodność polaryzacji )te wyjścia to „otwarty kolektor” więc nic się nie stanie Jeżeli się obawiasz to wstaw po diodzie prostowniczej w szereg dla każdego z wyjść tak aby napięcie z wyjścia aktywnego nie pojawiło się na wyjściu nie aktywnym. Pamiętaj że wyjście 5 i 6 są niskoprądowymi max 50 mA
REKLAMA