logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wykrywa prawidlowo tablicy interaktywnej firmy Alibaba

ciekawski2011 15 Paź 2012 17:17 13197 9
REKLAMA
  • #1 11414168
    ciekawski2011
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dzien dobry. Do naszej szkoly
    przywiezli tablice interaktywna -
    bez sterownikow,
    oprogramowania.
    jako atrapa - ladnie dziala, ale jak
    sie podepnie do komputera to laczy sie a po sekundzie sie
    rozlacza.
    Stona producenta (chyba):
    m.alibaba.com/product-
    gs/572099114/
    IR_interactive_whiteboard/ productdetail.html?
    keywords=Iboard%20Interactive
    %2082
    komputer to jakis dell z vista. Z
    gory dziekuje za pomoc Wiecej informacji dodam, jak bede mial dostep do komputera. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11416575
    Daiske
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Cześć,
    Aby tablica działała to niestety są potrzebne sterowniki! Bez nich może robić za tablice sucho-ścieralną. Program do obsługi to już druga strona medalu.
    Na stronie producenta musi znajdować się sterownik do pobrania. Co prawda tymi tablicami jeszcze się nie zajmowałem, ale to jeden kij.
    Podaj model tablicy, bo nie wiem czy łączy się bezprzewodowo czy na usb.
  • #3 11417609
    ciekawski2011
    Poziom 11  
    Na 100% to ci niestety nie mogę powiedzieć dokładnych danych, ponieważ na tablicy nie było nawet firmy napisanej! Jedynie jak przepisałem dane z opakowania to znalazłem tablicę która ząb w ząb jest taka sama.
    Wg. strony producenta:
    Brand Name: iBoard
    Model Number: IB-82
    Na stronie specyfikacji ( http://m.alibaba.com/product-gs/572099114/IR_...etail.html?keywords=Iboard%20Interactive%2082 ) piszę
    "1. IR technology,multi touch and gesture recognition
    2. HID disign,plug and play
    3. Windows/Linux/Mac/Android supportable "
    Czyli według mnie tablica działa jako interfejs HID, czyli jak np. myszką USB - podłącza się i sterowniki się same instalują.
    Tablica na pewno jest USB, bo kabel za każdym razem podpinam. Jedynie dotyk jest na podczerwień.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 11417806
    tomeczek333
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Alibaba.com to sklep, co gorsza z typową chińszczyzną. Skoro co chwile rozłącza to być może jest uszkodzona.
    Masz jakąś instrukcję do tego? Nie miałem nigdy do czynienia z taką tablicą, ale być może potrzebne jest zewnętrzne zasilanie?
  • REKLAMA
  • #5 11418501
    ciekawski2011
    Poziom 11  
    Niestety, żadnej instrukcji nie mam, ale nie ma żadnego gniazda w niej - jest tylko jeden kabel USB
    Ten kabel jest przymocowany na stałe.
  • REKLAMA
  • #6 11419335
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kupowałeś to bezpośrednio w Chinach czy w ktorejś z naszych firm? Dokumentacja urządzenia oraz oprogramowanie należy Ci się jak psu zupa. Jeżeli nie ma - reklamuj niezwlocznie u dostawcy.
  • #7 11419588
    Daiske
    Poziom 15  
    hmm.. wyglądem tablica podchodzi pod Interwrite a pisaki jak w Qomo

masz możliwość podłączyć tablice pod kompa win7? wówczas powinna zadziałać z tego co doświadczyłem do win7 ma troche sterowników.

a jak nie to można spróbować stery pod Interwrite oto link

http://www.interwrite.pl/index.php?main=product&menu=produkty&product=494&tab=-3
  • #8 11421480
    ciekawski2011
    Poziom 11  
    @jankolo - nasza szkoła dostała tą tablicę ze środków europejskich, więc zareklamować się zbytnio nie da. Nawet nie wiemy gdzie była kupiona.
    A opakowanie - zwykłe z tekstury bez loga, tylko jakieś naklejki firmy przewozowej, napis "tablica interaktywna" i naklejka z oto takim napisem: "Interactive solution for education. iboard interactive 82" ". W opakowaniu - styropian i tablica. Nie było nic więcej.
    @Daiske - mogę się pochwalić, że w szkole mamy jedną tablicę interaktywną firmy Interwrite :)
    a teraz na temat - niestety nie mam możliwości podłączenia tablicy pod win7 :( Laptop i komputery stacjonarne mają vistę (oprócz dwóch - jeden ma xp a drugi windows serwer 2003 :P)
    A sterowniki spróbuję jutro zainstalować - zobaczymy czy zadziała. Ale chyba zainstaluję z płytki - będzie o wiele szybciej niż jak będę ściągał z internetu.
    Jeszcze jedno - niestety pisaków także nie było.... Ale tak czy siak jest na 100% dotykowa i na podczerwień - widać za takim ciemno czerwonym szkiełkiem coś podobnego do diód (pewnie diody na podczerwień i fotodiody)
  • #9 11423070
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    ciekawski2011 napisał:
    nasza szkoła dostała tą tablicę ze środków europejskich, więc zareklamować się zbytnio nie da

Ktoś tą tablicę dla Was kupił i ktoś zadecydował, że ta tablica wam się należy. Nie wierzę, że znasz tylko przewoźnika, a nie jest Ci znany nadawca przesyłki.
    Niekompletność reklamujesz u tego, kto zlecił wysłanie Wam tablicy, czyli u tego, kto wydał dla Was środki europejskie. Więc nie opowiadaj, proszę, że nie masz u kogo reklamacji złożyć.
  • #10 11423122
    Daiske
    Poziom 15  
    możesz instalować i z płyty tylko pamietaj aby sterowniki były do tablicy dotykowej na IR nie elektromagnetycznej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z tablicą interaktywną iBoard IB-82, która nie jest prawidłowo wykrywana przez komputer Dell z systemem Windows Vista. Użytkownik zauważył, że tablica łączy się z komputerem, ale po chwili się rozłącza. Uczestnicy rozmowy wskazują, że do prawidłowego działania tablicy potrzebne są sterowniki, które powinny być dostępne na stronie producenta. Istnieje również sugestia, że tablica może wymagać zewnętrznego zasilania, mimo że jest podłączona przez kabel USB. Użytkownik nie ma instrukcji obsługi ani informacji o miejscu zakupu tablicy, co utrudnia rozwiązanie problemu. Wskazano również na możliwość instalacji sterowników z płyty, co może być szybsze niż pobieranie ich z internetu.
REKLAMA