logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z silnikiem Hyundaya Sonaty 2.0 16V rok 94+ Gaz LPG

Ryszard_49 30 Sty 2005 11:23 1707 6
REKLAMA
  • #1 1181380
    Ryszard_49
    Poziom 2  
    Witam wszystkich na forum i prosze o rady :-)
    Problem z silnikiem :-(
    Silnik nie chce odpalić gdy jest "zimny". Podczas "psiknięcia" spayem samo start silnik zapala lecz kicha, prycha i nie chce wejśc na obroty, gdy sie zagrzeje pracuje jak diesel (zwalnia i zwiększa obroty). Po przełączeniu na gaz chodzi na wolnych obrotach ale nie chce wejśc na pełne.
    Z góry dziękuję za zainteresowaniem moim problemem i za wszelkie rady :-)
    Ryszard
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1181444
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Zacznij od sprawdzenia filtra powietrza może być zapchany. A co z dynamiką jazdy na ciepłym silniku??
    Sprawdź zapłon.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1181597
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Podaj wiecej informacji o instalacji,kiedy byla zakladana,o objawach.
  • REKLAMA
  • #4 1181609
    Ryszard_49
    Poziom 2  
    hej
    Przy 3-4 tysiącach obrotów silnik idzie płynnie, lecz gdy ściągne noge z gazu zwalnia swobodnie ale zrywa, szarpie. A propo zapłonu :gdzie znajdują się punkty konta wyprzedzenia zapłonu (silnik na pełnym wtrysku).
    dzięki za wszelkie rady :)
    Ryszard

Dodano po 10 [minuty]:

Nowotczyński napisał:

Witam auto było sprowadzone z zagranicy i nie wiem kiedy instalacja była zakładana, gaz przełaczam ręcznie, przy przełączniku "AG" (benzyna) od czasu do czasu zapala mi się czerwona kontrolka. Gaz przy napełnianiu nie ma zegara tylko są zielone diody które wskazują ilość gazu.
    Objawy:
    - jak wyżej przy przełączeniu na gaz silnik pracuje płynnie lecz dodając gazu nie chce wchodzić na obroty

Dziękuję
    Ryszard

Dodano po 1 [minuty]:

Nowotczyński napisał:

Witam auto było sprowadzone z zagranicy i nie wiem kiedy instalacja była zakładana, gaz przełaczam ręcznie, przy przełączniku "AG" (benzyna) od czasu do czasu zapala mi się czerwona kontrolka. Gaz przy napełnianiu nie ma zegara tylko są zielone diody które wskazują ilość gazu.
    Objawy:
    - jak wyżej przy przełączeniu na gaz silnik pracuje płynnie lecz dodając gazu nie chce wchodzić na obroty

Dziękuję
    Ryszard
  • Pomocny post
    #5 1182100
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    sprawdz cisnienie na cylindrach w hyundaiach z wiekszymi silnikami czasto tam tkwi problem
  • #6 1187591
    Ryszard_49
    Poziom 2  
    Witam i dziękuję za wszelkie podpowiedzi w sprawie mojego problemu. W najbliższym czasie mam w planach odwiedzić serwis bo chyba sam sobie do końca nie poradze z usterkami :) Dziękuję i Pozdrawiam
    Ryszard
  • REKLAMA
  • #7 1189258
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    jesli byloby zle tylko na gazie,latwiej byloby ocenic sytuacje.Jesli dochodzi benzyna,w niej trzeba upatrywac sie przyczyny.Z tego co sie domyslam chyba masz AG wtrysk fazy lotnej.Wirtualnie ciezko jest w tym przypadku pomoc.Przykro mi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy silnika Hyundai Sonata 2.0 16V z 1994 roku z instalacją gazową LPG. Silnik nie odpala na zimno bez użycia sprayu rozruchowego, a po zapaleniu pracuje nierówno, kicha i nie wchodzi na obroty. Po rozgrzaniu silnik pracuje niestabilnie, przypominając pracę diesla z wahaniami obrotów. Po przełączeniu na gaz silnik działa na wolnych obrotach, ale nie reaguje na dodanie gazu i nie zwiększa obrotów. Wskazano konieczność sprawdzenia filtra powietrza, zapłonu oraz ciśnienia na cylindrach, co jest częstą przyczyną problemów w silnikach Hyundai o większej pojemności. Instalacja gazowa jest ręcznie przełączana, brak dokładnych informacji o jej wieku i typie, ale podejrzewa się wtrysk fazy lotnej (AG). Czerwona kontrolka zapala się sporadycznie przy przełączniku benzyna/gaz. Problemy z dynamiką jazdy na ciepłym silniku obejmują szarpanie i zrywanie podczas zwalniania. Zalecane jest skonsultowanie się z serwisem w celu dokładnej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA