logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć sterownik Satel RX2K do CA-10 dla czuwania i wyłączania?

Arek_78 20 Kwi 2007 07:22 4076 6
REKLAMA
  • #1 3804001
    Arek_78
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z podłączeniem sterownika radiowego Satel RX2K do CA-10 w sposób aby jeden przycisk na pilocie załączał czuwanie a drugi wyłączał czuwanie.

+12V - podłączam do OUT3 (oczywiście programuję jako zasilające)
    - (masa) do COM
    pozostałych niestety nie mam pojęcia bo oryginalny schemat jest nieczytelny dla mnie.

Z6 i Z7 - mam wolne w centralce

Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Cały alarm podłączyłem sam, ale na ten sterownik już nie mam siły, ani czasu.

Dodam że jak programuję pilot na PRG1 to działają oba przyciski, a na PRG2 tylko jeden.
    Sterownik ustawiłem na tryb monostabilny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3805112
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1002
    Wydaje się to proste po przeczytaniu instrukcji CA w rozdziale wejścia
    ustaw dla z6 12- łinia włączająca czuwanie a dla z7 14 linia wyłączająca czuwanie
    wyjścia odbiornika radiowego podłącz do tych wejść i ustaw na tryb monostabilny z czasen trawnia np 5s lub na czas przyciskania pilota.
    Instrukcje od odbiornika możesz pobrać z Satela
    Oczywiście Z6 i Z7 należy przypisać do tej strefy którą ma załączać i wyłączać a radiolinię musisz zaprogramować na działanie obu klawiszy.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 3806225
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    ja dawalem zworke na mono stabilny i programowalem tylko prg1 i cykają 2 przyciski,potem ustawialem czas na 1 sek i hulało.Prg2 jak dasz to załącza przycisk 2 i wyżej,tzn 3,4....Masz tabelkę w instrujcji
  • REKLAMA
  • #4 3812354
    Arek_78
    Poziom 2  
    Dziękuję za rady.
    Podłączyłem i działa

Piloty zaprogramowałem na PRG1
    Z6 i Z7 w centralce ustawiłem jako odpowiednio włącz/wyłącz czuwanie
    radiówkę na impulsowy

wystarczy tylko impuls do załączenia/wyłączenia alarmu

PS
    Bez miernika się nie obyło - instrukcja producenta jest do bani :)) (albo ja nie umiem odczytać tego co autor miał na myśli)
  • #5 3812502
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    No i wystarzczyło trochę pomyśleć
  • #6 3818965
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    Jeżeli można wtrącić.Nie zasilaj z out3 tylko bezpośrednio z plusa akumulatora(wetnij się) a masa z płyty.Tak bynajmniej w instrukcji pisze.Nie głupieje wtedy ładowanie acu.(oczywiscie po pewnym czasie.)
  • REKLAMA
  • #7 3931935
    Arek_78
    Poziom 2  
    Ładowanie nie głupieje - bynajmniej na razie. A w przypadku braku prądu aku szybko padnie jak podłączę pod niego radiówkę.

A u mnie z prądem różnie jest - elektryk pomyślał i doprowadził mi na całe mieszkanie 1 przewód fi2,5. Pomysłowy był bo przy takim poborze prądu...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sterownika radiowego Satel RX2K do centrali alarmowej CA-10 w celu załączania i wyłączania czuwania za pomocą dwóch przycisków pilota. Zalecane jest podłączenie wyjść odbiornika radiowego do wejść Z6 i Z7 centrali, które należy skonfigurować jako linie włączające i wyłączające czuwanie. Sterownik RX2K powinien być ustawiony w tryb monostabilny z czasem trwania impulsu np. 5 sekund lub na czas przytrzymania przycisku pilota. Piloty programuje się na PRG1, co umożliwia działanie obu przycisków. Zasilanie sterownika radiowego nie powinno być pobierane z wyjścia OUT3 centrali, lecz bezpośrednio z plusa akumulatora, a masa z płyty centrali, aby uniknąć problemów z ładowaniem akumulatora. Do poprawnego podłączenia i konfiguracji przydatny jest miernik oraz instrukcje producenta Satel. Całość wymaga przypisania stref w centrali do wejść Z6 i Z7 oraz odpowiedniego zaprogramowania radiolinii na działanie obu klawiszy pilota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA