logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hp Pavilion g7 tworzenie partycji. którą partycje najbezpieczniej usunąć

pepino85 21 Paź 2012 13:47 2655 5
REKLAMA
  • #1 11434282
    pepino85
    Poziom 16  
    Przepraszam że pisze w nowym wątku ale nigdzie w sieci nie mogę znaleźć satysfakcjonującej i pełnej odpowiedzi. Nie wiem co to za logika by robić jedna partycje 700 GB . Z tego co wyczytałem nawet jesli zrobie nowy układ partycji to receovery przywroci mi kompa z takiego stanu jak go kupiłem czyli jedna uzytkowa partycja. Jeszcze raz nakreśle swoja prośbę.
    Mam 4 partycje jak na zdjęciu
    Hp Pavilion g7 tworzenie partycji. którą partycje najbezpieczniej usunąć
    Chciałbym mieć chociaż dwie uzytkowe partycje, i bardzo bym prosił jakby ktoś krok po kroku mi opisał co mam robić.
    Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 11443012
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2565
    Po co zakładasz kolejny temat?
    Rozwiązanie takie samo jak u mnie w DV7 (poprzedniej generacji). Masz cztery partycje podstawowe, więc nie ma możliwości modyfikacji. Nie można zmniejszyć rozmiaru głównej partycji (675 GB) aby wstawić kolejną partycję. Jedyne rozwiązanie to usunięcie partycji 675 MB i zawierającego w nim Win7 i danych, w jego miejsce utworzyć partycję rozszerzoną i dopiero w niej utworzyć partycje logiczne dobrane według własnych potrzeb. Nie znam się na Win7, prawdopodobnie zainstalowanie systemu na partycji logicznej z systemu Recovery będzie niemożliwe, choć bootloader znajduje się na partycji "SYSTEM" i on odpala system umieszczony na partycji 675 GB.
    Partycji Recovery wiadomo, nie ruszać, a najlepiej gdyby była ukryta przed zwykłym użytkownikiem.
    Na HP_TOOLS znajduje się system EFI z narzędziami diagnostycznymi, uruchamia się go z BIOSu, taka ciekawostka.

Tak więc lepiej nic nie kombinować.
  • REKLAMA
  • #3 11443135
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Trzeba się na coś zdecydować. Albo klawisz recovery ma działać albo własny wygodny układ partycji.
    Najprościej to zrobić DVD recovery i na wszelki wypadek kopię partycji recovery oraz MBR i używać tego w przypadku potrzeby przywracania fabrycznego systemu.
    Zmniejszyć partycję systemową. Usunąć partycję recovery i utworzyć partycje wg potrzeb. Zrobić kopię systemu zewnętrznym narzędziem i jej używać w razie potrzeby do przywracania systemu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 11443677
    pepino85
    Poziom 16  
    no to lipa. slyszalem ze recovery przywraca dawny układ partycji prawda to ? i drugie pytanie czy moge sobie LEGALNIE od kolegi przegrac windows 7 i wpisywac swoj klucz produktu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11444411
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Możesz pożyczyć. Recovery z DVD przywraca fabryczny układ partycji. W niektórych laptopach można tylko partycję systemową przywracać. Recovery nie zadziała po zmianie ukladu partycji. Ręczne edytowanie partycji recovery jest poza Twoim zasięgiem sądząc po tym co piszesz.
    Pozdrawiam
  • #6 11446188
    pepino85
    Poziom 16  
    dzieki za info
REKLAMA