logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP restartuje się przy uruchamianiu - możliwa awaria płyty głównej?

larcz666 20 Sty 2008 21:05 1987 7
REKLAMA
  • #1 4716222
    larcz666
    Poziom 10  
    Sytuacja wygląda następująco, jak włączam komputer dochodzi do okna "Windows Xp" gdzie przechodzi taki niebieski pasek i włącza sie od początku.
    Dopiero po kilku próbach można go normalnie włączyć i korzystać z komputera. Jeżeli wgrywałem Windowsa to był problem z jego instalacją bo myślałem że to zaradzi temu problemowi. O co może w tym chodzić? Czy trzeba wymienić płytę główną czy jak? Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam;)
  • REKLAMA
  • #2 4716462
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4716874
    larcz666
    Poziom 10  
    dzieje sie to przy kazdym uruchomieniu nawet po minutowej przerwie w pracy komputera
  • #5 4717118
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    konfiguracja komputera by sie przydała , kontrola płyty głównej (stan kondensatorów , ilości kurzu na podzespołach) test pamięci i HDD , kontrola miernikiem napięć zasilacza
  • REKLAMA
  • #6 4717136
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    1.)Najprościej,(gdyby ktoś namieszał w biosie) wyjąć baterię na około 30 sekund i po jej włożeniu uruchomić kompa.
    2.)Również sprawdzić stan połączenia radiator - procesor . Wyjąć grafikę i pamięć i włożyć .
    3.) Zainstalować everest czy inny program i z niego podać dane
    4.) Pomodlic się!
  • #7 4717524
    kosiad
    Poziom 11  
    Miałem to samo - uszkodzenie jednej kości pamięci RAM.
  • #8 4727139
    larcz666
    Poziom 10  
    Pobawię się z tym przez sobotę i niedzielę. Jak przyczyną tego jest zakurzenie podzespołów, czy też rozwiązaniej jest wyjęcie i włożenie karty grafiki to sobie poradzę. Z bateriami już prubowałem. Jeśli mi się nie uda to w poniedziałek dam go do naprawy. Wszystkim dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z systemem Windows XP podczas uruchamiania zawiesza się na niebieskim pasku ładowania i restartuje, co wymaga kilku prób, aby system uruchomić poprawnie. Problem występuje przy każdym starcie, nawet po krótkiej przerwie. Sugerowane przyczyny to uszkodzona pamięć RAM, problemy z płytą główną, w tym kondensatory, zasilacz i jego napięcia, a także ewentualne błędy w BIOS-ie. Zalecane działania diagnostyczne obejmują testy pamięci i dysku twardego, kontrolę kondensatorów na płycie głównej, sprawdzenie połączeń komponentów (grafika, pamięć), reset BIOS przez wyjęcie baterii CMOS oraz monitorowanie napięć zasilacza miernikiem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia pojedynczej kości RAM jako przyczynę problemu. Użytkownik planuje samodzielnie oczyścić podzespoły i sprawdzić połączenia, a w razie niepowodzenia oddać komputer do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA