logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera cofania w ramce od tablicy rej. - uszkodzony moduł

gimzik88 21 Paź 2012 08:46 2778 6
REKLAMA
  • #1 11433443
    gimzik88
    Poziom 10  
    u mnie było wszystko ok. kamera na testach działała jak należy i obraz załączał sie po wrzuceniu wstecznego. jednak pod koniec pracy przypadkiem zniszczyłem ten gumowy element w którym łączą się przewody zasilający i sygnałowy. W tym elemencie była płytka z elementami elektronicznymi. potrzebuję schemat tej płytki.

Kamera cofania w ramce od tablicy rej. - uszkodzony moduł

to co jest mi potrzebne jest w środku zaznaczonego elementu
  • REKLAMA
  • #2 11433462
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2470
    Tam masz prawdopodobnie filtr zasilania.Podaj na "krótko" i powinno działać,czarny masa ,czerwony plus,żółty wyjście video.
  • REKLAMA
  • #3 11433476
    gimzik88
    Poziom 10  
    podłączałem już na krótko i nie ma obrazu. Możliwe jest że przetwornik musi być zasilany napięciem innym niż 12V?? z tego co przeglądałem w necie napięcie powinno być między 8-15V, mwięc powinno działać.
  • #4 11433576
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    W mojej kamerce w tym miejscu jest zalany stabilizator na 5V.
  • REKLAMA
  • #5 11433660
    gimzik88
    Poziom 10  
    Macie może schemat takiego prostego stabilizatora? Czy wystarczy, że podłącze 12V z aku przez rezystor?? Czy przy próbie podłączania 12v bezpośrednio mogłem uwalić przetwornik??

Moderowany przez arko100:

Treść poprawiłem. Proszę poprawić pozostałe posty.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

• REKLAMA
  • #6 11434222
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2470
    Jeżeli ta jest na 5V to na stabilizator za późno...
  • #7 11436075
    gimzik88
    Poziom 10  
    Ok już wszystko wiadomo. Trzeba poczekać na następną ramkę...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kamerą cofania, która przestała działać po uszkodzeniu gumowego elementu łączącego przewody zasilające i sygnałowe. Po podłączeniu na krótko nie uzyskał obrazu, co sugeruje, że przetwornik może wymagać innego napięcia zasilania niż 12V. Inny uczestnik dyskusji zauważa, że w jego kamerze znajduje się stabilizator na 5V, co może być kluczowe dla rozwiązania problemu. Użytkownik pyta o schemat stabilizatora oraz o to, czy podłączenie 12V mogło uszkodzić przetwornik. Ostatecznie, użytkownik informuje, że czeka na nową ramkę, co sugeruje, że planuje wymianę uszkodzonego elementu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA