logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon HD 5870 - Wentylator nie zwiększa obrotów przy wzroście temperatury

jogproof 16 Paź 2012 19:18 2097 12
REKLAMA
  • #1 11418355
    jogproof
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Tak jak w temacie, karta się przegrzewa i zwiesza, najczęściej pojawiają się szare paski na całym ekranie i nic oprócz reseta nie pomaga. To co mnie najbardziej niepokoi to, że karta nie zwiększa prędkości swojego wentylatora ze wzrostem temp. (przy 70 stopniach pracuje sobie tak jak przy 40 stopniach, czyli ok 20%) a po restarcie przez krótką chwilę słychać że wiatraki wkręcają się na max obroty, a później znów zwalniają. Oczywiście mogę ustawić w CCC manualnie obroty na 100%, jednak to nie tak to chyba powinno działać. Bardzo proszę o jakieś wskazówki, dziękuję z góry.

Dodam od razu, że sterowniki zaktualizowane do najnowszych, obecnie 12.8.
  • REKLAMA
  • #2 11418418
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Daj zrzut z programu GPU-Z zakładka:sensors, w spoczynku karty graficznej jak i w stresie.
  • REKLAMA
  • #3 11418426
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Takie zachowanie karty powstało nagle? Wcześniej karta podnosiła prędkość wentylatora?
    Jak obciążysz kartę np.: Furmark'iem przez 10min. to karta także nie podniesie prędkości wentylatora?
    Co to dokładnie za firma/model? Karta na gwarancji?
  • #4 11418436
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Wklej zdjęcie karty - jaki to dokładnie model ? Referent czy autorska ? Poprosimy o screen z GPU-Z jak pisał kolega wyżej. Kiedy czyściłeś kartę z kurzu i kiedy zmieniałeś pastę termo ?
  • REKLAMA
  • #5 11418610
    jogproof
    Poziom 9  
    A więc po kolei, karta już ma z 2 latka, zauważyłem problem ok 1 rok temu, natomiast jako, że przez ten czas praktycznie nie używałem komputera tak, żeby karta była obciążona to nic nie robiłem, teraz potrzebuję wysokiej wydajności i problem wraca. Kartę, jak i całą jednostkę regularnie czyszczę, co do pasty to nie grzebałem nic w samej karcie od kupna. Dokładny model to Sapphire Radeon HD 5870. Przed chwilą bawiłem się Furmarkiem, karta zaczyna zwiększać prędkość wentylatora, jednak jak dla mnie to o dużo za wolno i za słabo. Przykładowo:
    - w spoczynku przy ok 38 stopniach jest 21% wentylatora
    - podczas testu furmarkiem przy 90 stopniach wzrasta ledwo do 45-50%

A z tego co czytam na forach to maks bezpieczna temp tego modelu to właśnie okolice 90 stopni.

W spoczynku:

W obciążeniu:
  • #6 11418642
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Jeżeli Ci przeszkadza taka temp. to albo ustawisz ręcznie obroty, albo edytujesz bios aby obroty wentylatora były wyższe.

Tylko temperatura jest całkiem normalna tj. 70 stopni to nic dla karty graficznej pod obciążeniem.
  • REKLAMA
  • #7 11419416
    jogproof
    Poziom 9  
    no tak, tylko tam nie jest 70 stopni, a 90.
    Poza tym to chyba nie powinno być tak, że karta osiąga temperaturę przy której się zawiesza, a nie osiąga nawet 60% obrotów wentylatorka, dlatego proszę o jakieś wskazówki czy jest może uszkodzona, co może ewentualnie być źle skoro się tak zachowuje. Bo rozumiem jakby osiągała wysoką temp., włączała 100% chłodzenia i by się okazywało, że to chłodzenie to i tak za mało więc by się dalej grzała, no ale skoro nawet nie wykorzystuje tego co ma i się wiesza to słabo trochę, prawda?

Może ktoś ma taką kartę i mógłby sprawdzić jak to się zachowuje u niego?
  • #8 11419508
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Jak ustawisz wentylator na stałe na sto% to nie ma problemu z przegrzewaniem? Daj screeny przy obciążeniu.
  • #9 11426324
    jogproof
    Poziom 9  
    Pod obciążeniem ze 100% chłodzenia na sztywno:

Radeon HD 5870 - Wentylator nie zwiększa obrotów przy wzroście temperatury Radeon HD 5870 - Wentylator nie zwiększa obrotów przy wzroście temperatury
  • #10 11426578
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Na poprzednich screenach temperatura cały czas rosła, i było już 84*, teraz utrzymuje się cały czas na 69*, czyli jest ok. Duży hałas jest przy ustawieniu wentylatora cały czas na sto%?
  • #11 11434279
    jogproof
    Poziom 9  
    da się żyć, o ile to nie jest jakaś wada karty, że sama nie zwiększa należycie chłodzenia to jakoś dam radę
  • #12 11434411
    RoStER
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Kolego możesz ściągnąć np MSI Afterburner i w ustawieniach wentylatora ustawić sobie od ilu stopni ma przyspieszać i o ile np - (50stopni - 40% obrotów wentylatorka), na pewno będzie ciszej i przyjemniej dla Ciebie niż ciągle na 100% obrotach, pozdrawiam.
  • #13 11438597
    jogproof
    Poziom 9  
    No to już jest jakiś konkretny pomysł, dzięki wielkie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Sapphire Radeon HD 5870, która nie zwiększa prędkości wentylatora przy wzroście temperatury, co prowadzi do przegrzewania i zawieszania się systemu. Mimo że karta osiąga temperatury do 90 stopni Celsjusza, wentylator działa na poziomie 45-50% obrotów. Użytkownik regularnie czyści kartę, ale nie zmieniał pasty termoprzewodzącej. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym ręczne ustawienie prędkości wentylatora, edycja BIOS-u oraz użycie oprogramowania MSI Afterburner do automatyzacji obrotów wentylatora w zależności od temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA