logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lekki program do wiadomości tekstowych w sieci lokalnej na WinXP

Andy74 09 Mar 2003 19:05 2122 18
REKLAMA
  • #1 120266
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Zna ktos moze dobry i nie duzy programik do porozumiewania sie za pomoca wiatomosci tekstowych po sieci lokalnej pod WinXP? Tylko nie wymieniajcie Windows Messengera - mam go juz serdecznie dosc! (poza tym nie mozna powidziec ze jest maly... a ile zasobow pozera!) :)

Z gory dzieki! (z dolu tez...) :lol:
  • REKLAMA
  • #2 120291
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Lanchat twoim przyjacielem :wink:
  • #3 120311
    Andy74
    Poziom 25  
    Dzieki! juz pedze szukac!
    Pozdrawiam Andy
  • #4 120312
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 26
    Ja do wszelkiej komunikacji używam Gadu-Gadu. Można w nim robić takie "dyskusje".
  • REKLAMA
  • #5 120330
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ale do gg trzeba miec wyjscie na swiat ...

a w sieci lokalnej wbrew pozorom nie zawsze jest to mozliwe :wink:

Andy74 --> jezeli jestes w sieci lokalnej i masz kolegow bardzo przewrazliwionych na punkcie swojej prywatnosci to mozesz miec problem ... (no chyba ze gg) - kazdy znany mi program (rowniez lan chat) rozsyla rozgloszenie ktore bedzie monitowane przez firewalle ...

wiem bo sam sprawdzalem :)
  • #6 120496
    Andy74
    Poziom 25  
    No wlasnie - dla tego zamiast szukac po sieci pytam innych. Sciagnalem juz wczesniej pare rewelacji, ale albo nie dalo sie skonfigurowac firewalla zeby go bez pytan przepuszczal, albo sam program byl tak nachalny ze wszystkich wkurzal! (wyskakujace ni stad ni zowad okienka z np. informacja ze ten to a ten wylaczyl albo wlaczyl komputer itp. ) A mnie sie mazy taki maly programik w trayu co by sie nie odzywal niepytany (oczywiscie poza przypadkiem gdy ktos mnie wzywa) i nie zajmowal duzo zasobow systemu zeby go nie trzeba bylo wylaczac gdy chce sie pograc na ten przyklad. No i bez jakichs tam calkowicie zbednych bajerow w postaci np. przesylania plikow itp. - na to sa inne (lepsze) sposoby!

No dobra - wiem ze jestem za bardzo wymagajacy... :P

Pozdrawiam
    Andy
  • #7 120612
    Kondzior
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Ja polecam WinPopUp 1.3 firmy Wired Red. Zdecydowanie najlepszy!

Pozdrawiam
  • #8 120698
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Ja mam Vypress Chat'a. Niepytany nic nie robi. Jak ktos cos napisze to moze zagrac jakis dzwiek, albo tylko zamigac ikonka.
  • #9 120708
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Jeszcze jest RealPopup.
  • REKLAMA
  • #10 121216
    Andy74
    Poziom 25  
    Dzieki Wam serdeczne koledzy - oczywiscie sprawdze wszystkie polecane przez Was programiki!
  • #11 121241
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Sprawdz jeszcze PonyChat'a
  • #12 124238
    DjStef
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    ja uzywam Epop. bardzo mily i przyjemny program do komunikacji w sieci kolaknej i nie tylko.
  • REKLAMA
  • #14 125656
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Ja tam używam RivChata i nie narzekam. Grzecznie siedzi w trayu i nie przeszkadza.

A znaleźć można go tu: www.lanchat.prv.pl

Ups cóż za pomyłka. Naczytałem się od Was o nim i zły adresik wklepałem Oto sprostowanie. RivChata można znaleźć na stronie: www.rivchat.prv.pl

Pozdrawiam WoŹnY

Twoje dwie wypowiedzi zostały scalone w jedną.
    W przyszłości w celu modyfikacji istniejącej wiadomości proszę używać przyciku "zmień" znajdującego się przy każdej Twojej wypowiedzi.
    LEM
  • #15 126779
    dendi78
    Poziom 11  
    Vypress Chat jest lepsszy od Win pop'a
  • #16 132536
    Andy74
    Poziom 25  
    Dzieki poraz kolejny!
    Obecnie jestem na etapie testowania RivChata no i nie powiem... Ale jesli tylko kumplom z sieci starczy cierpliwosci a mnie czasu to sprawdze oczywiscie wszystkie Wasze propozycje i dam znac co wybralem (zeby innym ulatwic wybor).

Pozdro
    Andy
  • #18 298764
    pabish
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ja takze polecam RivChata w mojej sieci badzo dobzre sie sprawdza posiada wiele ciekawych opcji.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano lekkiego i niewielkiego programu do komunikacji tekstowej w sieci lokalnej pod Windows XP, alternatywy dla zasobożernego Windows Messengera. Wskazano kilka aplikacji spełniających wymagania: Lanchat, WinPopUp 1.3 firmy Wired Red, Vypress Chat, RealPopup, PonyChat, Epop oraz RivChat. Programy te charakteryzują się niskim zużyciem zasobów, działaniem w trayu bez nachalnych powiadomień oraz prostą konfiguracją, co jest istotne przy ograniczeniach firewalli i braku dostępu do internetu. Szczególnie polecano RivChat jako stabilne i funkcjonalne rozwiązanie do komunikacji w sieci lokalnej, a także Lanchat i Vypress Chat jako alternatywy. Dodatkowo zasugerowano przeglądanie katalogów programów na stronach typu Tucows, gdzie dostępne są liczne komunikatory LAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA