logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE ZXV10 W300 - Neostrada 6 Mbit - prośba o analizę parametrów linii

Diablo 20 Paź 2012 21:41 1437 3
REKLAMA
  • #1 11432700
    Diablo
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,

jesteś użytkownikiem Neostrady 6 Mbit. Niestety jako, że mieszkam poza miastem (1,5 km), to takiego transferu nigdy nie osiągnąłem. Na początku było ok. 4 Mbit, jednak ostatnio spadło do 2,5 Mbit.

Neostradę odbieram urządzeniem ZTE ZXV10 W300, które dostałem w zestawie.

Obecnie mam takie parametry linii:

Margines SNR: 9,2 db (Download) / 23,0 db (Upload)
    Tłumienie linii: 43,0 db (Download) / 23,1 db (Upload)
    Prędkość: 3072 kbps (Download) / 411 kbps (Upload)

Czy z takimi parametrami mam szansę na zakładane 6 Mbit?

Znalazłem w internecie pewne wypowiedzi, z których wynikało, że niektóre urządzenia lepiej sprawdzają się w przypadku starej infrastruktury.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11433222
    ciapus4
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Jak dla mnie to jest bardzo nie symetrycznie , któraś żyła ma zaniżone parametry np.
    żyła a 95 Momów
    żyła b 340 Momów

i tłumienie 43 db na żyle, nie dobrze, zgłoś do operatora niech poprawią parametry linii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11433251
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Cytat:
    Jak dla mnie to jest bardzo nie symetrycznie , któraś żyła ma zaniżone parametry np.
    żyła a 95 Momów
    żyła b 340 Momów

i tłumienie 43 db na żyle, nie dobrze, zgłoś do operatora niech poprawią parametry linii.

Coś jest nie tak z linią, ale bardzo mało prawdopodobne to o czym piszesz. Prawdopodobnie powód jest bardziej błahy. Odwrócony mikrofiltr lub 20 m kabla (płaskiego) od gniazdka do routera, przyczyn może być wiele.
    Z jednym się zgodzę, nie pozostaje nic innego jak zgłosić na infolinię, chyba, że kolega Diablo ma możliwość sprawdzić i ocenić we własnym zakresie poszczególne punkty instalacji.
  • #4 11506063
    Diablo
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Bardzo dziękuję za porady. Zadzwoniłem do Orange ze zgłoszeniem potencjalnej awarii. Technik znalazł wypięty kabel w skrzynce. Teraz połączenie synchronizuje się na ponad 7500 kbps.

Dziękuję raz jeszcze! :)
REKLAMA