logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link WN722N i wbudowana karta WiFi nie widzą sieci po długiej przerwie

Evermind 19 Paź 2012 12:08 7497 11
REKLAMA
  • #1 11427766
    Evermind
    Poziom 9  
    Witam.
    Ogólnie to laptop nie był używany przez jakieś 4/5 miesięcy, bodajże ostatnio pod koniec czerwca. Wtedy wszystko działało w jak najlepszym porządku. Nic nie zostało zmienione - ani net, router ma wszystkie ustawienia takie same. Po włączeniu lapka, przy nazwie sieci(Netia) był taki czerwony krzyżyk, gdy zaznaczyłem sieć pojawiło się coś takiego: “Ustawienia dla sieci zapisane na tym komputerze nie są zgodne z wymaganiami sieci”. Przeszukałem wujka i znalazłem to
    "netsh wlan delete profile name=ssid" w konsoli. Teraz adapter nie widzi w ogóle tej sieci. Reset routera, instalacja sterów od karty nie działa. I w ogóle nie mam pojęcia co zrobić. MAC karty jest wpisany w ustawienia routera. Jednak po wpisaniu ipconfig /all, przy każdym urządzeniu(karta sieciowa na rj, karta wifi wbudowana i ten tp-link) jest napisane, że "Nośnik jest odłączony". Całkowicie nie mam pojęcia dlaczego(wbudowana karta wifi też nie widzi neta) I tutaj mam pytanie, da się to ustrojstwo naprawić bez reinstalki systemu? :x

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11427834
    key
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Próbowałeś zmienić port USB, lub sprawdzić TP-Link w innym komputerze?
  • #3 11427849
    Evermind
    Poziom 9  
    Tak obie te rzeczy robiłem. Karta na innym kompie działa, a zmiana portu nic nie daje. A tak samo mam z kartą wbudowaną wifi. Też jest napisane, że "Nośnik jest odłączony".
  • REKLAMA
  • #4 11427858
    key
    Poziom 22  
    Czyli TP-Link jest sprawny. Czy karta wbudowana jest fizycznie włączona, pewnie ma jakiś przełącznik, diodę? Podaj model laptopa.
  • REKLAMA
  • #5 11427944
    Evermind
    Poziom 9  
    To jest Gateway m7315u. A ogólnie karta wbudowana jest włączona. Przełącznik na obudowie jest na ON, i na panelu nad klawiaturą świeci się, że wifi odpalone ;)

Edit. Internet przez kabel działa! W ogóle to miałem przywidzenia i ta kontrolka się nie świeci(sorry za zamieszanie). Chociaż ten przełącznik jest na ON. Ale bardzo luźno on chodzi... Czy można to jakoś ominąć? Żeby ignorował przełącznik na obudowie i poziomu Win odpalić wifi?
  • #6 11427956
    key
    Poziom 22  
    Odinstaluj wszystko od TP-Link. Zrestartuj komputer i podaj zrzuty ekranu z menadżera urządzeń i ipconfig/all.
  • REKLAMA
  • #8 11428047
    key
    Poziom 22  
    To wszystko jasne, a w tym komputerze przełącznikiem nie jest czasem FN+F2?
  • #9 11428071
    Evermind
    Poziom 9  
    No jest jest, tylko to też nie działa. A z poziomu Wina gdzie jest centrum mobilności systemu Windows, tam też nie mogę włączyć. Przycisk "włącz" jest szary i tyle. Już kompletnie nie mam pojęcia.

Dobra... Kontrolka na panelu się nie świeci, ale skrót działa. Bo gdy tak sobie klikam ten skrót. To raz nie wykrywa sieci, a raz wykrywa sieć "Inna sieć", ale to na pewno nie jest Netia, bo już próbowałem nadać nazwę i hasło wpisywać. A neta jak nie było tak dalej nie ma.
  • #10 11428102
    key
    Poziom 22  
    Pokaż screena z tego wykrywania sieci. Jeśli możesz, również fotkę przełącznika (tego pierwszego, nie fn+f2).
  • #11 11428104
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    Spróbuj komendy:

netsh wlan delete profile name=* i=*

wpisanej do cmd. Jak masz skonfigurowaną sieć na routerze? Próbowałeś zmieniać kanał?
  • #12 11428124
    Evermind
    Poziom 9  
    Dobra. Dzięki wszystkim za pomoc. Oczywiście routerowi coś się we łbie porąbało. Zarzekam się na boga, że ja ustawień nie zmieniałem(może młodszy dorwał, albo coś), ale w ustawieniach routera było zaznaczone "Hide access point". Nie zwracałem uwagi przedtem na tą opcję. Wszystko działa w jak najlepszym porządku :) (już miałem ochotę go przez okno wywalić)

Pozdrawiam i sorry za kłopoty :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem, który nie łączył się z siecią WiFi po długiej przerwie w użytkowaniu. Po włączeniu laptopa, adapter TP-Link WN722N oraz wbudowana karta WiFi nie wykrywały sieci, a komunikat wskazywał na niezgodność ustawień. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym resetu routera i reinstalacji sterowników, jednak problem pozostał. Po dalszej diagnostyce okazało się, że router miał włączoną opcję "Hide access point", co uniemożliwiało wykrycie sieci. Po jej wyłączeniu, połączenie zostało przywrócone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA