logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 10Mbps , Router ADSL2+ , dziwna prędkość

DSLMarvel 24 Sty 2012 14:25 3413 11
REKLAMA
  • #1 10441724
    DSLMarvel
    Poziom 10  
    Witam.

Problem jest następujący. Przez 4 lata miałem internet w Netii (kolejno 1MB i 2MB) umowa z nimi skończyła mi się jednak w grudniu zeszłego roku.
    Kilka dni temu postanowiłem zawrzeć z TPSA umowę na neostradę o prędkości 10MBps - najwyższa dostępna prędkość na mojej linii. Mam w domu 2 routery. Jeden (marki REQUEST) w ogóle nie łapał synchronizacji, natomiast drugi (Planet ADE-4000) nie miał z tym problemu. Dodam ,że oba bez problemu działały przy internecie Netii. Jednak ten drugi posiadał tylko zwykłe ADSL i miał ograniczenie do 8Mbps. Już wtedy ściąganie z trudem przekraczało 700Kb/s, ale myślałem ,że to wina starego routera.

Dzisiaj kupiłem nowy router TP-LINK TD-8841, który posiada już ADSL2+ (do 24Mbps). Problem jednak nie zniknął. Gdy sprawdzam różnego typu testami szybkości łącza wychodzi najczęściej 6,6 - 7 Mbps. Ściąganie natomiast najszybsze jakie zanotowałem wynosiło 802Kb/s ale trwało przez kilka sekund i potem wahało się cały czas między 550-670Kb/s.

Nie wiem czy to wina routera czy też linii. Poniżej zamieszczam zrzut ze statystyk routera. Wydaję mi się ,że ustawione mam wszystko prawidłowo, więc dlaczego prędkość jest taka ,a nie inna? Proszę o sugestie.

Dodaje jeszcze screen ze speedtest

Załączniki:
    • Bez tytułu.jpg (269.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10442806
    DSLMarvel
    Poziom 10  
    Teraz podpiąlem się centralnie do gniazdka telefonicznego do którego idzie glówny kabel telefoniczny zza domu i predkosc na speedtest wynosi 7,9Mbps natomiast plik sciaga sie ze stala i maksymalna predkocia 950kb/s . Czy predkosc sciagania na 10mbps laczu nie powinna byc jeszcze wyzsza?

Teraz statystyki routera znacznie sie zmienily :
    np. Mode z ADSL2+ przeskoczyl na G.DMT oraz znacznie spadlo Kbps(rate)

Ma ktoś jakieś pomysly?
  • REKLAMA
  • #3 10443534
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Ustaw w menu na sztywno modulacje adsl2+, twoja opcja prędkości tylko w takiej modulacji.Nie wiem co to za karta w DSLAM ale u mnie przy opcjach 10 i 20Mb modem przy modulacji GDMT w ogóle się nie zsynchronizuje.Przy pierwszym screenie masz max synchronizacje więc prędkość pod warunkiem braku przeciążeń powinna być bliska 10Mb.Zrób pomiar 5-6 rano w trybie awaryjnym z obsługą sieci.
  • REKLAMA
  • #4 10443898
    DSLMarvel
    Poziom 10  
    Ta synchronizacja z GMDT jak się okazuje była tylko jednorazowa. Wszystko wróciło do stanu z pierwszego postu. Mówisz żeby na sztywno ustawić ADSL2+, pytanie tylko co dokładnie zostawić zaznaczone w opcjach ,bo o ile w starych routerach bez problemu radziłem sobie w opcjach o tyle w tym wszystko wygląda inaczej.
    Mógłbyś mi powiedzieć co dokładnie zostawić zaznaczone w opcjach ? (załączam screen)

PS. Spróbuje rano zrobić ten test w trybie awaryjnym i jeszcze wtedy dam znać.
  • REKLAMA
  • #5 10443932
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Zostaw zaznaczone tylko modulacja adsl2+, zapisz i zrestartuj router.
  • #6 10444091
    DSLMarvel
    Poziom 10  
    No dobra zostawiłem samo ADSL2+ i zobacze rano.
    Dla przykładu spróbowałem zostawić tylko GMDT i złapało synchro. Dziwne jest to ,że na GMDT osiągam 8Mbps i sciaga mi po 950kb/s, a na szybszym ADSL2+ nie jestem w stanie dobić do 6,5Mbps :/
  • #7 10445481
    DSLMarvel
    Poziom 10  
    Sprawdzałem o 2 00 i 6 00. Niestety prędkość pozostała taka sama na adsl2+ ,a więc ~6,5Mbps . Co może być tego powodem?
  • #8 10445914
    homisia
    Poziom 9  
    @DSLMarvel miałem niedawno ten sam problem, tylko z routerem Pentagram 6311-07A. Problemem był sam router - po prostu jakiś błąd techniczny. Poszedł na gwarancje, przysłali mi nowy i problem znikł. Najlepiej sprawdź łącze na jakimś innym routerze ile ciągnie na SpeedTescie. Bo mi każdy inny ciągnął 10Mb - czyli tak jak być powinno.
  • #9 10446173
    DSLMarvel
    Poziom 10  
    Przed chwilą udało mi się osiągnąć ściąganie >1Mb/s. Ale trwało to tylko 2-3 sekundy i później spadało do 600-700kb/s i tak co chwile. Średnia prędkość w sumie wynosiła jakies 750kb/s. Dodam ,że trochę miksowałem ustawienia wtedy ADSL/ADSL2/ADSL2+ itp. Niestety teraz znów wszystko powróciło do stanu początkowego czyli ~6,5Mbps.
    Myślicie ,że update routera coś by pomógł? Czy to może jednak wina TP?
  • #10 10447220
    homisia
    Poziom 9  
    @DSLMarvel Czytałeś wogóle mojego posta? Miałem identyczne symptomy. Osiągałem prędkości ponad 1Mb/s ale tylko na chwile. Średnią prędkość też miałem taką samą. Speedtest wyciągał 6-7 Mb/s. Na infolinii technicznej producenta routera też mi kazali zrobić update firmware'a. Nic to nie pomogło. Po prostu pożycz od kogoś router i sprawdź czy ciągnie 10Mb/s. Od razu będziesz wiedział w czym problem. Swoją drogą ja też niedawno szukałem online rozwiązania takiego problemu i jakbyś lepiej pogooglował to byś wiedział, że wiele osób już miało z tym problem i wymiana routera zawsze pomagała.
  • #11 10447974
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    DSLMarvel napisał:
    Przed chwilą udało mi się osiągnąć ściąganie >1Mb/s. Ale trwało to tylko 2-3 sekundy i później spadało do 600-700kb/s i tak co chwile. Średnia prędkość w sumie wynosiła jakies 750kb/s. Dodam ,że trochę miksowałem ustawienia wtedy ADSL/ADSL2/ADSL2+ itp. Niestety teraz znów wszystko powróciło do stanu początkowego czyli ~6,5Mbps.
    Myślicie ,że update routera coś by pomógł? Czy to może jednak wina TP?

wina przeciążeń na serwerze
  • #12 10448398
    DSLMarvel
    Poziom 10  
    W przyszłym tyg. pożyczę router od znajomego i sprawdzę dokładnie co i jak. Poza tym gdybym w google znalazł identyczny przypadek ,to bym nie zaśmiecał tu forum. Nie było jednak żadnego podobnego tematu z moim routerem ,a rozwiązania z podobnymi problemami były różne. Tak więc niekoniecznie zawsze jest to router. Np. kolega wyżej uważa ,że to przeciążenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu na łączu Neostrada 10Mbps, gdzie osiąga jedynie 6,5Mbps, mimo użycia nowego routera TP-LINK TD-8841 z ADSL2+. Wcześniej korzystał z routerów REQUEST i Planet ADE-4000, które również nie zapewniały oczekiwanej prędkości. Po podłączeniu do głównego gniazdka telefonicznego prędkość wzrosła do 7,9Mbps, ale nadal nie osiąga maksymalnej prędkości. Użytkownicy sugerują ustawienie modulacji na ADSL2+ oraz testowanie łącza na innym routerze, co może pomóc w identyfikacji problemu. Wspomniano również o możliwych przeciążeniach na serwerze.
REKLAMA