logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika

DJ_Baryl 19 Paź 2012 21:05 4221 2
REKLAMA
  • #1 11429537
    DJ_Baryl
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.
    Zacznę od tego, że nie znam dokładnie modelu lodówki. Kupiłem ją w komisie AGD, gdzie prawdopodobnie podczas czyszczenia zerwana została tabliczka z modelem i nr seryjnym.
    Lodówka to najprawdopodobniej model ENB 34000 (W lub W8). Przynajmniej na to wychodzi porównując zdjęcia na Google. Martwi mnie jeden szczegół, gdyż lodówki na zdjęciach w internecie mają czujnik otwarcia drzwi (mała dziurka na górnym pasie "futryny", a moja lodówka tego nie ma.

Tak więc najpierw prosiłbym o pomoc w odszukaniu modelu i przykładowego numeru seryjnego, którym mógłbym się posłużyć zamawiając części na www Electroluxa.

Załączam zdjęcia mojej lodówki.

Druga sprawa, to pytanie co najprawdopodobniej jest zepsute, co posprawdzać, jak i gdzie.

Trzecia to jakie części i gdzie kupić - wyjdzie w praniu. Czy warto kupować części z www Electroluxa?

Liczę na wyrozumiałość i czekam na pomoc. Inaczej szykuje się zakup nowej lodówki, co nie zostało ujęte w tegorocznym budżecie :(
    Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika Electrolux ENB - Zamarzający wentylator w komorze zamrażalnika
  • REKLAMA
  • #2 11429669
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3236
    Do sprawdzenia grzałka na parowniku zamrażarki, bezpieczniki, guma łącząca tacę z odpływem i zaworek węża skroplin.
    Brak tabliczki może świadczyć o tym że urządzenie zostało zezłomowane przez producenta w okresie gwarancyjnym z powodu uszkodzenia niemożliwego do naprawienia, np. rozszczelnienie parownika lodówki.
  • #3 11429855
    DJ_Baryl
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzięki za szybką odpowiedź. Urządzenie działało spokojnie przez 2 lata (okres gwarancji komisowej). Zaworek odetkałem jakiś czas temu, guma od tacki - nie wiem jak ją sprawdzić. Po zdjęciu plastików otaczających parownik, bałem się opuszczać go, żeby nie popsuć rurek z czynnikiem. Tak samo po odmrożeniu działa super, aż do zalodzenia wentylatorka.
    Odmrażając, zauważyłem że woda zlatuje z lewej strony zamiast lecieć na tackę na kompresorze - czy to dobrze czy nie?

EDIT:

Mały update. Po ostatnim moim poście odłączyłem na tyłach lodówki wąż od skroplin z komory zamrażalnika, poświeciłęm latarką. W środku w króćcu siedział wielki lodowy czop. Przelałem więc tackę skroplin wrzątkiem do momentu aż woda swobodnie przelatywała przez tackę do rurki odpływowej. Pomogło na jakiś czas.

Teraz po paru miesiącach żona zauważyła, że lody w zamrażarce są miękkie. No tak... znowu się wszystko oblodziło.

Dodatkowo wczoraj odkryłem, że głośno tyka (cyka lub pyka) timer odmrażania DBZD-1430-1. Wczoraj nim pokręciłem, sprawdziłem że defrost time 30min działa. Pytanie czy czy po dłuższym czasie timer może się zawieszać. Może winny jest kondensator w timerze? Ale silniczek działa :/
    Może są inne powody, dla których timer nie działa należycie?
REKLAMA