Lodówka za mocno chłodzi - warzywa na dolnej półce zamarzają a na ściance w środku gromadzi się szron. Natomiast zamrażarka chłodzi tak, że pod dolną szufladą tworzy się gruba warstwa lodu, którą trzeba zdrapywać co jakiś czas.
W czym rzecz? Uszczelka?
Czy lodówka wyłącza się ma przerwy w uszczelka jeżeli jest nieszczelna to skąd się może brać też lód i szron z wilgoci która wpada z zewnątrz mrożenie przecież można ustawiać wewnątrz lodówki jest termostat z pokrętłem
Uszczelki niby wyglądają ok chociaż wydaje mi się że przez to że jest w zabudowie nie jest dokładnie domknięta nie bardzo wiem jak to sprawdzić przerwy raczej działaniu nie ma
Co sprawdzić, a może złe zamontowanie? Wydaje mi się, że te uchwyty, które trzymają drzwi lodówki w stosunku do zabudowy to powinna być równoległa szpara, ale nie ma tam za bardzo możliwości regulacji.
Poprawiłem TONI_2003
Ta szczelina nie ma nic do rzeczy drzwiczki powinny się przykleić magnetyczną uszczelką do obudowy lodówki i powinny się nie dawać lekko otwierać, źle jest jak drzwiczki od obudowy przytrzymują blokują drzwiczki od lodówki i nie pozwalają się do końca domknąć wtedy może dostawać się do środka wilgoć i to będzie problem.
Podłącz drzwi obudowy od lodówki i zobacz, jak się zamyka sama lodówka, i będziesz wiedział, czy tak samo czy inaczej. Prawdopodobnie Zoltan tylko 23 w pręty, które trzymają jedne drzwi z drugimi gdzieś przy górze. Mówiłem do mikrofonu i dlatego tak mi zapisało chodziło że są tam tylko trzy wkręty prawdopodobnie, które trzeba by było odkręcić i drzwiczki jedne się oddziela od drugich.
Zdjęcia przedstawiają układ elektryczny, prawdopodobnie w lodówce lub innym urządzeniu AGD, z zaznaczonym obszarem, gdzie znajduje się bezpiecznik termiczny (termik) lub inny element zabezpieczający. Na zdjęciu widać również połączenia przewodów elektrycznych.
Kolejność podłączenia w przypadku bezpiecznika termicznego ma znaczenie, ponieważ jest to element szeregowy w obwodzie i musi być podłączony tak, aby prąd płynął przez niego do obciążenia. Jeśli mamy do czynienia z urządzeniem, gdzie obwód jest zasilany napięciem przemiennym, to dla samego bezpiecznika termicznego kolejność przewodów fazowy (L) i neutralny (N) nie ma znaczenia, ponieważ jego zadaniem jest przerwanie obwodu w przypadku przekroczenia dopuszczalnej temperatury.
Jednakże, dla całego urządzenia, poprawne podłączenie przewodów zgodnie z jego konstrukcją jest bardzo ważne. Jeśli układ zawiera komponenty, które są wrażliwe na polaryzację (np. niektóre rodzaje silników, elektronika sterująca), to zamiana przewodów może spowodować uszkodzenie urządzenia lub jego nieprawidłową pracę.
Należy postępować zgodnie z dokumentacją techniczną urządzenia lub, jeśli jest to możliwe, oznaczeniami na samym urządzeniu lub modułach (wiele producentów oznacza miejsca podłączeń kolorami lub oznaczeniami, np. L, N dla przewodu fazowego i neutralnego).
Jeśli nie posiadasz dokumentacji i nie ma oznaczeń, a przewody są identyczne i nie możesz ustalić ich pierwotnego położenia, zalecam skonsultowanie się z kwalifikowanym technikiem lub elektrykiem. Niewłaściwe podłączenie może być niebezpieczne i skutkować awarią urządzenia lub zagrożeniem dla użytkowników.
W przypadku, gdy nie jesteś pewien, zawsze lepiej jest zachować ostrożność i zasięgnąć profesjonalnej pomocy, aby uniknąć ryzyka porażenia prądem lub uszkodzenia urządzenia.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
To nie chodzi o to. Tylko jedna końcówka z bezpiecznika jest jako wejście z (obudowy prąd) kostka, a druga kostka z bezpieczników podłączona jest do kostki z grzałką (widać to na zdjęciu). I teraz chodzi mi o te kostki (wejście na bezpiecznik i wyjście na grzałkę, czy to ma znaczenie), bo rozpiałem i nie pamiętam jak było…
Mam jakieś poglądowe zdjęcie stare, ale ciężko tu się dopatrzeć.
Problem nadal istnieje. Sprawdziłem grzałkę jest w porządku. Z tych bezpieczników termicznych idą dwie kostki jest możliwość podłączenia i właśnie odwrotnie to zrobiłem teraz chociaż podobno nie ma to żadnego znaczenia nie wiem co jeszcze może być przyczyną, że Grzałka się nie załącza.
✨ Lodówka Electrolux ENN2841AOW ma problem z nadmiernym chłodzeniem, co prowadzi do zamarzania warzyw na dolnej półce oraz gromadzenia się lodu w zamrażarce. Użytkownik podejrzewa uszczelkę drzwi lub termostat jako przyczynę problemu. W dyskusji poruszono kwestie związane z nieszczelnością uszczelek, regulacją drzwi w zabudowie oraz sprawdzeniem działania termostatu. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić, czy termostat działa poprawnie oraz czy drzwi lodówki dobrze się zamykają. Po wymianie bezpiecznika termicznego problem z chłodzeniem został częściowo rozwiązany, ale nadal występują trudności z grzałką zamrażarki. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.