logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 10Mbit/s, TP-Link TD-W8960N - jak poprawić prędkość i ping?

czacha414 18 Paź 2012 15:19 2382 10
REKLAMA
  • #1 11424702
    czacha414
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie,
    Właśnie (wczoraj) podłączono mi neostradę 10Mbit/s. Jest nieźle, testy prędkości pomiędzy 5-6Mbit, ping 30-50 ale technicy mówili ,że jestem 200m od centrali więc powinno być "rewelacyjnie", a nie nieźle. Mój modem to TP-Link TD-W8960N
    Czy z tej sieci mogę wycisnąć więcej? Co zmienić? Z góry dziękuję.

• REKLAMA
  • #2 11424850
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Aby było więcej potrzebna jest modulacja adsl2+,niestety uruchamianie do 10Mb na kartach adsl modulacja GDMT to w TP normalka.Możesz sprawdzić w routerze czy masz uruchomione adsl2+.
  • REKLAMA
  • #3 11424869
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    czacha414 napisał:
    Czy z tej sieci mogę wycisnąć więcej?
    Owszem, dużo dużo więcej, ciężko prorokować ile bo osiągi masz słabiutkie, szczególnie upstream. Jako typowe należy oczekiwać 17-20 Mb/s.

czacha414 napisał:
    Co zmienić?
    Umowę na właściwą czyli na do 20 Mb/s (lub więcej - VDSL2), bo zostałeś "ukarany" G.DMT - ADSL1. Choć możesz też dzwonić do Orange i się domagać ADSL2+, bo to są żarty by dawać do 10 Mb/s w ADSL1 (co zwykle daje max 6.5 Mb/s, czasem 8 Mb/s). W miarę możliwości sprawdź jednak inny router, bo czasem to jest wina routera.
  • REKLAMA
  • #4 11424870
    czacha414
    Poziom 9  
    krzych66 napisał:
    Aby było więcej potrzebna jest modulacja adsl2+,niestety uruchamianie do 10Mb na kartach adsl modulacja GDMT to w TP normalka.
    dziękuję za odp ale nie bardzo rozumiem? będę wdzięczny za każdą podpowiedź bo mam jeszcze kilka dni aby ew rezygnować...

Dodano po 2 [minuty]:

terrade napisał:
    czacha414 napisał:
    Czy z tej sieci mogę wycisnąć więcej?
    Owszem, dużo dużo więcej, ciężko prorokować ile bo osiągi masz słabiutkie, szczególnie upstream. Jako typowe należy oczekiwać 17-20 Mb/s.

czacha414 napisał:
    Co zmienić?
    Umowę na właściwą czyli na do 20 Mb/s (lub więcej - VDSL2), bo zostałeś "ukarany" G.DMT - ADSL1. Choć możesz też dzwonić do Orange i się domagać ADSL2+, bo to są żarty by dawać do 10 Mb/s w ADSL1 (co zwykle daje max 6.5 Mb/s, czasem 8 Mb/s). W miarę możliwości sprawdź jednak inny router, bo czasem to jest wina routera.

podłączałem także router sagem 2704 i na nim osiągi niemal identyczne (ping minimalnie wyższy). czyli wniosek jest taki, że podłączono mnie do adsl, choć mam moliwości na adsl2+?
  • #5 11424900
    krzych66
    Poziom 27  
    Mdulacja GDMT nie pozwoli na wyższą synchronizacjie nawt jak byś siedział na centrali.Do uzyskania max synchronizacji modem musi pracować w modulacji adsl2+.Masz google poczytaj sobie o technologi adsl bo nikt tu nie będzie robił wykładów.
  • #6 11424919
    czacha414
    Poziom 9  
    krzych66 napisał:
    Mdulacja GDMT nie pozwoli na wyższą synchronizacjie nawt jak byś siedział na centrali.Do uzyskania max synchronizacji modem musi pracować w modulacji adsl2+.Masz google poczytaj sobie o technologi adsl bo nikt tu nie będzie robił wykładów.
    jasne, już poczytałem. po zalogowaniu się na router nie widzę opcji gdzie miałbym zmienić adsl na adsl2+ - czy przypadkiem nie jest to wartość przypisywana przez centralę?
  • Pomocny post
    #7 11424928
    krzych66
    Poziom 27  
    W TP-linku na pewno jest opcja zmiany modulacji.Jeśli przełączysz na adsl2+ a router się nie zsynchronizuje tzn ,że jesteś na karcie adsl1.Ja bym i tak zadzwonił bo widziałem sytuacje dziwnych konfiguracji portów na kartach adsl2+ co skutkowało wymuszaniem modulacji GDMT.Advanced Setup/DSL/zaznaczasz tyko adsl2+/restart routera.
  • REKLAMA
  • #8 11425264
    czacha414
    Poziom 9  
    krzych66 napisał:
    W TP-linku na pewno jest opcja zmiany modulacji.Jeśli przełączysz na adsl2+ a router się nie zsynchronizuje tzn ,że jesteś na karcie adsl1.Ja bym i tak zadzwonił bo widziałem sytuacje dziwnych konfiguracji portów na kartach adsl2+ co skutkowało wymuszaniem modulacji GDMT.Advanced Setup/DSL/zaznaczasz tyko adsl2+/restart routera.
    niestety ale na adsl2 ani adsl2+ nie ma synchronizacji.... Więc pozostało mi tylko do nich dzwonić i prosić o przełączenie na adsl2/2+? od czego zależy możliwość uzyskania adsl2? czy moja centrala musi mieć obsługe adsl2 czy ja -jako odbiorca muszę spełniać jakieś warunki? czy (czysto teoretycznie) wg parametrów ,które podałem na początku można stwierdzić ,że moja linia dałaby radę pociągnąć większą prędkość (właśnie adsl2+)?
  • #9 11425574
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Dzwoń i zgłaszaj zaniżoną prędkość. W samej stolicy raczej nie ma obiektu wyposażonego w same karty ADSL, prędzej może brakować wolnych portów ADSL2+ ale też chyba nie. Jak zgłoszenie trafi do techników to któryś powinien się ulitować :D i zmienić port.
  • #10 11426868
    czacha414
    Poziom 9  
    andk1eltd napisał:
    Dzwoń i zgłaszaj zaniżoną prędkość. W samej stolicy raczej nie ma obiektu wyposażonego w same karty ADSL, prędzej może brakować wolnych portów ADSL2+ ale też chyba nie. Jak zgłoszenie trafi do techników to któryś powinien się ulitować :D i zmienić port.
    Właśnie tak zrobię - przy 6Mbit szału nie ma,a w zestawie orange pre paid hspa+dc + huawei e372 + antena panelowa spokojnie można 15Mbit uzyskać więc alternatywa jest.
  • #11 11631256
    mirasjohny
    Poziom 1  
    Witam mam pytanie przy tych parametrach ktore posiadam jakiego maximum moge sie spodziewac obecnie mam neo 2mb stabilne

snr 49
    tlumienie 46
    centrala 3,5km

Router Tp-Link TD-W8960N

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu Neostrada 10Mbit/s, osiągając jedynie 5-6Mbit/s oraz ping 30-50 ms, mimo bliskości do centrali. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z użycia modulacji ADSL1 (G.DMT), co ogranicza prędkość. Rekomendowano sprawdzenie, czy router TP-Link TD-W8960N obsługuje ADSL2+ oraz kontakt z dostawcą (Orange) w celu wymiany na lepszą modulację. Użytkownik próbował również innego routera (Sagem 2704) z podobnymi wynikami. Wskazano, że osiągi powinny być wyższe, a użytkownik powinien domagać się zmiany na ADSL2 lub ADSL2+.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA