Witam. Zaczne od poczatku. Mam monitor LG Flatron 775FT (Model NO. FB775C-EP)
Pare miesiecy temu mialem monitor w naprawie z powodu "drgan" obrazu, migotania - rozszerzania i kurczenia. Po naprawie okazalo sie ze cos bylo z "odchyleniem pionowym". Bezposrednio po przybyciu z serwisu obraz juz nie latal tak jak poprzednio ale ostrosc byla tak slaba na calej powierzchni - czytajac cos litery byly rozmazane. Jako ze wtedy 'nie mialem czasu' sie tym zajac - z komputerem wspolpracowal jakis stary monitor 15''.
Nagle wczoraj cos mnie naszlo zeby sprobowac cos z nim zrobic. Rozkrecilem go i patrzylem czy nic tam nie jest przypalone ani czy nic nie odchodzi - i jak na moje amatorskie poszukiwania nic takiego nie znalazlem. Potem zaktualizowalem sterowniki; nastepnie szukalem informacji na forum - przeczytalem tu kilkadziesiat watkow dotyczacych monitorow LG - przy okazji dowiedzialem sie ciekawych rzeczy. Dzieki informacji wszedlem do menu serwisowego zmieniajac tam 12 parametrow. W koncu tak juz sie zrobilo ze na srodku obraz jest juz ostry ale za to od lewej i prawej strony na szerokosc okolo 2 cm obraz jest nieostry
bozio napisał: Spróbuj potencjometrem - mi na trafopowielaczu tj. takie czarne (przeważnie) jak rozbierzesz monitor stoi po przeważnie prawej stronnie i odchodzi od niego przewód do kneskopu (miało być łopatologiczne

). Potencjomerty bedą 3 więc 2 górne (podpisane "FOCUS"). Dolnego nie ruszaj (SCREEN)!. Pewnie bedą czymś zalane (czyt. przylkejone). Delikatnie jednym i drugim w lewo bądź w prawo regulując obserwuj obraz czy sie czasami nie pogarsza. Powinno pomoc skoro obraz na całym ekranie jest rozmazany. POZDRAWIAM.
I tu chcialem podziekowac Panu Bodzio - to okazalo sie skuteczne

(Gdyby ktos chcialby zobaczyc - bo widze ze to nie pierwszy temat o tym - w jakich regionach sa te potencjometry to zrobilem screen
)
Tzn wlasnie zdaje mi sie ze jak ustawilem ostrosc idealnie patrzac na srodek ekranu to mimimalnie wykrywam ze 2cm od lewej i prawej strony mogloby byc ostrzej a jak ustawie ostrosc potencjometrami wzgledem tych to wtedy widze ze leciutenko na srodku moznaby dociagnac ostrosc. Ale teraz i tak juz jest super w porownaniu do tego co bylo wczesniej - przynajmniej da sie juz pracowac bez problemu
Mam tylko pytanie czy mozna przywrocic monitorowi ustawienia fabryczne w jakis prosty sposob??? Lub czy ktos moglby mi spisac parametry tych 18 parametrow (monitor LG Flatron 775FT (Model NO. FB775C-EP)). Gdyz wczesniej jak wspomnialem obraz na calej powierzchni chyba w jednakowy sposob byl rozmazany i mysle ze jakby tymi potencjometrami przestawic od tej sytuacji to wtedy byloby idealnie w 100 procentach
Dzieki z gory - moze ktos sie zlituje
.
Acha a moze sa jeszcze jakies potencjometry wewnatrz do zmienienia ksztaltu obrazu? Bo po zabawie w menu nie moge idealnie dobrac obrazu jako prostokat - bo jak tymi parametrami z MENU - SHAPE - ustawilem zeby po lewej stronie bylo jak najprosciej to wtedy po prawej jest troche wypuklo - mysle ze wiecie o co mi chodzi. Zreszta narysowalem o co mi chodzi ponizej. Jak zrobic zeby bylo to tak jak w 1 a nie tak jak w 2 . W ustawieniach nie daje rady tego dobrze dobrac