logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zasilacz EWD 10 do rozmów między domami bez kasetki?

tymek21 18 Paź 2012 15:45 3765 9
REKLAMA
  • #1 11424777
    tymek21
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam ,chciałbym przerobić zasilacz domofonu żeby dodatkowo można było rozmawiać między dwoma domami a kasetka ma być na ten czas wyłączona ,tak jak jest w EWD 10 in.Szukałem schematu na internecie ale nie znalazłem .Ciekawi mnie samo rozłączanie kasetki przy bramie .napewno to będzie jakiś przekaznik tylko teraz co ma go sterować :)Instalacja to zasilacz ewd 10 dwa unifony tk6 i kasetka przy bramie urmet miwus z dwoma przyciskami
  • REKLAMA
  • #2 11425332
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2922
    Powszechnie wiadomo, że przy tego typu instalacjach analogowych jak dwie osoby podniosą słuchawki, to ich rozmowa jest słyszana w kasecie na dole.
    Schematu Ewd 10 in nie mam, ale przecież możesz to rozwiązać po swojemu.
    Najpierw musisz zrobić wywołanie wewnętrzne, tzn. użyć innego sygnału i innych przycisków do wywołania wewnętrznego. Dopiero wtedy można będzie zrobić jakiś prosty układ odcinający wyjście głośnikowe kasety, np. zakończony małym przekaźnikiem. Przekaźnik powinien odcinać głośnik w przypadku gdy są podniesione obydwie słuchawki unifonów lub po zainicjowaniu wywołania wewnętrznego.
    Musisz jednak przewidzieć istotną rzecz, a mianowicie, że gdy prowadzicie rozmowę wewnętrzną, ktoś może do jednego z was dzwonić.
  • REKLAMA
  • #3 11426933
    tymek21
    Poziom 13  
    zybex napisał:

Najpierw musisz zrobić wywołanie wewnętrzne, tzn. użyć innego sygnału i innych przycisków do wywołania wewnętrznego. Dopiero wtedy można będzie zrobić jakiś prosty układ odcinający wyjście głośnikowe kasety, np. zakończony małym przekaźnikiem. Przekaźnik powinien odcinać głośnik w przypadku gdy są podniesione obydwie słuchawki unifonów lub po zainicjowaniu wywołania wewnętrznego.
    .

Słuszna uwaga,zapomniałem dopisać .Dodatkowy sygnał wywołania chciałbym zrobić na jakim prostym układzie np:UM 66 i tranzystorze wzmacniającym .przyciski dodatkowe zrobiłem w unifonach, kable zapasowe mam .Nie wiem tylko jak wysterować ten przekaznik odcinający kasetke przy bramie.W zasilaczu EWD 10 in jeżeli podniesiemy słuchawkę i wciśniemy przycisk interkomu czyli ten dodatkowy który zrobiłem to po podniesieniu słuchwkie przez osbe przy drugim unifonie rozłączana jest kasetka przy bramie .Wrzuce schemat zasilacza EWD 10 moze to coś pomoże.DZięki za zainteresowanie tematem .Pozdrawiam Paweł.
    Załączniki:
    • ewd001.pdf (281.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11428583
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Szkoda, że nie masz schematu tego "Ewd 10 in", bo wtedy pewnie byś nawet nie zakładał tematu.
    Gdyby użyć jakieś bramki logiczne, to łatwiej by było to zaprojektować. Można by przyjąć zależność, że jak dwa unifony są podniesione, to głośnik kasety jest odcinany lub wzmacniacz głośnikowy ściszany (zwarcie jego wejścia).
    Jest jeszcze inna zależność, a mianowicie czy to ma być spełnione po uprzednim zainicjowaniu wywołaniu wewnętrznego? Chodzi o to, że ktoś może zadzwonić do jednego i drugiego mieszkania i obydwaj mogą rozmawiać ze stojącym pod drzwiami.
    Taki przypadek może mieć miejsce, gdy jeden z wywoływanych za późno zareaguje na dzwonek zewnętrzny (bo był czymś zajęty) a osoba przy drzwiach zadzwoni do tego drugiego mieszkania. Gdy teraz obydwaj odbiorą mniej więcej w tym samym czasie, to rozmówca zostałby odłączony.
    Nie wiem czy producent wersji interkomowej to wszystko uwzględnił. I jeszcze wezwanie z zewnątrz w trakcie trwającej rozmowy interkomowej. Czy rozłączy rozmowę wewnętrzną automatycznie, czy tylko zasygnalizuje aby kończyć?
    Dawno nie bawiłem się bramkami logicznymi i raczej ci tego nie zaprojektuję.
    Prościej dla ciebie byłoby zakupić tamten zasilacz lub jakoś uprościć sobie w/w zależności.
  • #5 11429123
    tymek21
    Poziom 13  
    witam :) producent zasilacza zaprojektował zasilacz domofonu gdzie podłączenie jest następujące :
    http://elfon.com.pl/pdf/instrukcje/ewd10in.pdf
    Można powiedzieć ze unifony są podłączone równolegle,nie daje mi to spokoju jak rozwiązał te odłączenie kasetki, Zakup nowego zasilacza to wydatek ok 90 zł,a tym bardziej że mam działający EWD 10 który własnoręcznie zrobiłem .No ale niestety jak polegnę z interkomem zakupie EWD 10 in.Dzięki za fachowe spostrzeżenia .Domofon obsługuje dwa domy gdzie w drugim mieszkają starsi ludzie ten interkom naprawdę by się przydał.
    Pozdrawiam Paweł
  • #6 11429268
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Nie wiem jakie masz unifony. W każdym razie fakt podniesienia słuchawki przez abonenta da się wykryć i tu można próbować coś wykombinować. Druga opcja to użycie wywołania interkomowego (dodatkowy przycisk), czyli jakby start do zadziałania przekaźnika odłączającego głośnik kasety. Dochodzi tylko warunek, że ktoś może nie odebrać (nie ma go w domu) i tenże przekaźnik nie ma działać.
    Inna opcja, że przekaźnik zawsze zadziała (i podtrzyma się) po wywołaniu, a zwolni przy wywołaniu zewnętrznym.
    Rozważ co jest ci łatwiej zrobić.
  • REKLAMA
  • #7 11430894
    tymek21
    Poziom 13  
    Analizując schemat podłączenia dwóch domofonów i zasilacza zauważyłem jeden warunek mianowicie w przypadku uniesienia słuchawki w unifonach na liniach dz unifonów jest odłączane od głosników ,a może by wstawić tu dwa tranzystory pnp które jak słuchawka bedzie odłożona to będą wysterowywane ich bramki przez głosniczek w słuchawce rezystancia ok 100-300 ohm i z tego zrobić zależność do wysterowania przekaznika?
  • #8 11431071
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Po podniesieniu słuchawki oprócz przełączenia "głośniczka" (jedna sekcja widełek), masz też załączenie zasilania mikrofonu. Może warto rozważyć i tę opcję? Tam jeden styk przełącznika widełkowego jest wolny.

Jak przerobić zasilacz EWD 10 do rozmów między domami bez kasetki?
  • Pomocny post
    #9 11438069
    viertnik
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    tymek21 napisał:

Można powiedzieć ze unifony są podłączone równolegle,nie daje mi to spokoju jak rozwiązał te odłączenie kasetki

Opisywałem już to w jednym z tematów na forum:
    Zanim sygnały z mikrofonów dotrą na wejścia 2822 przechodzą przez klucze układu 4066, układ ten jest potrzebny do działania funkcji interkomu. Sterowanie kluczy w 4066 jest sygnałem dzwonka przez 2 negatory z układu 40106. Po naciśnięciu wywołania interkomowego wyłączany jest ( przez jeden klucz )mikrofon z unifonu na panel bramowy, żeby rozmowy nie było słychać na zew. Dodatkowo ten sam mikrofon z unifonu dołączany jest ( przez drugi klucz ) na wej. wzmacniacza 2822, gdzie normalnie podłączony jest mikrofon z panela bramowego, a mikrofon z panela bramowego odłączany jest ( przez trzeci klucz ).
    Mam nadzieję, że ktoś zrozumie mój bełkot.
  • #10 11442346
    tymek21
    Poziom 13  
    Witam.To co pan napisał to bardzo mądre rozwiązanie i rozumiem już teraz sposób przełączania i wyłączania mikrofonów .Równie dobrze można to wykonać na przekazniczkach miniaturowych .Mnie interesuje samo załączanie tych kluczy ewentualnie przekażników .A mianowicie po nacisnieciu dodatkowego przycisku interkomowego podam sygnał drugiego generatora(czyli sygnał wywołania np na UM 66) na drugi unifon ,gdy podłącze inwerter 40106 po przycisku generatora ewentualnie dam jakąs diode i jakiś kondensator całkujący i wysteruje tym klucz 4066 bądz przekaznik to ile będe przyciskał to tyle ten klucz będzie zmieniał swuj stan czyli przelączał w interkom dwa unifony .Schemat EWD 10 jest w moim wczesniejszym poscie.Ma może pan pomysł jak rozwiązać potrzymanie gdy słuchawka drugiego unifonu zostanie podniesiona i odbędzie się rozmowa interkomowa ?Zgóry dziekuje i pozdrawiam Paweł:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przerobienie zasilacza EWD 10, aby umożliwić rozmowy między dwoma domami bez użycia kasetki. Wskazano, że przy podniesieniu słuchawek unifonów rozmowa jest słyszalna w kasecie, co wymaga zastosowania przekaźnika do odcięcia głośnika. Proponowane rozwiązania obejmują użycie dodatkowego sygnału wywołania, tranzystorów oraz układów logicznych do sterowania przekaźnikiem. Użytkownik rozważa również zastosowanie kluczy układu 4066 do przełączania mikrofonów i głośników w zależności od stanu słuchawek. Wskazano na potrzebę uwzględnienia sytuacji, gdy ktoś dzwoni do jednego z mieszkań podczas rozmowy interkomowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA