logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Extensa 5220 - Przerywane ładowanie, problem z gniazdem lub układem zasilania?

lukaszet 20 Paź 2012 13:56 1620 8
  • #1 11431114
    lukaszet
    Poziom 10  
    Witam,

Mam następujący problem. Co pewien czas laptop 'przestaje pobierać' zasilanie z zasilacza i zaczyna korzystać z zasilania bateryjnego. Wszystko wraca do normy jeśli wyciągnę wtyczkę zasilającą, włożę ją ponownie i trochę nią pokręcę. Zasilanie działa tylko przy określonym ułożeniu wtyczki (określony kąt).

Zasilacz jest sprawny na 100%. Podejrzewałem, że gniazdo zasilające może być trochę przetarte i stąd te problemy. Problem z tym wyjaśnieniem polega na tym, że czasami bez ruszania laptopa zasilanie przestaje działać. Czasami ustawienie wtyczki by laptop zaczął pobierać prąd z zasilacza zajmuje do 3 minut. Mam wrażenie, że problemem może być nie tylko gniazdo. Czy jest możliwe, że jakiś układ odpowiedzialny za przetwarzanie prądu po prostu przestaje działać?

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam serdecznie.
  • Pomocny post
    #2 11431157
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Gniazdo do wymiany jeśli zasilacz faktycznie jest ok, ewentualnie kabel nie łączy z gniazda do płyty głównej.
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #3 11431188
    lukaszet
    Poziom 10  
    Czy bez żadnego sprzętu diagnostycznego jestem w stanie sam sprawdzić tę drugą opcję?

Jakie mogą być przybliżone koszty wymiany gniazda? Laptop jest już dosyć stary, nie chciałbym za dużo inwestować w jego naprawę.
  • Pomocny post
    #4 11431210
    ul1002

Poziom 35  
    Zwykły miernik, zdolności manualne aby wiedzieć gdzie jak i co poruszać i laptopa rozebrać i złożyć, gniazdo można kupić samemu i wymienić, ewentualnie jeśli to przewód to polutować, ale zawsze jest ryzyko dodatkowych strat przy takiej operacji np. ładunek elektrostatyczny i masz martwego laptopa.
    Koszt w zależności od serwisu 70-150zł
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #5 11431248
    lukaszet
    Poziom 10  
    Latopa już kilka razy rozkręcałem. Chyba sam zaryzykuję operację wymiany gniazda.

Samo gniazdo wygląda tak:

Acer Extensa 5220 - Przerywane ładowanie, problem z gniazdem lub układem zasilania?

Lutowanie więc chyba nie będzie potrzebne. Jakieś rady, na co powinienem uważać?

Pozdrawiam serdecznie.
  • Pomocny post
    #6 11432021
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    lukaszet napisał:

Lutowanie więc chyba nie będzie potrzebne. Jakieś rady, na co powinienem uważać?

Jak chcesz wymienić gniazdo bez lutowania?
  • Pomocny post
    #7 11432220
    ul1002

Poziom 35  
    Jesteś pewien, że to takie gniazdo? Po modelu laptopa wygląda to na gniazdo nielutowane do płyty, jeśli zaś jest takie jak na foto to lutowanie jest niezbędne i wcale niełatwe.
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #8 11432406
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Wprawdzie Autor nie podał oznaczenia płyty, gniazdo do tego lapka jest lutowane na przewodach.
    Zdjęcie zapożyczone z sieci.
  • #9 11433470
    lukaszet
    Poziom 10  
    Mój błąd. Faktycznie gniazdo wygląda jak to na zdjęciu które wkleił boro1234567. Czyli jak kupię z kablem to obędzie się bez lutowania.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Extensa 5220, który sporadycznie przestaje pobierać zasilanie z zasilacza, przechodząc na zasilanie bateryjne. Po wyjęciu i ponownym włożeniu wtyczki zasilającej problem ustępuje, ale wymaga określonego ułożenia wtyczki. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie gniazda zasilania lub problem z układem zasilania. Odpowiedzi sugerują, że gniazdo może wymagać wymiany, a także wskazują na możliwość sprawdzenia połączeń za pomocą miernika. Koszt wymiany gniazda szacowany jest na 70-150 zł. Użytkownik planuje samodzielnie wymienić gniazdo, które wygląda na nielutowane, co ułatwi naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA