logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother HL2030 - Kropki na kartkach po wymianie oryginalnego tonera, co robić?

d_omin 18 Paź 2012 15:18 3864 7
REKLAMA
  • #1 11424696
    d_omin
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    Po wymianie tonera na nowy oryginalny drukarka zaczęła brudzić kartki. Zostawia takie charakterystyczne kropki. Wewnątrz układu toner również jest rozsypany delikatnie na elementach. Z czego to może wynikać i jak rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam
    D.
  • REKLAMA
  • #2 11425038
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Toner jest do tego modelu? z opisu wynika że chyba nie
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11425210
    thorgee
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Wydrukuj obraz z kropkami (cała strona), zrób skana lub zdjęcie i wrzuć na forum, to obaczymy.
    Błędy z elementó czy tonera czy drukarki mają tendencję do powtarzania się w stałych odstępach wzdłuż dłuższej krawędzi kartki. Trzeba zmierzyć w takim przypadku tą odległość i może to naprowadzić na wadliwy element.
  • #4 11426663
    d_omin
    Poziom 12  
    @tato56
    Toner do tego modelu dlaczego miałbym stosować inny?

Model TN2000

@thorgee

No więc zabrudzenia są na całej długości lewej krawędzi kartki. Jak wyciągnąłem toner z bębnem to faktycznie po tej stronie jest dość dużo proszku porozsypywane.Z tej strony jest wałek napędowy (zębatka) może to ona przeskakuje albo coś toner się rozsypuje. Toner nowy ale już od prawie roku leżał u mnie w biurku więc ciężko to będzie reklamować.
  • REKLAMA
  • #5 11497716
    Artur2003
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    ten toner do śmietnika i kupić drugi i będzie ok
  • REKLAMA
  • #6 11497776
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1527
    Zrób konserwację bębna. Tam jest taka szczotka, która czyści OPC. Jak się nazbiera proszku to potrafi brudzić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 11498090
    d_omin
    Poziom 12  
    Artur2003 napisał:
    ten toner do śmietnika i kupić drugi i będzie ok

Rozumiem że nowy kupić na Twój koszt? Sorry za złośliwość ale nie stać mnie na wydatek ponad 200 zł. ponownie.
    '
    endriuf napisał:
    Zrób konserwację bębna

W jaki sposób?
  • #8 11498859
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1527
    Wyjąć toner. Po bokach OPC masz zabezpieczenia przed wyjęciem pręta przechodzącego przez środek OPC. Zdejmujesz ten z prawej strony, luzujesz plastikowe elementy na pręcie i wyciągasz pręt. Następnie wałek OPC do góry z zębatką. Wtedy masz już dostęp do tej szczotki. Wyczyść też metalową siatkę znajdującą się nad OPC.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie oryginalnego tonera w drukarce Brother HL2030 pojawiły się kropki na wydrukach, co sugeruje problem z tonerem lub elementami drukarki. Użytkownik zauważył rozsypany proszek tonera wewnątrz urządzenia, co może wskazywać na uszkodzenie lub niewłaściwe działanie wałka napędowego. Użytkownicy sugerują wykonanie konserwacji bębna, w tym czyszczenie szczotki OPC oraz metalowej siatki nad OPC. W przypadku dalszych problemów zaleca się zakup nowego tonera, jednak użytkownik wyraża obawy dotyczące kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA