logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka wyłączników schodowych na czujki ruchu (podtynkowe)

mathom 20 Paź 2012 21:27 10611 12
REKLAMA
  • #1 11432619
    mathom
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam standardową instalację schodową 3 przewodową na 2 wyłączniki. Chciałbym podłączyć zamiast wyłaczników schodowych 2 czujki ruchu podtynkowe. Odbiornikiem jest transformator Skoff na oprawki ledowe 12v.

Czy to da się zrobić czy trzeba kłaść nowe przewody między czujkami a odbiornikiem i połączyc równolegle ?

Przeryłem forum i nie znalazłem odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 11432692
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    I chcesz żeby zasada działania wyłączników schodowych się nie zmieniła...? Tz po przejściu obok pierwszego czujnika włącza oświetlenie a po przejściu obok drugiego gasi oświetlenie i na odwrót?
  • REKLAMA
  • #3 11432746
    mathom
    Poziom 10  
    BILGO napisał:
    I chcesz żeby zasada działania wyłączników schodowych się nie zmieniła...? Tz po przejściu obok pierwszego czujnika włącza oświetlenie a po przejściu obok drugiego gasi oświetlenie i na odwrót?

nie, chciałbym żeby obydwa czujniki zapalały oświetlenie po wykryciu ruchu (niezależnie) i gasiły je po określonym czasie (funkcja czujnika). Musiałyby więc działać równolegle. I czy na istniejącej instalacji da się to zrobić ?
  • #4 11432856
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1754
    Witam
    Musisz pozmieniać połączenia tych przewodów w puszkach.
  • #5 11432857
    BILGO
    Poziom 38  
    Rozrysuj może tą instalacje z tymi przełącznikami... ze wszystkimi przewodami nawet wolnymi (nie używanymi) aby można było zobaczyć jak doprowadzić neutralny

(w ostateczności będzie trzeba doprowadzić dodatkowe przewody do czujników (N), licząc się z kuciem ścian...)

Rozrysowałem jak by mogło wyglądać połączenie:
  • #6 11433189
    mathom
    Poziom 10  
    dzięki! faktycznie zmiana podłączenia w puszkach powinna pomóc! dzięki za naprowadzenie!
  • REKLAMA
  • #7 11433231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 11434436
    mathom
    Poziom 10  
    Zrobiłem dzisiaj wizję lokalną i dzięki bogu w jednej z puszek schodzi się: zasilanie, 3 żyłowy kabel do drugiej puszki i 3 żyłowy do odbiornika. Wasza sugestia pogmerania w puszkach mnie chyba uratowała

Czy jeśli zrobie tak:

będzie gadać ? aha - czujniki ruchu podtynkowe z serii simon 54. Zmostkowanie wszystkiego byłoby w pierwszej puszce (dół)
  • #9 11434530
    BILGO
    Poziom 38  
    mathom napisał:
    będzie gadać ?

Działać powinno... Te prostokąty oznaczone (dół, góra) to są czujniki??

Lepiej jak byś rozrysował jak są poprowadzone przewody do konkretnych puszek....
  • #10 11434832
    mathom
    Poziom 10  
    tak, to czujniki.

puszka dół (czujnik 1) ma doprowadzone: zasilanie (3 żyły), puszkę góra (czujnik 2, 3 żyły) i odbiornik (3 żyły). Puszka góra ma dołączoną tylko puszkę dół.
  • #11 11434952
    BILGO
    Poziom 38  
    mathom napisał:
    puszka dół (czujnik 1) ma doprowadzone: zasilanie (3 żyły), puszkę góra (czujnik 2, 3 żyły) i odbiornik (3 żyły). Puszka góra ma dołączoną tylko puszkę dół.

Zgodnie z wynikającego opisu narysowałem schemat podglądowy jak by to wyglądało...
  • #12 11436084
    mathom
    Poziom 10  
    dzięki Panowie za pomoc, to musi zadziałać. Można zamknąć temat.
  • #13 11436104
    BILGO
    Poziom 38  
    mathom napisał:
    to musi zadziałać

Jeśli wszystko dobrze podłączysz nie popełniając przy tym błędu to na pewno zadziała...
    mathom napisał:
    Można zamknąć temat.

Ty jesteś autorem tematu... przy przycisku "odpowiedz" jest "zamknij temat".....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące możliwości podłączenia dwóch czujników ruchu podtynkowych zamiast standardowych wyłączników schodowych w instalacji 3-przewodowej. Chciał, aby czujniki działały niezależnie, włączając oświetlenie po wykryciu ruchu i wyłączając je po określonym czasie. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że konieczne będzie zmodyfikowanie połączeń w puszkach, a w niektórych przypadkach może być potrzebne doprowadzenie dodatkowych przewodów. Użytkownik potwierdził, że w jednej z puszek ma dostęp do zasilania oraz przewodów do czujników i odbiornika. Ostatecznie, po rozrysowaniu schematu połączeń, uznano, że zaproponowane rozwiązanie powinno działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA