logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AV-switch do EuroScart – jak zbudować przełącznik na CD4051/4053 lub MAX4567?

Henry(k) 09 Mar 2003 21:22 2433 1
REKLAMA
  • #1 120424
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Witam.

Mam problemik. Zabrakło mi gniazdek EuroScart w sprzęcie :(
    Mam TV z 1 Euro, satelitkę z 2 Euro (Thomson Cyfry), magnetowid (1 scart) i... zakupiłem DVD.

Więc, do TV podłączony jest tuner SAT przez Euro-TV, natomiast do Euro-VCR jest włączony magnetowid. Myślę, aby włączyć VCR oraz DVD do rozgałęźnika który następnie podepnę do SAT.
    Wypadało by więc, aby dodatkowy przełącznik kierował sygnał:
    - z VCR do SAT oraz z powrotem gdy VCR jest włączony (nagrywanie)
    - z DVD do SAT oraz VCR (w celu nagrywania) gdy zostanie włączone samo DVD lub razem z VCR (wspomniane nagrywanie).
    Sygnałem przełączającym będzie sygnalizacja ze złącza Euro.

Zastanawiam sie tylko jakich podzespołów użyć. Czy przełączniki analogowe seri CD4051..4053 nadają sie do tego czy lepiej zastosować cos specjalizowanego np. od Maxima MAX4567 dla Video - 2x 2-in to 1-out?
    Ma może ktoś schemacik takiego ustrojstwa dla zorientowania się w szczegółach, np. sprawa zasilania układu napięciem symetrycznym czy pojedynczym co wiąże się z polaryzacją wejść połową napięcia zasilania, stosowanie kondensatorów separujących, itp.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7421702
    rayden
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Uuu reaktywowałem starego posta.
    Mam podobny problem.

Zastanawiam się czy warto coś takiego samemu skonstruować (switch oczywiście elektroniczny) czy po prostu kupić na allegro za ok 22 zł z przesyłką i miec wszystko w ładnej obudowie.

Pozdr,
REKLAMA