logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-MA770-DS3 - Brak dźwięku XP HE 32 (mimo zgodnych sterowników)

przemotco 21 Paź 2012 18:44 4395 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak rozwiązać brak dźwięku z zintegrowanej karty Realtek na płycie Gigabyte GA-MA770-DS3 w Windows XP mimo zainstalowanych sterowników?

Najpierw ustaw w panelu Realtek wyjście analogowe, czyli „brak wyjścia SPDIF”, i odłącz panel przedni audio, bo przekierowanie na SPDIF lub błędne podpięcie front audio może blokować dźwięk [#11437689] [#11438840] [#11438861] Jeśli po tym nadal nie ma dźwięku na żadnym gnieździe i głośniki są sprawne, najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie sekcji audio płyty głównej albo problem po wcześniejszym uszkodzonym/źle podłączonym zasilaczu [#11436495] [#11445674] [#11446024] [#11446063] W takim przypadku warto sprawdzić komputer na pożyczonym markowym zasilaczu albo na zewnętrznej karcie dźwiękowej PCI/USB, żeby odróżnić awarię płyty od problemu z zasilaniem [#11447265]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 11435383
    przemotco
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam.

Płyta główna to: Gigabyte GA-MA770-DS3
    Informacje o komputerze są w załączniku (jest to raport Everest Home Edition).

Problem polega na tym że u kolegi w komputerze, nie ma wogóle dźwięku, mimo zainstalowanych sterowników, w menedzerze urządzeń nie ma żółtych wykrzykników, po za kontrolerem ethernet.
    Po podłączeniu głosników/słuchawek do tego zielonego złącza, pokazuje się okienko z informacją że gniazdo zostało podłączone, oraz okno Realtek'a, w którym można m.in. przetestować dźwięk, ale na próżno ponieważ z głośników mie słychać wogóle dźwięku, tak jak by były nie podłączone, ponowna instalacja systemu nie przyniosła żadnych rezultatów, poza tym że komputer szybciej działa. Zainstalowałem także Service Pack 3, ale i to nie pomogło

Z tego co wiem przez dłuższy czas nie używali tego komputera i wcześniej mieli jakieś stare głośniki Creative'a, i wtedy dźwięk był, lecz później komputer się nie włączał, problemem okazał się Zasilacz, więc kupili nowy, i po tygodniu nowe głośniki, również Creative'a, i wtedy zauważli że dźwięk nie działa.

Co może być problemem ?.

Na tej stronie są informacje o płycie głównej
    Jeśli jeszcze potrzebne są jakieś informacje to piszcie - odpowiem prędzej czy później
    Proszę o pomoc i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Report.rar (24.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11436495
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 797
    Jeśli sterowniki są ok, głośniki lub słuchawki też (bo testowałeś na innym sprzęcie) oraz suwak głośności (bo zakładam że jest tylko jednak k. muzyczna) to zasilacz pociągnął za sobą część płyty.
    Możliwe że jakiś rezystor lub bezpiecznik jest spalony na płycie.
  • #3 11436743
    MadMac01
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam.

Jeżeli nie podpinacie Front audio trzeba zastosować dwie zworki na tym wyjściu.
    Jest to częsta przypadłość zintegrowanych kart dźwiękowych. :wink:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 11436778
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    MadMac01 napisał:
    Witam.
    Jeżeli nie podpinacie Front audio trzeba zastosować dwie zworki na tym wyjściu.
    Jest to częsta przypadłość zintegrowanych kart dźwiękowych. :wink:
    Pozdrawiam.

Zworki nie są remedium na wszystko! Akurat w tej płycie ich się nie stosuje!

Sprawdź głośniki na innym wyjściu - czy będą grały w teście.
  • #5 11436878
    przemotco
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie sie tematem.

Podłączyłem do, każdego złącza i nic,
    no, oprócz spdif out.
    Ponieważ kabel od głośników to mini jack.

Ale jeszcze coś dopowiem:
    Te nowe głośniki kupili w ten czwartek, ale dźwięku nie było. W piątek rano po ponownym podłączeniu "ale pod to szare złącze", dźwięk się pojawił na jakiś czas, ale głośniki trzeszczały, a pod telewizorem działają normalnie.
    A mnie zawołali po południu w piątek, bo dźwięk się znowu zepsuł.

Co jeszcze można zrobić ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 11437689
    Kasek21
    Poziom 43  
    Odłącz panel przedni audio od płyty głównej jeżeli jest podłączony i sprawdź.

Daj screen z panelu Realtek'a po podłączeniu głośników.

Jak ma się informacja z raportu do tego:
    przemotco napisał:
    Zainstalowałem także Service Pack 3

Daj screen z Mój Komputer -> Właściwości.
  • #8 11437716
    11111olo
    Poziom 42  
    Masz SP2. Warto doinstalować service pack 3 oraz zaktualizować bios - o ile jest nowszy.
  • #9 11437787
    przemotco
    Poziom 10  
    Service pack 3 jest zainstalowany jak pisałem wcześniej, ale raport był zrobiony, jeszcze przed jego zainstalowaniem.

Kasek21: Odłącz panel przedni audio od płyty głównej jeżeli jest podłączony i sprawdź., Spróbuje tak zrobić ale gdzieś koło 16:00 i wtedy tez wstawie screeny bo wtedy będe u niego.
    A jesli chodzi o screena z realteka to z tego co widziałem to wszytko w nim dobrze, i widać tam że głośniki są podłączone.

Mam też jeszcze pytanie, dlaczego w raporcie przy płycie głównej jest napis: Nieznana ?

Pozdrawiam
  • #10 11437790
    11111olo
    Poziom 42  
    A przypadkiem nie jest przekierowanie na SPDIF?
  • #12 11437831
    11111olo
    Poziom 42  
    W panelu realtek.
  • #13 11437840
    przemotco
    Poziom 10  
    Zobaczę to jeszcze, ale jak pisałem wcześniej nie zauważyłem w Realtek nic podejrzanego, a sprawdzałem go nie raz.

lecz coś w tym może być ponieważ, sprawdziłem to u siebie na 7 i rzeczywiscie gdy włączyłem na spdif to dźwięk zniknął.

A jeśli chodzi o uaktalnienie biosu, to który plik musiałbym pobrać z tej strony.
    Oraz kilka informacji jak zauktalizować bios do komputera pc, ponieważ robiłem to tylko w swoim laptopie, a tam to było wszytko automatycznie (po prostu sciągnął się plik z rozszerzeniem exe, który uruchomiłem, po chwili komputer się zresetował i bios był już zaktualizowany).

Pozdrawiam

Dodano po 5 [godziny] 22 [minuty]:

Kasek21:
    Odłączyłem ten przedni panel ale nic to nie dało.
    Tu masz screena:
    Gigabyte GA-MA770-DS3 - Brak dźwięku XP HE 32 (mimo zgodnych sterowników)

11111olo:
    Nie zawuazyłem zeby było przekierowane na spdif, ale na screena dałem też opcje właśnie spdif.

Pozdrawiam
  • #14 11438840
    Kasek21
    Poziom 43  
    Wybierz brak wyjścia SPDIF.
  • #15 11438861
    11111olo
    Poziom 42  
    Masz przekierowanie na SPDIF stąd brak dźwięku.

Co do aktualizacji biosu - Gigabyte też umożliwia zrobienie tego z automatu za pomocą programu @bios.
    Nie musisz nic pobierać. Program sam sprawdzi jakie są możliwości i jeśli jest nowszy bios to umożliwi jego wgranie.
  • #17 11439788
    GARMEL
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja mam Gigabyte P965 DS3 i tez miałem ten problem, wałkowałem temat przez 2 tygodnie, aż kupiłem na allegro SB live 5.1 za 10zl plus 11zl przesyłka i po problemie:)Karta nie możliwości podłączenia przedniego panelu oraz nieznacznie obciąża procesor to jej minus.Taką możliwość ma Audigy ZS2 oraz nie obciąża procesora.Pamiętaj że trzeba wyłączyć w biosie zintegrowaną kartę.
  • REKLAMA
  • #18 11439828
    11111olo
    Poziom 42  
    Wygląda że coś jest na płycie uszkodzone. Czy w ogóle się jej przyglądałeś?

Kartę muzyczną zawsze warto kupić tylko nie takie badziewie (chyba że ma się aż 2 dychy).
  • #20 11440750
    GARMEL
    Poziom 13  
    11111olo napisał:
    Wygląda że coś jest na płycie uszkodzone. Czy w ogóle się jej przyglądałeś?

Kartę muzyczną zawsze warto kupić tylko nie takie badziewie (chyba że ma się aż 2 dychy).

Chyba że nie potrzebuję się karty za 150zł lub więcej,która defaco bedzie się marnować...
    Masz tu karty dzwiękowe poczytaj sam wybierz co najlepsze dla Ciebie
    http://www.techfanatyk.net/polecane-komputerowe-karty-dzwiekowe/
    Przy SB60/100 jest opis
    "Na tego typu urządzenia powinny zwrócić uwagę jedynie osoby które są zmuszone do kupna na gwałt jakiejś taniej karty lub chcą ograniczyć się do absolutnego minimum w zakresie ulepszenia swojego komputera pod kątem dźwięku, np. posiadając uszkodzony lub bardzo niskiej jakości układ zintegrowany."
  • #21 11440798
    11111olo
    Poziom 42  
    Nie chce prowadzić dyskusji nad wyższością droższych kart nad tanimi bo po przesiadce ze zintegrowanej na Xonara DX po prostu jest kolosalna różnica.
    Karty za 20 zł też grają bo w końcu kiedyś były high-end ale na dzisiejsze czasy "tylko grają".
  • #22 11440806
    Kasek21
    Poziom 43  
    Kodeki montowane na nowszych płytach bez problemu dorównują jakością dźwięku czy to do Live, czy Audigy.

Aby usłyszeć różnicę pomiędzy integrą, a np.: Xonar'em trzeba dysponować odpowiednimi głośnikami/sprzętem audio - przy plastykowych głośniczkach za ~200zł i tak różnicy nie będzie.
  • #23 11445674
    169arteis
    Poziom 10  
    raczej odpada uszkodzona karta dźwiękowa . zasilacz może ma opuchnięte kondensatory - u mnie tak było że głos znikał na każdej karcie czy na pci czy zintegrowanej, wymiana zasilacza pomogła
  • #24 11446020
    przemotco
    Poziom 10  
    Dzięki za informacje, przypmniało mi się jeszcze że mowił, że z 2 czy 3 tygodnie temu, komputer przestał się uruchamiać, winą był stary zasilacz, kupili nowy który podłączył im ktoś z rodziny, ale komputer dalej nie działał, wtedy zawołali mojego kolegę, i on stwierdził że nowy zasilacz jest żle podłączony, i co gorsza takie podłączenie mogłoby uszkodzić płytę główną. Co o tym myślicie ?

(ps. ze zdjęciami tej płyty głównej jest problem na razie)

Pozdrawiam
  • #25 11446024
    Kasek21
    Poziom 43  
    przemotco napisał:
    Co o tym myślicie ?

Że uszkodzeniu mogła ulec płyta główna.
  • #26 11446063
    169arteis
    Poziom 10  
    teraz technologia jest do przodu więc płyty głównej przy źle podłączonym zasilaczu nie uszkodzi - ile razy ja wpinałem "na każdą stronę" wtyczkę 4pin obok procesora i komputer nie spalił się. uruchomił się normalnie ale szybko wyłapałem chochlika i po wyłączeniu go naprawiłem błąd.

w sprawie zasilacza - uciekanie głosu z systemu jest ostrzegawczym znakiem że "brakuje mocy" więc odcina zasilanie do innych nie istotnych podzespołów i nie pomoże zakup karty na pci , głos nadal zniknie ponieważ jest niedostatek mocy a ten jest powodowany przez zużyte kondensatory elektrolityczne w samym zasilaczu , uszkdzenie karty dźwiękowej na płycie głównej przeważnie skutkuje zniknięciem jej z biosu/menedżera urządzeń ewentualnie wykrzyknik w w/w i występowanie wykrzyknika mimo wgrania nowych lub starszych sterowników .
  • #27 11446447
    Grigori310891
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    mikrofon patrzyles ? każde wejscie od Jacka, na 99,9% plyta ufajczona.
  • #28 11447175
    przemotco
    Poziom 10  
    mikrofonu nie sprzawdzałem, bo on chyba nawet go nie ma, a ja mam w lapopie wbudowany, a sprawdzałem każde złącze audio.

Ale chyba też jakby była uszkodzona karta dźwiękowa to by po podłączeniu do złącza nie wyswietlało się okienko ze kabel został podłączony, tak ?.
  • #29 11447265
    169arteis
    Poziom 10  
    jeżeli karta byłaby zepsuta to nie wykrywałby jej system albo menedżer urządzeń informował o problemie , na początek wstaw pożyczony markowy zasilacz i zobacz czy pomogło jak brak efektu to zwykłego sound blastera 5.1 na pci kup i zamontuj jeśli dalej nie działa .

ps gdy nie ma głosu filmy odtwarzają się? pasek postępu idzie do przodu czy nie? spróbuj dać słuchawki i sprawdź czy głos dalej nie działa, wkładaj nie na panel z przodu obudowy tylko w sloty karty dźwiękowej nie pomyl kolorów w przeciwnym wypadku nie zadziała

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku na płycie głównej Gigabyte GA-MA770-DS3, mimo zainstalowanych sterowników i braku błędów w menedżerze urządzeń. Po podłączeniu głośników do różnych złączy, dźwięk sporadycznie się pojawiał, ale szybko znikał. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilacza, ponieważ jego uszkodzenie mogło wpłynąć na działanie płyty głównej. Wskazano również na możliwość przekierowania dźwięku na SPDIF oraz konieczność odłączenia panelu audio. Proponowane rozwiązania obejmują aktualizację BIOS-u oraz rozważenie zakupu karty dźwiękowej, jeśli problem nie ustąpi. Użytkownik zauważył, że komputer miał wcześniej problemy z zasilaczem, co mogło prowadzić do uszkodzenia płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA